Byprofil: Chouilly, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Chouilly 201508Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 522,5 ha, varav 98,7% Chardonnay, 0,9% Pinot Noir och 0,4% Pinot Meunier.
Klassificering: Grand cru (100%), var tidigare grand cru enbart för gröna druvsorter och premier cru (95%) för blå druvsorter
Känd för: Chardonnay från grand cru-klassificerade vingårdar, hemby för Nicolas Feuillattes stora anläggning.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna, inklusive Chouilly, visas i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

På samma sida av Marne
Åt öster: Oiry, grand cru
Åt söder: Cramant, grand cru
Åt sydväst: Cuis, premier cru
Åt västsydväst: Pierry, premier cru
Åt västnordväst: Épernay

På motsatt sida av Marne
Åt nordnordväst: Aÿ, grand cru (tillhör Grande Vallée de la Marne)
Åt nordnordost: Mareuil-sur-Aÿ, premier cru  (tillhör Grande Vallée de la Marne)

Stadshuset (mairie, höger i bild) och posten i Chouilly. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Orten

Chouilly ligger omedelbart öster om Épernay och strax söder om Marne, vid bäcken Les Tarnauds. Om man fortsätter österut på Avenue de Champagne från Épernay hamnar man efter ett tag i Chouilly.

Chouilly förknippas lokalt med gäss, som ofta syns vid Les Tarnauds.

Kommunen Chouilly omfattar 1612 ha och har 1005 invånare (läge 2012) som ”mer officiellt” kallas chouillats respektive chouillates. På grund av att byn associeras med gäss, förekommer även namnen bilots och oies.

I Chouilly finns Le Jardin de Vignes, en liten park som visar upp och förklarar olika saker kring vingårdarna i Champagne, bl.a. uppbindningsmetoder och druvsorter.

Kullen Butte du Saran ligger i kommunens södra del. Nära kullen ligger slottet Château de Saran som ägs av Moët & Chandon. Det uppfördes 1801 av Jean-Remy Moët och utökades av Victor Moët 1846 till sin nuvarande storlek. 1952 testamenterades slottet till Auban-Moët-sjukhuset i Épernay att användas som konvalescent- eller ålderdomshem. Eftersom egendomen inte visade sig lämplig för detta ändamål, sålde sjukhuset detta château till Moët & Chandon i februari 1954. Sedan dess utnyttjas Château de Saran för representationsändamål.

Vingårdar i Chouilly med Butte du Saran i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Sand~commonswiki, 2006).

Vingårdar

Vingårdarna i Chouilly ligger i dels i kommunens västra del, och dels i kommunens södra del. De i västra delen hänger ihop med de i Épernay, och ligger på östsidan av kullen Mont Bernon. Vingårdarna i den södra delen hänger ihop med de i Oiry, Cramant och Cuis och inkluderar vingårdar hela vägen runt Butte du Saran. Riktningen på vingårdarnas sluttningar varierar alltså mellan olika delar av kommunen. Vingårdarna innehåller så gott som enbart Chardonnay.

Aktuell vingårdsareal i Chouilly (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 522,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 515,9 ha Chardonnay (98,7%), 4,5 ha Pinot Noir (0,9%), 1,9 ha Pinot Meunier (0,4%) och 0,2 ha övrigt (<0,1%). 1997 var vingårdsarealen 508 ha. Det finns 213 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

  • Les Aventures, ett vingårdsläge strax norr om La Butte de Saran. Härifrån framställer A.R. Lenoble i Damery (som har en plätt på 0,5 ha här) en årgångslös vingårdsbetecknad champagne på 100% Chardonnay. Den lanserades 1999 (då bestående av 1990, 1995 och 1996) och ska då ha varit den första vingårdsbetecknade champagnen från Chouilly.
  • Mont Aigu, härifrån framställer Jack Legras en vingårdsbetecknad årgångslös blanc de blancs. Chardonnay härifrån ingår i cuvéer från bl.a. Michel Genet och Pierre Gimonnet (Cuis).
  • Les Partelaines, härifrån framställer Pierre Legras sin årgångs-blanc de blancs och Marcel Moineaux sin Cuvée Prestige.
  • Les Prêtrosses, ett vingårdsläge strax norr om La Butte de Saran. Härifrån framställer Veuve J. Lanaud i Avize en vingårdsbetecknad blanc de blancs.

Andra vingårdslägen i Chouilly inkluderar Ronds Buissons och Le Vallon.

