Byprofil: Celles-sur-Ource, en Champagneby i Barséquanais med ovanligt mycket Pinot Blanc

Diagram Celles-sur-Ource 201505Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 307,8 ha, varav 82% Pinot Noir, 11% Chardonnay, 2% Pinot Meunier och 6% övrigt, huvudsakligen Pinot Blanc.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: Flera druvrena Pinot Blanc-champagner kommer från denna by.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt nordost: Ville-sur-Arce
Åt öster: Landreville
Åt sydost: Neuville-sur-Seine (en liten remsa av kommunen)
Åt söder: Buxeuil
Åt sydväst: Polisy
Åt väster: Polisot
Åt nordväst: Bar-sur-Seine
Åt nordnordväst och norr: Merrey-sur-Arce
Anm: den återstående länken kommer när profilen över den byn har lagts upp.

Orten

Celles-sur-Ource ligger längs floden Ource, på dess vänstra strand, vilket innebär söder om floden. Ource flyter ihop med Seine strax nedströms Cells-sur-Ource, på gränsen mellan grannkommunerna Bar-sur-Seine och Merrey-sur-Arce. Celles-sur-Ource räknas till området Barséquanais, vilket helt enkelt betyder ”Bar-sur-Seine-trakten”. Barséquanais ingår i Côte des Bar, som utgör den sydligaste delen av vinregionen Champagne och ligger i departementet Aube.

Vinodlingen i övre Seinedalen lär gå tillbaka till Romarrikets dagar, men grundandet av cistercienserklostret i Mores (i kommunen Celles-sur-Ource) 1156 hade betydelse för den medeltida vinodlingen i trakten.

Kommunen Celles-sur-Ource omfattar 959 ha och har 496 invånare (läge 2013) som kallas Cellois respektive Celloises.

Bro över Ource i kommunen Celles-sur-Ource, i Mores som ligger uppströms från själva byn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Philippesalv, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Celles-sur-Ource ligger på båda sidor av floden Ource, dels på högra stranden (norr) och dels på vänstra stranden (söder). Pinot Noir dominerar stort.

Aktuell vingårdsareal i Celles-sur-Ource (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 307,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 251,8 ha Pinot Noir (81,8%), 32,5 ha Chardonnay (10,6%), 6,1 ha Pinot Meunier (2,0%) och 17,4 ha övrigt (5,7%). Huvuddelen av ”övrigt” lär utgöras av Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 239 ha. Det finns 162 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Pinot Blanc

Pinot Blanc, i detta fall dock druvor någonstans i Tyskland (där druvsorten kallas Weißer Burgunder). Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto ANKAWÜ, 2004).

Celles-sur-Ource är källa för flera av de champagner som görs helt eller huvudsakligen på Pinot Blanc, som är en av regionens fyra ovanliga men tillåtna druvsorter, tillsammans med Arbane, Petit Meslier och Pinot Gris. Med 86 ha (0,25% av den totala vingårdsarealen i vinregionen), varav 78 ha i departementet Aube (1,0%), är Pinot Blanc trots allt mindre ovanlig än de övriga tre druvsorterna. Många odlare i Celles-sur-Ource använder 5-10% Pinot Blanc i sina cuvéer utan att framhålla dem som något slags ”specialchampagner”.

Pinot Blanc kan vara relativt lik Chardonnay, men brukar dra mer åt det rent fruktiga hållet, ibland med lite sötare frukttoner som t.ex. melon och tropisk frukt. Karaktären av blommor respektive mineral brukar dock inte vara riktigt lika utpräglad som i Chardonnay, men när det gäller mineralitet kan det nog spela in var druvorna odlas.

Pinot Blanc är för övrigt den vanligaste druvsorten i Crémant d’Alsace, de mousserande vinerna från Alsace, så även på annat håll är den känd som en druvsort som passar för mousserande viner.

