Byprofil: Congy, en Champagneby i Val du Petit Morin

Diagram Congy 201510Nyckelfakta för Congy

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Val du Petit Morin
Vingårdar och druvsorter: 78,4 ha, varav 50% Pinot Meunier, 28% Chardonnay och 22% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (85%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, blått/lila är vattendrag och deras närmaste omgivningar och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i området Val du Petit Morin markerade. Den enda premier cru-byn (Étoges) i gult och övriga byar, inklusive Congy, i orange.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt nordost: Fèrebrianges
Åt nordost: Étoges (bortanför Fèrebrianges, men hänger ihop med norra delen av Congy)
Åt ostsydost: Vert-Toulon
Åt sydsydost: Coizard-Joches
Åt söder: Courjeonnet
Åt sydsydväst: Villevenard
Åt väster: Baye
Anm: flera av kommunerna på kartan (framför allt åt nordväst) ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Stadshuset i Congy tillsammans med en äldre halle. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Orten

Congy är en del av ett pärlband av byar som ligger längs en mild sluttning i området Val du Petit Morin (sydväst om själva området Côte des Blancs), en bit ovanför själva vattendraget Le Petit Morin.

Kommunen Congy omfattar 1747 ha och har 235 invånare (läge 2012) som kallas Conginois respektive Conginoises.

Vingårdar

Huvuddelen av vingårdarna i Congy ligger omedelbart norr om byn, i ett block som hänger ihop med de i Fèrebrianges. I detta block dominerar milda sydsluttningar. Det finns också ett block i kommunen södra del, som huvudsakligen utgörs av milda sydvästsluttningar. Pinot Meunier är den vanligaste druvsorten, men det finns även en hygglig andel Chardonnay och Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i Congy (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 78,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 39,0 ha Pinot Meunier (49,7%), 22,3 ha Chardonnay (28,4%) och 17,1 ha Pinot Noir (21,8%). 1997 var vingårdsarealen 76 ha. Det finns 49 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

I Congy finns flera lägen med lerjord på toppen och där under kalksten som också innehåller en andel svart flinta.

 • Les Enfers är ett läge med östsluttning.
 • Les Roises är ett läge med sydsluttning. Ulysse Collin framställer en vingårdsbetecknad Chardonnay från detta vingårdsläge.

Château de Congy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants, ägs av ett antal odlare i samma familj och säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Breton Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 17 ha vingårdar i 11 byar, inklusive en del i Grande Vallée de la Marne (Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ). Årsproduktionen är ca 160 000 flaskor. Har ett brett sortiment med flera olika cuvéer; årgångschampagnen är en 100% Chardonnay (avser årgångarna 2003 och 2004). Säljer även champagner under varumärkena:
  • Bruut, ett nederländskt samarbete med ”stylade” flaskor.
  • Bussy, ett schweiziskt samarbete.
  • Philippe Cherel
  • De Roval, i ännu ett schweiziskt samarbete som innefattar att förse flaskorna med metalletiketter och lyxiga metalldekorationer i form av fleurs de lys (franska liljor) och diamanter. Utseendet kan beskådas i videon nedan.
  • Niels, tillsammans med en belgisk vinhandlare.
  • Pierre Roman

 • Robert Brulfert
 • Brulfert-Duvat (RM)
 • Charbaux Frères (SR), årgångschampagnen är en Blanc de Blancs. Säljer även champagner under varumärket:
  • Edmond de Biscane
 • Paul Charpentier (RM)
 • Joseph Chevreau (RM)
 • Clement & Fils (RM)
 • Ulysse Collin (RM) är en av de småodlare i hela Champagneregionens som snabbast har etablerat sig som ett toppnamn efter att börjat framställa egna champagner. Har 8,7 ha vingårdar i Congy och Vert-Toulon (”Vert-la-Gravelle”), men inte hela vingårdsarealen används till champagner under egen etikett, i alla fall inte hittills. Champagnerna är i klart koncentrerad stil, men ändå stor friskhet och fin balans, och de ges en rätt tydlig fatbehandling (cirka ett år), men det är en fatbehandling som inte ger ett oxidativt resultat och resulterar i mycket fruktiga champagner. Sedan årgång 2008 har sortimentet bestått enbart av vingårdsbetecknade endruvschampagner. Les Roises är en Chardonnay från Congy. Les Enfers (som jag hittills inte sett som champagne) ligger också i Congy. Les Pierrières är en Chardonnay från Vert-Toulon. Les Maillons är en Pinot Noir från Barbonne-Fayel i området Sézannais, lite längre söderut. Från årgång 2011 har Les Maillons även producerats som rosé. Ulysse Collin äger 2,5 ha av totalt 6 ha i Les Maillons. Årgången indikeras på Ulysse Collins champagner med en kod på baksidan eftersom de inte alltid har legat tillräckligt länge på jästen för att formellt vara årgångschampagner.
  Historik
  Bakom Ulysse Collin står Olivier Collin, som 2001-2003 gick i lära hos Anselme Selosse. 2003 återtog han 4,5 ha vingårdar som hyrts ut under flera år (till Pommery), i syfte att göra egna champagner från familjedomänen. P.g.a. frostproblem i årgången 2003 var det 2004 som blev den första årgången under egen etikett. Den första champagnen hette Blanc de Blancs Extra Brut, kom från vingården Les Perrières och 2004:an släpptes hösten 2007. 2005 fick han tillbaka ytterligare 4,2 ha vingårdar (också från Pommery) som varit uthyrda av familjemedlemmar. En Blanc de Noirs tillkom i årgång 2006, och kom från vingården Les Maillons. I och med årgång 2008 försvann de tidigare icke vingårdsbetecknade champagnerna ur sortimentet.

  Ett blogginlägg från en provning hösten 2013 med flera Ulysse Collin-champagner.
  Ett blogginlägg från en provning i slutet av 2013 med ytterligare Ulysse Collin-champagner.
 • Robert Desbrosse (RM)
 • Girost-Moussy (RC), som hör ihop med Sébastien Girost nedan.
 • Sébastien Girost (RM), som här ihop med Girost-Moussy ovan. Namnet används för de cuvéer som tillkommit sedan 2002, är RM-klassade och delvis ekfatsbehandlade.
 • Jacky Moussy (RM), har 2,5 ha i Congy, Villevenard och Bergères-sous-Montmirail med 1,35 ha Pinot Meunier, 0,70 ha Pinot Noir och 0,45 ha Chardonnay.
 • Maurice Moussy (RM)
 • Yvon Moussy
 • Savry-Pernet
 • André Truffaut (RM)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2016, senaste uppdatering 2017-04-17

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Congy, en Champagneby i Val du Petit Morin

 1. Ping: Champagne village profile: Congy in the Val du Petit Morin | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s