Nyckelfakta för Cuis
Ligger i: Côte des Blancs & environs: Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 176,0 ha, varav 96,2% Chardonnay, 3,5% Pinot Meunier och 0,1% Pinot Noir.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känd för: Chardonnay från premier cru-klassificerade vingårdar.
Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.
Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna visas i grönt och premier cru-byarna, inklusive Cuis, i gult.
Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.
Grannbyar
Åt öster: Chouilly, grand cru
Åt sydost: Cramant, grand cru
Åt söder: Grauves, premier cru
Åt sydväst: Mancy (tillhör Côteaux Sud d’Épernay)
Åt väster: Monthelon (tillhör Côteaux Sud d’Épernay)
Åt nordväst: Pierry, premier cru (tillhör Côteaux Sud d’Épernay)

Cuis med kyrkan i förgrunden. Bilden tagen från höjden söder om byn med kameran riktad mot nordväst. Sluttningen med vingårdarna i bakgrunden ligger i Pierry och Moussy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2011).
Orten
Cuis ligger sydsydost om Épernay, i norra delen av den ”egentliga” Côte des Blancs-sluttningen. Bybebyggelsen ligger alldeles nedanför vingårdarna på norra delen av sluttningen, och längs väg D10 som går från Épernay till de flesta övriga Côte de Blancs-byar.
Kommunen Cuis omfattar 827 ha och har 408 invånare (läge 2012) som kallas Cuitats respektive Cuitates.
Vingårdar
Vingårdarna i Cuis ligger huvudsakligen runt den norra delen av det lilla skogsparti som ligger ovanför den egentliga Côte des Blancs-sluttningen. Dessa vingårdar sluttar från nordost via norr till väst. Därutöver finns en del vingårdar strax norr om byn på plattare mark respektive i närheten av det lilla skogspartiet mellan Cramant och Chouilly. Chardonnay dominerar stort i vingårdarna.
Aktuell vingårdsareal i Cuis (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 176,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 169,4 ha Chardonnay (96,3%), 6,2 ha Pinot Meunier (3,5%), 0,1 ha Pinot Noir (0,1%) och 0,3 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 171 ha. Det finns 98 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.
Vingårdslägen
Vingårdslägen i Cuis inkluderar Basses Vignes, Blancs Chiens, Bourgs, Croix Blanche och Les Roualles.
Champagnestil
Druvor från Cuis ger ofta lite lättare blanc de blancs-champagner än de närbelägna grand cru-byarna, inte minst p.g.a. nordsluttningarna, och syranivån tenderar att ligga riktigt högt. Rätt utnyttjad kan denna stil ge strama champagner där mineraliteten kommer fram extra mycket, och ”aperitifchampagner” av det elegantare slaget. Denna lätthet förklarar förmodligen varför det är mindre vanligt med ekfatsbehandlade rena Cuis-champagner än de från grand cru-byarna.
Premier cru-statusen
På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru och 90-99% = premier cru, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. Cuis var en av dem, med 95% för gröna druvsorter och 90% för blå druvsorter, vilket i båda fallen innebar premier cru-status. Denna status har Cuis behållit, i likhet med andra premier cru-byar.
Champagneproducenter
Champagnehus/négociants
Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.
- Yves Gilbert (ND), säljer även champagner under varumärket:
Champagneodlare
Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.
- Thierry Bournault (RM, Facebook-sida) har 4,5 ha vingårdar och började producera under eget märke 2004.
- Jean Gimonnet (RM), även skrivet Gimonnet Jean, medlem av Vignerons Indépendants.