Vingårdslägen

 • Beauregard, en vingård med nord- och nordvästsluttningar. Comte de Cheurlin gör en vingårdsbetecknad champagne härifrån, på 100% Pinot Noir.
 • Le Champ du Clos. I denna vingård har Charles Dufour (ligger i Landreville) Pinot Blanc. Huvuddelen används till cuvéen Bulles de Comtoir som innehåller 10% Pinot Blanc, men en mindre del används till en vingårdsbetecknad champagne, Le Champ du Clos Blanc de Blancs. Även Comte de Cheurlin gör en vingårdsbetecknad champagne härifrån, på 60% Chardonnay och 40% Pinot Blanc.
 • Les Proies. I denna vingård har Pierre Gerbais en plätt med Pinot Blanc planterad 1904 som är den huvudsakliga källan till cuvéen L’Originale, på 100% Pinot Blanc.
 • Le Suchot. Comte de Cheurlin gör en vingårdsbetecknad roséchampagne härifrån, på 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

Övriga vingårdslägen inkluderar bland andra:

 • På högra stranden av Ource (norr): La Côte Bricard.
 • På vänstra stranden av Ource (söder): Les Bodonnots, Le Bruyant, Les Caurois, Presle, Le Val d’Eviée, Les Vignes Basses.
 • Okänd del av kommunen: Les Côtes, Sainte-Marie.

Champagneproducenter

Större champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

 • Veuve Cheurlin (NM), även J. Arnoult, som har 3 ha egna vingårdar i Celles-sur-Ource, Landreville, Loches-sur-Ource, Chacenay och Saint-Usage. Årgångschampagnen består av 80% Chardonnay och 20% Pinot Blanc, där den senare kommer från gamla stockar och är fatbehandlad.
  Historik
  Edmond Cheurlin planterade sina första vinrankor 1898, sonen Raymond startade egen ”RM-produktion” på 1930-talet och dennes son Alain Cheurlin skapade märket Veuve Cheurlin 1978. 1985 köptes champagnehuset Jean Arnoult, som grundats 1919 som det första champagnehuset i Aube.