Moët & Chandon har vid olika tillfällen framställt specialviner på Chardonnay från deras Saran-egendom i Chouilly. Förr i tiden framställdes ett stilla vin på Chardonnay, en Coteaux Champenois Blanc de Blancs, under namnet Saran och med ”Dom Pérignon-liknande” etikett (fast svart med guldtext). Senare, men nu för rätt många år sedan, ingick Les Vignes de Saran i lådan La Trilogie des Grands Crus, en låda med tre druvrena champagner från varsin grand cru-by, där Pinot Noir:en kom från Aÿ och Pinot Meunier:en från Sillery.

Champagnestil

Champagner från Chouilly brukar sägas vara rätt ”rika” i stilen med smöriga toner eller aromer av tropisk frukt, och med mindre intensiv mineralkaraktär än grand cru-grannbyarna mot söder. Man kan dock notera att vingårdarna i Chouilly är mindre enhetliga i sluttning och lutningsriktning än de i t.ex. Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger, så det kan vara lite svårare att generalisera kring Chouilly-stilen än kring stilen från dessa byar.

Tidigare grand cru enbart för Chardonnay

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru och 90-99% = premier cru, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. Chouilly var en av dem, med 100% för gröna druvsorter och 95% för blå druvsorter, vilket innebar att byn tidigare var grand cru enbart för gröna druvsorter och premier cru för blå druvsorter. Efter att skalan formellt avskaffades 2010 har de byar som uppnått grand cru- respektive premier cru-status fått behålla denna som by, men någon skillnad för olika druvsorter görs inte längre. Chouilly är alltså numera en grand cru-by utan förbehåll för druvsort.

Längre tillbaka var Chouilly en premier cru-by, och befordrades till grand cru 1985, tillsammans med Oger, Oiry, Le Mesnil-sur-Oger och Verzy.

Översiktsbild över byn med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Sand~commonswiki, 2006).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

