Byprofil: Oiry, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Oiry 201510Nyckelfakta

Ligger i: Côte des Blancs & environs: Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 88,4 ha, varav 99,4% Chardonnay och 0,6% Pinot Meunier.
Klassificering: Grand cru (100%)
Känd för: Chardonnay från grand cru-klassificerade vingårdar.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna, inklusive Oiry, visas i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

På samma sida av Marne
Åt väster: Chouilly, grand cru
Åt sydväst: Cramant, grand cru
Åt söder: Avize, grand cru

På motsatt sida av Marne
Åt norr: Mareuil-sur-Aÿ, premier cru  (tillhör Grande Vallée de la Marne)
Anm: några av kommunerna på kartan, framför allt på slättlandet till öster, ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Stadshuset (Mairie) i Oiry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2011).

Orten

Oiry ligger en liten bit öster om Épernay och strax söder om Marne, vid bäcken Les Tarnauds. Kommunen ligger på platt mark, som huvudsakligen inte tas upp av vingårdar, och har därför fått nöjet att husera två större vägar (D3 och D9 som korsar varandra), en järnväg och ett större industriområde.

Kommunen Oiry omfattar 1076 ha och har 863 invånare (läge 2012) som kallas Oiryats respektive Oiryates.

I Oiry har glastillverkaren Verallia en fabrik som bl.a. tillverkar champagneflaskor. Verallia ingick tidigare i Saint-Gobain-koncernen, men i juni 2015 köptes de av amerikanska Apollo Global Management.

Kyrkan i Oiry, Église Saint-Hilaire. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2011).

Vingårdar

Vingårdarna i Oiry ligger i kommunens sydvästra del, huvudsakligen väster om väg D9 som korsar kommunen i nord-sydlig ledd. Vingårdarna utgör en fortsättning av de i Chouilly, Cramant och Avize, och ligger på i stort sett helt platt mark. Oiry lär ha den flackaste vingårdsmarken av alla grand cru- och premier cru-klassade byar. Vingårdarna innehåller så gott som enbart Chardonnay.

Aktuell vingårdsareal i Oiry (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 88,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 87,9 ha Chardonnay (99,4%) och 0,5 ha Pinot Meunier (0,6%). 1997 var vingårdsarealen också 88 ha. Det finns 24 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Grand cru-statusen

Oiry är en av 17 byar som hade 100% på den numera avskaffade échelle des crus-skalan. Grand cru-statusen har byn behållit efter att skalan avskaffades 2010. Oiry befordrades från premier cru till grand cru 1985, tillsammans med Chouilly, Oger, Le Mesnil-sur-Oger och Verzy.

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Moët & Chandon (NM) med huvudsits i Épernay invigde hösten 2012 en stor pressnings- och vinifieringsanläggning i Oiry med hög grad av automatisering och sammanlagt 100 000 hl ståltankar, motsvarande innehållet i 13 miljoner flaskor. Nedan ett bildspel från ett besök vid anläggningen:

 • Nicolas Gueusquin (NM), med företagsnamnet Les Roches Blanches, är ett champagnehus som startades av Nicolas Gueusquin 1994, inledningsvis med inköpta flaskor från två kooperativ. En vinifieringsanläggningen i Dizy byggdes 2006 och en ny anläggning i Oiry invigdes 2012, granne med Moët & Chandons nya anläggning. Oiry är sedan dess hemadress för huset. Huset har numera 10 ha egna vingårdar och druvkontrakt på 280 ha ”från Colombé-le-Sec [Côte des Bar] till Charly-sur-Marne [västra Vallée de la Marne]”. 2011 såldes 5,5 miljoner flaskor, huvudsakligen via stora livsmedelskedjor. Champagnerna säljs under märkena:
  • Louis Rozier, husets första märke, som är det som huvudsakligen används i Frankrike.
  • Nicolas Gueusquin, skrivs även N. Gueusquin.
  • French Connection
  • Henri Favre
  • Veuve Durand
 • Malard, ett champagnehus grundat 1996 av Jean-Louis Malard. Firman har säte i Aÿ, men produktionsanläggningen finns i Oiry. Årsproduktionen är 1,3 miljoner flaskor. Årgångschampagnen består av 50% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 25% Pinot Meunier (avser årgång 2006). Prestigechampagnen heter Lady Style, lanserades 2012 och består av 45% Pinot Noir, 35% Chardonnay och 20% Pinot Meunier.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Balourdeau Denis har utöver Oiry även en adress i Mareuil-sur-Aÿ.
 • Gérard Bouvy (RM)
 • Legras-Frapart et Fils, även Guy Legras.
 • Christophe Martin (RM), har 8,5 ha vingårdar i Oiry, Chouilly, Epernay, Mardeuil, Mareuil-sur-Aÿ och Avenay-Val-d’Or. Årsproduktionen är knappt 30 000 flaskor.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Tidigare producenter

 • Lang-Biémont (NM), tycks senare ha funnits i Avize.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26

Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Oiry, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

 1. Ping: Champagne village profile: Oiry, a grand cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s