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

 • Brocard Pierre (NM), som gör två druvrena årgångschampagner: en Chardonnay och en Pinot Noir.
 • Thomas Cheurlin, med företagsnamnet Le Suchot, säljer champagner under namnen:
  • Cheurlin-DanginCuvée Origance består av 80% Pinot Blanc från gamla stockar, 10% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier.
  • Comte de Cheurlin (NM). Den övre delen av sortimentet utgörs av tre vingårdsbetecknade champagner: Blanc de Blanc Champs du Clos på 60% Chardonnay och 40% Pinot Blanc, Rosé Célébrité Le Suchot på 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir och Blanc de Noir Beauregard på 100% Pinot Noir.
 • Paul Dangin & Fils (NM). Årgångschampagnen är 100% Chardonnay och är fatbehandlad (avser årgång 2005). Sortimentet inkluderar en 100% Pinot Blanc vid namn Cuvée St Cyr. Champagner säljs också under varumärket:
  • Dangin-Fays
 • Daniel Deheurles (NM)
 • Pierre Gerbais (NM). I sortimentet ingår cuvéen L’Originale på 100% Pinot Blanc, som huvudsakligen kommer från en plätt i vingården Les Proies planterad 1904.
 • Didier Langry (NM). Réserve består av 80% Pinot Blanc från gamla stockar och 20% Pinot Noir.
 • Marcel Vézien (NM), har ca 20 ha vingårdar i Celles-sur-Ource, Landreville, Ville-sur-Arce och Les Riceys.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Baroni (RM), har 3,47 ha vingårdar i fem byar i Côte des Bar inklusive Celles-sur-Ource och Les Riceys. Årgångschampagnen är en ren Pinot Noir (avser årgång 2004).
 • Cédric Bouchard är en av den nya generationen av högkvalitativa småodlare, som driver sin firma under namnet Roses de Jeanne, och tidigare (före 2014) även Inflorescence för en del av sortimentet. Hela sortimentet består av endruvsviner (alla utom två är Pinot Noir) som alla är vingårdsbetecknade. Vinifieringen sker helt i ståltank eller emaljerade tankar, d.v.s. ingen ek används, och champagnerna säljs med lägre tryck än normalt (4,5 istället för 6 atm). Före sammanslagningen av de två sortimenten producerades årligen ca 6000 flaskor Roses de Jeanne och ca 9000 flaskor Inflorescence, så det är inte den lättaste producent att få tag på. Instegsvinet heter Côte de Val Vilaine och är i lite lättare stil än de övriga, men har ändå en bra koncentration och visar ofta upp så mycket mineralitet att man kan tro att den är Chardonnay-dominerad trots att det är en 100% Pinot Noir. Vingården ligger i trakten av Polisy. (Det är för övrigt vanligt att denna champagne kallad Inflorescence, men när den etiketten användes hette det Inflorescence Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine om man vill vara lite fullständig.) Côte de Béchalin, som är lite kraftigare, ingick också i det tidigare Inflorescence-sortimentet, inledningsvis under namnet La ParcelleLes Ursules på Pinot Noir var den första Cédric Bouchard-champagnen och följdes därefter av Le Creux d’Enfer, en rosé saignée, La Haute-Lemblée på Chardonnay och La Bolorée på Pinot Blanc, alla från Celles-sur-Ource-trakten. Presle görs på Pinot Noir. Årgången anges med en kod på etiketten: V + de två sista siffrorna i årgången, exempelvis V12 = 2012.
  Historik
  Cédric Bouchard startade år 2000, då med 1,09 ha, under namnet Roses de Jeanne som är taget från hans far- eller mormor Janika och hennes rosor. Den första vingården som användes var Les Ursules, och den lanserades 2002. De tre andra champagnerna i det ursprungliga Roses de Jeanne-sortimentet följde 2004-2005. Vingården Val Vilaine i närheten av Polisy arrenderades av honom från hans far med början 2003, och märket Inflorescence skapades för de champagnerna. I det fallet hade Cédric Bouchard status som négociant-distributeur (ND). Côte de Béchalin köptes 2007 från en vän till familjen, och även en del flaskor från tidigare årgångar togs över. Från 2014 säljs alla champagner under namnet Roses de Jeanne, efter att Cédric har tagit över ägandet.
 • Jean-Claude Bouchard et Fils, har 5,4 ha vingårdar med 80% Pinot Noir, 19% Chardonnay och 1% Pinot Meunier. Årsproduktionen är ca 48 000 flaskor.
 • Michel Brocard (RM), har 8 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 5% Pinot Blanc (avser 2008). Cuvéen 100% består av 100% Pinot Blanc.