  • M. Hostomme (NM), ett champagnehus med 13 ha egna vingårdar som köper in från 8 ha ytterligare, bl.a. släktingar. De har flera olika årgångschampagner: den vanliga Millésime som är en blanc de blancs, Cuvée Mélodie som också är en 100% Chardonnay och vinifieras i ekfat, och Cuvée Harmonie på 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 2005) där Chardonnay-komponenten vinifieras i ekfat. De framställer också en del champagner under speciella varumärken: 2013 lanserades Cuvée Spéciale Hello Kitty, en rosé demi-sec på 50% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. Hostomme har även framställt de egna champagnerna till Harrods (klassad MA, marque d’acheteur) och Fortnum and Mason.
  • Fred Legras (NM)
  • Pierre Legras (NM), har 10 ha vingårdar (8,5 ha enligt annan uppgift) varav 7 ha i Chouilly. Den vanliga årgångschampagnen består av 75% Chardonnay och 25% Pinot Noir (avser årgång 2004), varav 20% är vinifierad i ekfat. Årgångs-blanc de blancen kommer från vingården Les Partelaines (uppgift för årgång 2006), varav 25% är vinifierad i ekfat.
  • R&L Legras (NM), har 13 ha vingårdar. Sortimentet innehåller tre olika årgångsbetecknade 100% Chardonnay. Presidence är den ”vanliga” årgångschampagnen och kommer från Chouilly. Saint-Vincent kommer från gamla stockar i Chouilly, och säljs med högre ålder. Första årgång var 1964, följd av 1969, 1971, 1973, 1976, 1981, 1983, 1988, 1990, 1996 och 2000 (läge 2015). Evanescence säljs i genomskinlig flaska och är den dyraste av de tre.
  • Legras & Haas (NM), ett champagnehus grundat 1991 med 14 ha i Chouilly och ett litet innehav i Aÿ. All vinifiering sker i ståltank. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Toppcuvéen heter Exigence, består av 50% Chardonnay från Chouilly och 50% Pinot Noir från Aÿ, och framställs i en solera som påbörjades med årgången 1996. De olika Exigence-batcherna har getts nummer och etikett med olika färg.
    Bloggpost med provning av två champagner från Legras & Haas i oktober 2015.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • Cyrill Banchet, har även en adress i Avize.
  • L & F Boyer (RM)
  • Broquet-Gabriel
  • Broquet-Melbeck
  • Roland Champion (RM), Special Club-producent med 18 ha vingårdar i Chouilly och Verneuil, varav 70% Chardonnay, 20% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Årsproduktionen är 85 000 flaskor. Carte Noire är den vanliga årgångschampagnen, en 100% Chardonnay. Special Club är också en 100% Chardonnay. Aktuell årgång (2015) är 2007. Kommande årgångar är 2008, 2010 och 2011.
  • Stéphane Coquillette (RM), även skrivet S. Coquillette, medlem av Vignerons Indépendants med 6 ha vingårdar i Chouilly och Cuis (Chardonnay) resp. Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ (Pinot Noir). Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
  • Ph. Daviaux-Quinet (RM), där Ph. står för Philippe.
  • Debas-Comin (RM), med en årsproduktion på 10 000 flaskor, vars årgångschampagne heter Cuvée Saphir.
  • Gauthier-Christophe, tidigare Gauthier-Christophe Père & Fils. Cuvée Mathilde är en årgångslös blanc de blancs som ekfatsbehandlas.
  • Claude Genet (RM)
  • Michel Genet (RM), har 9 ha vingårdar, varav 7,6 ha Chardonnay (7 ha grand cru, Chouilly och Cramant) och 1,4 ha Pinot Noir. Årsproduktionen är 80 000 flaskor. Årgångschampagnen heter Prestige de la Cave och är en 100% Chardonnay från gamla stockar i lägena Les Partelaines och Mont Aigu (avser 2004).
  • René Gué (RM), har 6 ha vingårdar och en årsproduktion på 30 000 flaskor.
  • Alain Legras et Fils
  • Dominique Legras (RC), årgångschampagnen är en 100% Chardonnay.
  • Jack Legras (RM), har 2,4 ha vingårdar och en årsproduktion på 28 000 flaskor. Sortimentet inkluderar Le Mont-Aigu, en vingårdsbetecknad blanc de blancs som är årgångslös.
  • Marcel Moineux (RM), har 6,4 ha vingårdar, allt i Chouilly och allt Chardonnay, så sortimentet består enbart av blanc de blancs. Cuvée Prestige kommer från vingården Les Partelaines, där stockarna planterades i slutet av 1950-talet.
  • Ronald Moreau (RM)
  • Thomas Pavy
  • Francis Pétret (RM), som framställs av Sylvie Martinval.
  • Robillot Lagache (RC), vars årgångschampagne består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 2005).
  • Saint-Chamant (RM), som framställs av Christian Coquillette, är medlem av Vignerons Indépendants, och har drygt 11 ha vingårdar. De har även en adress i Épernay, där källaren finns.
  • Simart-Moreau (RM), har 4,7 ha vingårdar: 3,6 ha Chardonnay i Chouilly och Cramant och 1,1 ha Pinot, varav 0,4 ha Pinot Noir i Aÿ och 0,7 ha sammanlagt i Avenay-Val-d’Or och Hautvillers. Cuvée des Crayères är en årgångschampagne på 100% Chardonnay.
  • Simonnet-Godin (RC?)
  • Tripet-Triolet (RM)
  • Vallois-Petret
  • René Vazart (RM)
  • Vazart-Coquart utsida 20141025Vazart-Coquart & Fils (RM), Special Club-producent och medlem av Vignerons Indépendants med 11 ha vingårdar i Chouilly, med 95% Chardonnay och 5% Pinot Noir. Årsproduktionen är 80 000 flaskor. Grand Bouquet är den vanliga årgångschampagnen, en blanc de blancs. Special Club är också en 100% Chardonnay. Aktuell årgång (2015) är 2007. Kommande årgångar är 2008, 2009, 2010 och 2012. Spécial Foie Gras är en årgångslös blanc de blancs Sec med mer mognadstoner, som är tänkt för bl.a. foie gras.
  • Vazart-Prioux (RM)
  • Voirin-Desmoulins (RM), har 9 ha vingårdar i Chouilly, Verneuil, Mont-Saint-Père och Gland, varav 3,5 ha Pinot Noir, 3 ha Chardonnay och 2,5 ha Pinot Meunier. Årsproduktionen är 75 000 flaskor. Årgångschampagnen heter Cuvée Prestige och är en 100% Chardonnay från Chouilly.
  • Michel Vol (RM)

http://www.pagesjaunes.fr/annuaire/chouilly-51/champagne nr. 1-17

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av ett kooperativ anges producentkoden som CM = coopérative de manipulation, till skillnad från RC när de säljs av en kooperativmedlem under sitt eget namn.

