Mailly med Franska vinlistan

Nätvinhandlaren Franska vinlistan har just nu en kampanj med champagner från Champagne Mailly, ett kooperativ i grand cru-byn Mailly på nordsidan av Montagne de Reims. Champagne Mailly räknas av många som det bästa kooperativet i Champagne, och jag har tidigare skrivit en profil baserat på ett besök hos dem.

I Mailly regerar Pinot Noir, men det är en by med nordsluttningar, så vi pratar normalt inte om de allra tyngsta Pinot-varianten. Det innebär att de kan vara rätt eleganta och stå sig bra på egen hand, utan alltför stor Chardonnay-inblandning.

Igår ordnade Franska vinlistan en provning av champagnerna som ingår i kampanjen, som avslutas idag. Jag klämde in ett snabbt besök på provningen innan jag skulle hasta vidare till en annan aktivitet som jag själv ordnade. På stående fot och utan tid att följa champagnerna riktigt länge i glaset var detta mitt intryck av de som nu (men bara idag) finns att beställa från Franska vinlistan:

Mailly 20151001 Brut RéserveBrut Réserve Grand Cru
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay, 299 kr/flaska för 75 cl, säljs även på halvflaska och magnum.

Fruktig doft med moget äpple inklusive vaxat grönt äpple och lätt blommiga toner. Fruktig smak med gult och rött äpple, en del kryddton, bra syra, en del mineralton och en äpplig eftersmak. En okomplicerad och trevlig champagne i sval-Pinot-stil, funkar bra nu, 87-88 p.

Den vanliga Brut:en ger ett svalare intryck än Blanc de Noir:en och 2008:an.

 

Mailly 20151001 BdNBlanc de Noirs Grand Cru
100% Pinot Noir, 355 kr/flaska.

Doft med moget rött äpple, aningen persika och röda bär, en del mineral, intryck av mogen och söt frukt. Smak med rött äpple, en del gröna äpplen, bra mineralton, en del kryddton, bra syra och en äpplig eftersmak. Funkar nu men kan utvecklas, 88(+) p.

Lite kraftigare än Brut Réserve med tydligare Pinot Noir-karaktär. Även om den här champagnen ger ett mer druvmoget intryck än Brut Réserve finns här tydlig karaktär från det relativt svala ursprunget.

O’de Mailly Brut Les Artistiques 2008 Grand Cru
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay, 444 kr/flaska.

Doft i fruktig stil med klart mogen frukt, mycket äpple inklusive en del grönt äpple, persika, en del melon med lite honung, lite citrus, antydan till blommor och antydan till örtiga toner. Smaken har bra koncentration med rött äpple, tydlig mineralton, en del citrus, bra syra och lätt kryddton. Relativt ung, 90(+) p.

Här tycker jag Pinot-tonen var lite kraftigare än ”normalstilen” från Mailly, och ger aningen mer druvmoget intryck med lite mer drag av Aÿ-Pinot än vanligt, utan att balansen på något sätt saknas.

Detta är alltså Champagne Maillys ”vanliga” årgångschampagne från 2008. I toppårgångar  brukar de förse denna årgångscuvée med ett specialnamn och lägga flaskorna i en specialförpackning. Självklart har de gjort så med 2008, som är en årgång där jag tycker allt i Champagne levererar på högsta nivå!

Mailly 20151001 magnumMagnum Collection Grand Cru

Fyra olika äldre årgångar erbjuds på magnum. Det rör sig som sendegorgerade flaskor av Champagne Maillys årgångschampagne (75% Pinot Noir och 25% Chardonnay) som säljs med extra låg dosage på 2,3-3,3 g/l. Den låga dosagen märks i stilen, så de här lär tilltala de som störs av ”normaldosage”. De är alla degorgerade i början av 2015, d.v.s. har legat 15-18 år på jästfällningen, och levereras i trälåda. De har också priset 1695 kr/magnum gemensamt. Respektive årgång har också ett tillnamn.

1999 – ”La Précision”

Doft med mogen söt frukt, persika, honung, en del utvecklade toner med kryddor och nötter, en del mineral. Smak med röda äpplen, en del kryddor, bra syra och en frisk eftersmak. Relativt ung smak, 90(+) p.

Det kanske inte verkar konstigt om det yngsta vinet framstår som yngst, men av årgångens allmänna rykte hade jag nog förväntat att 1999 skulle vara minst lika utvecklad som de övriga. Här fick jag intrycket att lite mer lagring kunde vara en poäng.

1998 – ”Generosity”

Doft med gult äpple och annan mogen frukt, mineral, och utvecklad karaktär med nöttoner, en del vax och kakao. Smak med bra koncentration, gult äpple, mineralton, bra syra, lite äppelmos och en grönäpplig eftersmak. Relativt fullt utvecklad, 90 p.

1998:an är mer fullt utvecklad än 1999:an och har lite större doft än 1997:an. 1998 och 1997 är rätt lika varandra i doft, men inte i smak.

1997 – ”Elegance”

Doft med grönt och gult äpple, mineral, rätt tydligt utvecklad karaktär med en del nötter och vax. Smak med mycket mineral, havstoner, tydlig syra, grönt äpple i bakgrunden. Frisk smak med stort mineralfokus, fin elegans, relativt fullt utvecklad, 90-91 p?

Jag var faktiskt lite förvånad att 1997 var så mineraldriven, inte bara i eftersmaken som 1996:an utan så att mineraliteten dominerar helt över frukten i mitten. Här tycker jag epitetet ”elegance” verkligen passar.

1996 – ”Intensity”

Utvecklad doft med nötter, röda äpplen, bokna gula äpplen och kryddton. Smak med äpplen inklusive bokna äpplen, en hel del kryddton, hög syra och en mineralpackad eftersmak. Fin balans och Pinot-karaktären märks (vilket inte alltid är fallet med högsyraårgången 1996). Relativt fullt utvecklad, 91 p.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mailly med Franska vinlistan

  1. Ping: Champagne Mailly – tre bonusnoteringar: L’Intemporelle 2008 i vitt och rosé samt Les Échansons 2004 | Vintomas blogg

  2. Ping: Champagnes from Champagne Mailly, an excellent coop in Mailly-Champagne | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s