 • Lionel Carreau (RC)
 • Arnaud de Cheurlin (RM), har 6 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 45% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier (avser 2009).
 • L&S Cheurlin
 • Richard Cheurlin (RM)
 • Marcel Deheurles & Fils (RM), har vingårdar i fem kommuner. I sortimentet ingår Céleste, en 100% Pinot Blanc.
 • Maurice Delot (RM), ibland M. Delot, bara Delot eller Delot Père et Fils, har 8 ha vingårdar. Av de två årgångschampagnerna består La Champenois av 100% Pinot Noir och L’Orée du Bois är 100% Chardonnay som är ekfatsbehandlad. I sortimentet återfinns även Montre Cul, en vingårdsbetecknad 100% Chardonnay, och Cuvée Légende på 100% Pinot Blanc.
 • De Lozey. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay (avser årgång 2004).
 • André Fays & Fils (RM), har ca 5 ha vingårdar.
 • Philippe Fays (RM), har 5 ha vingårdar.
 • Fumey-Tassin (webbplatsen ej aktiv okt 2015)
 • Michel Furdyna (RM), medlem av Vignerons Indépendants med vingårdar i Celles-sur-Ource, Gyé-sur-Seine, Landreville, Loches-sur-Ource, Neuville-sur-Seine och Plaines-Saint-Lange. Av de två årgångschampagnerna består Cuvée Préstige av en blandning av Chardonnay och Pinot Noir, och La Loge av 100% Pinot Noir från gamla stockar.
 • Gautherot (RM), i vars sortiment flera champagner med en andel Pinot Blanc ingår: Carte d’Or (årgångslös) med 25% Pinot Blanc och 75% Pinot Noir, Grande Réserve (årgångslös) med 5% Pinot Blanc, 20% Chardonnay och 75% Pinot Noir, och toppcuvéen Exception med Pinot Blanc och Pinot Noir från de bästa stockarna. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
 • Gyéjacquot Frères (RM), har vingårdar i fyra byar.
 • Huguenot-Tassin, har 7 ha vingårdar. Årgångschampagnen heter Cuvée Noire Spéciale Millésimée och består av 100% Pinot Noir från gamla stockar. Sortimentet inkluderar också Cuvée Les Fioles Rosées Friandise, något så ovanligt som en rosé demi-sec.
 • Robert Jaillant
 • Jean Laurent  (RM, webbsajten ej aktiv okt 2015; Facebook-sida), har ca 16 ha vingårdar med ca 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. På äldre flaskor står det kort och gott Laurent.
 • Raymond Laurent (RM), kan även stå Laurent.
 • Marin-Lasnier (RM), har 5,3 ha vingårdar och en årsproduktion på 40 000 flaskor.
 • Eric Legrand (RM), även Legrand Frères, har vingårdar med 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 10% Pinot Blanc och 5% Pinot Meunier. Årgångschampagnen är 100% Pinot Noir.
 • Eric Maître (RM)
 • Eric Patour, har 7 ha vingårdar i Polisy, Polisot, Landreville och Viviers-sur-Artaut.
 • Michel Patour (RM)
 • Petit-Camusat (RM) har en adress i Noé-les-Maillets men etiketten anger också ”elaboré á Celles-sur-Ource”, så de har uppenbart en anläggning i denna by. I sortimentet ingår en årgångslös Blanc de Blancs gjord på Pinot Blanc från gamla stockar på minst 50 år.
 • Gérard Pilloud
 • Julien Prélat (RM)
 • Jean Sandrin (RM)
 • Simon-Devaux (RM)
 • Benoît Tassin (RM), har 4,75 ha vingårdar i Essoyes och Celles-sur-Ource.
 • Emmanuel Tassin (RM), medlem av Vignerons Indépendants.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Tidigare champagneproducenter

En förteckning från 1975, publicerad i broschyren för 4ème Fête du Champagne i Essoyes, tar upp 30 ”manipulants”, varav följande inte finns med i listan ovan. Jag återger dem så som de är skrivna, i allmänhet efternamn förnamn. Flera av dem kan vara tidigare namn på nuvarande producenter, före generationsskifte(n).

 • Baroni Ovidio
 • Brocard Henri
 • Brocard Marcel
 • Carreau Maurice
 • Cheurlin André
 • Cheurlin Daniel
 • Cheurlin Raymond
 • Dangin Etienne
 • Gautherot André
 • Gerbais Ulysse
 • Joffroy Pierre
 • Joffroy Maurice
 • Langry Louis
 • Marteret Etienne
 • Prélat Maurice
 • Sandrin Pierre
 • Tassin Bernard
 • Tassin Jean-Marie
 • Tassin Marcel
 • Tassin Raymond

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar, Pinot Blanc och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Celles-sur-Ource, en Champagneby i Barséquanais med ovanligt mycket Pinot Blanc

 1. Ping: Champagne village profile: Celles-sur-Ource in the Barséquanais with quite a lot of Pinot Blanc | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s