  • Nicolas Feuillatte, eller Centre Vinicole-Champagne Nicolas Feuillatte (CV-CNF) som det fullständiga namnet lyder, är Champagneregionens största kooperativ och har sin huvudanläggning i Chouilly. Nicolas Feuillatte är ett ”storkooperativ” som består av 82 bykooperativ med sammanlagt över 5000 medlemmar med 2110 ha vingårdar (läge 2014) med 50% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Druvor tas från vingårdar i 13 av 17 grand cru- och 33 av 42 premier cru-byar. De lokala kooperativen fungerar till stor del som presshus (totalt nära 350 pressar ingår i organisationen) som vidarebefordrar druvmusten till den centrala anläggningen i Chouilly, där musten sedan bearbetas till champagne. En del av druvmaterialet säljs vidare till andra champagnehus. Nicolas Feuillatte är det tredje största champagnevarumärket (bakom ettan Moët & Chandon och tvåan Veuve Clicquot och närmast framför fyran G.H. Mumm) med en försäljning av 10,66 miljoner flaskor under 2014. CV-CNF:s totala försäljning 2014 (inklusive andra varumärken) var 11,1 miljoner flaskor, och samma år fylldes 19,5 miljoner flaskor, vilket då inkluderar sådana som tas tillbaka av bykooperativen eller medlemmar för att säljas under deras eget namn. Nicolas Feuillatte har under lång tid expanderat i försäljning, och ökade med 19% i volym från perioden 2007 (året närmast före finanskrisen) till 2014, trots att den globala champagnemarknaden minskade med 3% mellan dessa år. År 2000 låg försäljningen på 4,65 miljoner flaskor. På den franska marknaden är Nicolas Feuillatte numera nummer 1 i volym, och deras marknadspenetration där bygger mycket på försäljning via livsmedelskedjorna. Nicolas Feuillatte är positionerad som något av en mellanprischampagne, med högre pris än de billigaste kooperativen, men lägre än de välkända champagnehusen. Sortimentet är omfattande, och i de övre delarna av det hittar vi bland annat den ekfatsbehandlade och årgångsbetecknade Cuvée 225, som även finns i roséversion. Prestigechampagnen heter Palmes d’Or och finns även i roséversion. Ibland har Nicolas Feuillatte sålt en uppsättning årgångschampagner från varsin by (monocru); när de lanserades i början av 2000-talet var de från årgång 1995.
    Historik
    Nicolas Feuillatte (1925-2014) skapade sig en förmögenhet i kaffebranschen, genom att förutspå den utökade marknaden för snabbkaffe i USA efter andra världskriget. Han började sin champagnekarriär 1976 med att köpa Domaine de Bouleuse i Bouleuse, som omfattade 12 ha vingårdar, och där producerade han champagner under sitt eget namn. 1986 sålde han sitt varumärke till kooperativet Centre Vinicole de Champagne (CVC), som hade grundats 1972. CVC tillkom på initiativ av Syndicat Général des Vignerons och Fédération des Coopératives på grund av att det fanns otillräcklig lagringskapacitet efter den stora skörden 1970. Verksamheten utökades snart från vinifiering och lagring till att även omfatta fyllning av flaskor. Sedan dess har det starkt expansiva kooperativet använt detta namn på alla sina champagner. Den långsiktiga tillväxten hos CV-CNF med nya medlemmar och medlemskooperativ märks på en ökande vingårdsareal: från 1218 ha år 1990 till 2110 ha år 2014.
    Medlemskooperativ (ej fullständig lista)
    Aulnois, Baye-Talus, Boursault, Chigny-les-Roses, Cormicy, Fleury-la-Rivière, Grauves, Hautvillers, Jouy-Pargny, Mancy, Meurville, Rilly-la-Montagne, Sermiers, Serzy-et-Prin, Troissy, Vandeuil, Vaudemange, Venteuil, Verneuil (Saint-Vincent), Villevenard, Vinay, Vincelles, samt 60 ytterligare.

    Andra varumärken utnyttjade av CV-CNF:

    • Saint-Maurice

En av infartena till Chouilly. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Sylvainf, 2006).

Länkar

Videoklipp

Bilder från vingårdar i Chouilly i samband med 2012 års skörd och en intervju (franskt tal, engelsk text) av Olivier Gimonnet från Pierre Gimonnet & Fils i Cuis:

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Chouilly, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

  1. Pingback: Champagne village profile: Chouilly, a grand cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s