Blandad champagne inklusive flera 2008:or med Franska vinlistan

Igår körde Franska vinlistan en provning av den pågående kampanjen som avslutas idag. Vi fick prova en trio av champagner från 2008 – en fenomenal årgång – och en ”högre” trio från samma tre producenter. Vad gäller 2008 så har jag hittills inte träffat på en enda dålig champagne från årgången. Vet man att man brukar gilla en viss champagneproducents stil, så ska man absolut passa på att köpa 2008:or om möjlighet ges.

FV 20151014

De provade champagnerna var de nedan. När jag läser anteckningarna så här i efterhand framstår det som att jag snarare var snål än generös med poängen igår.

Legras & Haas Blanc de Blancs 2008
100% Chardonnay, 355 kr, magnum för 725 kr, d.v.s. lite billigare än på Systembolaget (795 kr/mag).

Doft med moget grönt äpple, en del citrus, mineralton av det kalkiga slaget, viss brödighet med lite rostade nötiga toner. Fick lite blommighet när den stod i glaset och blev lite varmare. Smaken domineras av moget grönt äpple med en del mineral och hög syra, och visar upp en frisk stil och en ren eftersmak. Relativt ung men funkar nu, 89(+) p.

Den champagne i 2008-trion som mest tilltalar de som vill ha något som är väldigt friskt, men ändå kan drickas nu.

Mina noteringar kan jämföras med de om 2007:an.

Taittinger 2008
50% Chardonnay och 50% Pinot Noir, 449 kr, magnum för 939 kr, d.v.s. lite billigare än på Systembolaget (479 kr resp. 999 kr/mag).

Ljusast färg bland de första tre. Doft med gult och rött äpple, tydligt brödiga och rostade toner, klassisk Champagnedoft. Smak med grönt och rött äpple, frisk äppelton, rätt hög syra, en del mineralton och mint, frisk och äpplig eftersmak. Trevlig champagne med frisk smak, relativt ung men funkar nu, 89(+) p.

Den i nuläget mest tillgängliga av dessa tre 2008:or, som visar upp en hel del trevliga och klart klassiska champagnetoner, även om den kanske inte är en tungviktare för att vara en 2008. Verkade vara mest populär av de första tre bland den genomsnittliga provningsdeltagaren igår. Men om man gillar man champagne i största allmänhet så lär man gilla den här, helt enkelt!

Philipponnat Blanc de Noirs 2008
100% Pinot Noir, låg dosage på 4,25 g/l. 499 kr, magnum för 998 kr

Fyllig färg. Doften var inledningsvis lite blyg men utvecklade sig rejält i glaset, så för mig en ung men stor doft. När den väl hade utvecklat sig fanns där en mogen och närmast söt fruktton, moget rött äpple, persika, lite nektarin, lite kryddton, antydan till honung och romrussin, diskret brödiga toner och en antydan till fatkaraktär. Smaken är klart torr med toner av äpple, citrus, en del mogen stenfrukt, antydan till honung, tydlig mineralton av det steniga slaget, hög syra, lite kryddton och en eftersmak av gröna äpplen. Ung med rejäl potential, 90+/91(+) p.

Min favorit bland de tre 2008:orna och här är det i hög grad min personliga smak som pratar i poängsättningen! Jag gillar när Pinot Noir-dominerade champagner blir kraftiga och samtidigt har en mineralitet och en bra syranivå, som ger balans och elegans till dem.

Det här är en ny champagne för årgången. Philipponnat har strukit sin tidigare årgångschampagne Réserve Millésimée (Pinot Noir-dominerad men också med ca 30% Chardonnay) och gör istället denna Blanc de Noirs. Cuvée 1522 (Aÿ-Pinot Noir-dominerad med 30-40% Chardonnay) finns dock fortfarande kvar.

Legras & Haas Exigence No 8
50% Chardonnay (Chouilly) och 50% Pinot Noir (Aÿ), framställd i en solera (= kontinuerlig årgångsblandning där en viss andel fylls på respektive tas ut i varje årgång) som påbörjades med årgången 1996, senaste årgång kan vara ca 2009-2010. De olika releaserna numreras och har numera olika färg på etiketten. 445 kr.

Komplex doft med moget äpple, både gröna och röda äpplen, en del persika, ”krämig doft”, kryddton, lite torkad gul frukt, romrussin, antydan till vanilj, en del utvecklade toner. Smak med äpplen av olika färg inklusive röda, rejäl mineralton, kryddor, klart hög syra, en del antydan till utveckling, frisk och mineraldominerad eftersmak. Inte extremt utvecklad i doft eller smak för en champagne som är framställd i en solera, och i det här fallet tror jag att den kan må bra av ytterligare utveckling på flaska, så omdömet lyder: relativt ung, 90 p.

Taittinger Comtes de Champagne 2005
100% Chardonnay, en mindre andel är fatbehandlad i ny ek; 2006:an säljs just nu för 999 kr, men de flaskorna fanns ännu inte att prova. Priset är märkbart lägre än vad 2005:an kostar på Systembolaget (1200 kr).

Kraftig doft med tydlig rökiga och rostade toner, moget gult äpple, lite stekt äpple, lite gula plommon, kryddton, d.v.s. en hel del toner av vit bourgogne från Côte d’Or. Smak med rejäl koncentration, kryddig, riktigt hög syra, rejäl mineralton, en del äpple i bakgrunden, lite bourgognekänsla även i smaken, eftersmak med stenfrukt och mineral. Relativt ung, funkar nu, 92(+) p.

Kan jämföras med mitt omdöme i våras, då jag satte 92-93(+) p. Jag tycker att ”opulensen” hos årgången 2005 nu har kommit fram mer i Comtes-05:an, men den har fortfarande bra syra och klart tydlig mineralton (framför allt i smaken) för att komma från en årgång med lite varma drag.

Baserat på mitt allmänna intryck av Champagneårgångarna 2005 och 2006 och hur Comtes de Champagne brukar bete sig, förväntar jag mig att Comtes-2006:an (den som säljs) ska vara något bättre än 2005:an, men också lite yngre. Det lär dock hända en hel del med den redan på 1-2 år, men den lär vara mer lämplig för lång lagring än 2005. Årgångarna 2005 och 2006 är dock inte helt olika, för båda är årgångar med hög druvmognad och därmed kraftig stil, där den lilla fördelen hos 2006 är lite högre/bättre syra som gör den till en lite mer ”klassisk” champagneårgång.

Philipponnat Clos des Goisses 2005
65% Pinot Noir och 35% Chardonnay från en vingård med detta namn i Philipponnats hemby Mareuil-sur-Aÿ; min byprofil innehåller lite mer att läsa om Clos des Goisses. Vinifierad i fat, degorgerad mars 2014, 1250 kr.

Stor och komplex doft med riktigt mogen och söt frukt, persika, nektarin, lite smultron och röda vinbär, melon, rött äpple, en del parfymton och hyacint, kryddton, tydliga och väl hanterade fattoner. Smak med rejäl koncentration, gult och rött äpple, persika, bra mineralton, rejäl syra, kryddton, lång eftersmak med mineral och moget äpple. Relativt ung, 93(+) p.

Clos des Goisses hanterar årgångens kraft väl, i likhet med Comtes de Champagne. Nu är ju Clos des Goisses alltid ett kraftpaket, eftersom den kommer från en tydligt sydexponerad vingård och görs Pinot Noir-dominerad med vinifiering i ekfat.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blandad champagne inklusive flera 2008:or med Franska vinlistan

  1. Ping: Mixed Champagnes including several 2008s | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s