- Pierre Gimonnet & Fils (RM), en bra Special Club-producent med 28 ha vingårdar, allt Chardonnay i Côte des Blancs, 14 ha i Cuis, 11 ha i Cramant och Chouilly, 1 ha i Oger och 2 ha i Vertus. Årsproduktionen är 250 000 flaskor. Vinifiering sker i tank, utan ekfat, och reservvinerna lagras på flaska (under lätt övertryck). Stilen på champagnerna brukar på Cuis-manér vara lätt snarare än tungviktig, samt elegant och mineralisk. Sortimentet innehåller flera olika årgångschampagner på 100% Chardonnay i olika stil: Gastronome, som är tänkt att vara frisk och som säljs yngst (normalt med enbart minimilagringstiden, tre år), Fleuron, som är mer ”vinös” och är den årgångschampagne som produceras i störst volym, och Œnophile som görs utan dosage. Special Club kommer huvudsakligen från Cramant och gamla stockar. Aktuella (2015) och framtida Special Club-årgångar inkluderar 2002, 2004, 2005, 2006 och 2008. Vissa särskilt bra årgångar säljs som Millésime de Collection, oftast (t.ex. 2005) bara på magnum, men undantagsvis (senast 2002) som en tilläggsbeteckning till Special Club, och då även på 75 cl-flaskor. Den årgångslösa rosén Rosé de Blanc är relativt ny i sortimentet och innehåller ca 6-10% Pinot Noir från Bouzy. Säljer även champagner under varumärket Gimonnet-Henry.
Historik
Pierre Gimonnet började vinifiera egna viner på 1930-talet. Hans son Michel Gimonnet (d. 2008) var verksam från 1955 och gick i pension 1996. Sedan dess har hans söner Olivier och Didier Gimonnet skött firman. En del av vingårdarna kommer från Larmandier Père et Fils (se nedan), som Gimonnet tog över via Françoise Larmandier, Olivier och Didiers mor. 8 ha vingårdar följde med.
Nedan en allmän presentationsvideo om Pierre Gimonnet (franskt tal, engelsk text) följd av en om deras årgångschampagner:
- Gimonnet-Oger (RM), som tycks sälja sina champagner med rätt hög ålder.
- Camille Grellet (RM)
- Dominique Grellet (RM)
- Larmandier Père et Fils (RM), en Special Club-producent med vingårdar huvudsakligen i Cramant, Chouilly och Cuis. Årsproduktionen är 20 000 flaskor. Fungerar i princip som ett varumärke till Pierre Gimonnet & Fils. Sortimentet består av två årgångsbetecknade 100% Chardonnay: Perlé de Larmandier, en premier cru, Special Club, en grand cru från Cramant och Chouilly. Aktuella (2015) och framtida Special Club-årgångar inkluderar 2005, 2006 och 2008.
Historik
Det ursprungliga Larmandier Père et Fils har delats upp på fyra syskon: brodern Guy startade Guy Larmandier i Vertus, Philippe startade Larmandier-Bernier i Vertus, en syster gifte sig med en Waris och bildade Wair-Larmandier i Avize och systern Françoise Larmandier har behållit namnet Larmandier Père et Fils, men var gift med Michel Gimonnet som stod bakom Pierre Gimonnet & Fils. En mindre del av de 8 ha Larmandier-vingårdar som hamnat hos Gimonnet används fortfarande (2015) för champagneproduktion under namnet Larmandier Père et Fils. - Laurent Robert (RC)
- Marie-Le Brun (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 4 ha Chardonnay i olika premier cru- och grand cru-byar i Côte des Blancs. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
- Didier Michel (RM), som har ca 70% av vingårdsinnehavet i Cuis och ca 30% i grand cru-byarna Chouilly och Cramant. I sortimentet ingår en årgångs-blanc de blancs.
- Paul Michel (RM)
- Patrice Miraux (RC)
- Benoit Munier (RC), har vingårdar i Avize, Cramant, Chouilly och Oger.
- Daniel Robert (RC)
- Jean-Claude Vallois (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
Anm: det är inte säkert att listan är komplett.
Kooperativ
När flaskor säljs direkt av ett kooperativ anges producentkoden som CM = coopérative de manipulation, till skillnad från RC när de säljs av en kooperativmedlem under sitt eget namn.
- Coopérative Vinicole de Cuis är ett kooperativ i Cuis grundat 1947. Champagnerna säljs under varumärket:
Länkar
- Wikipedia om byn på svenska, på engelska, på franska.
- (Kommunen Cuis har ingen webbplats.)
- UMC:s nya byprofil för Cuis.
- UMC:s gamla byprofil för Cuis (död länk)
© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26
Pingback: Champagne village profile: Cuis, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog