Folkpartiet blir mer liberala! Nu nära riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning

Liberalernas omvalde partiledare, major Jan Björklund. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Bengt Nyman, 2014)

Folkpartiet Liberalerna har under sitt pågående landsmöte beslutat sig att för att byta namn till Liberalerna. Samtidigt har landsmötet – mot partistyrelsens vilja, men till ackompanjemang av applåder – beslutat att partiet numera är för gårdsförsäljning av öl och vin. Läs pressmeddelandet från Folkpartiet Skåne, Liberalernas förteckning av fattade beslut, och Drugnews nyhetsnotis, inklusive uttalanden från självaste Gabriel Romanus.

Därmed är tre av fyra partier i Alliansen för gårdsförsäljning (monopolkramarna i KD är fortfarande emot), och fyra av åtta riksdagspartier eftersom även SD är för gårdsförsäljning. Dessa fyra partier har faktiskt tillsammans 174 av 349 mandat i riksdagen, och det borde därför bara saknas ett ynka mandat för att en motion om gårdsförsäljning skulle kunna gå igenom! Nu var dock FP splittrade i frågan, så det är inte säkert att alla deras riksdagsledamöter skulle rösta för en sådan motion. Å andra sidan kan det kanske finnas en och annan sosse som kunde rösta för. En riksdagsmajoritet för denna lilla liberalisering av alkoholpolitiken kan alltså finnas inom räckhåll inom en inte alltför avlägsen framtid. En intressant förändring trots att IOGT-NTO:s tidning efter förra årets val betraktade gårdsförsäljningen som ”troligen död och begraven”. Men, i en tid när zombies och vampyrer är populära inom litteratur och film, ska man kanske inte bli förvånad om sådant man trodde var dött och begravet plötsligt visar sig gå igen… 🙂

Detta är ett litet men icke desto mindre fascinerande skifte i liberal riktning för Folkpartiet/Liberalerna. Frågan har varit uppe förut på deras landsmöte, och då har det alltid blivit avslag på den liberala linjen. Jämför t.ex. med denna DN-notis om hur det gick 2011.

Just gårdsförsäljningen är en politisk fråga där den svenska linjen har varit så extremt patetisk och såväl konsument- som småföretags- och landsbygdsfientlig! Av 28 EU-länder är det bara två som alls har detaljhandelsmonopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker – Sverige och Finland – och av dessa är det bara Sverige som även förbjuder små tillverkare av vin och öl att sälja sina produkter på plats. Finland tillåter nämligen gårdsförsäljning under vissa villkor. I bland fokuseras det i Sverige på att denna finska försäljning har varit ifrågasatt av EU-kommissionen. Det är alltså inte så att EU egentligen har något emot att småproducenter får sälja direkt till konsumenter, utan det är kombinationen detaljhandelsmonopol + gårdsförsäljning för inhemska småproducenter som ifrågasatts. Detta innebär ju nämligen att enbart inhemska småproducenter har en möjlighet att ”runda” monopolet, vilket skulle kunna vara en diskriminering av utländska småproducenter.

IOGT-NTO uppger att ifrågasättandet skedde redan 1999, vilket innebär under den nederländske liberalen Frits Bolkesteins tid som handelskommissionär. Under Bolkestein hade kommissionen flera invändningar även mot svensk alkoholpolitik, tvingade Sverige att successivt avskaffa införselkvoterna (jag skrev en del om historiken kring detta inför EU-valet förra året) och drog Sverige inför EU-domstolen för förbudet mot privatimport (i ett parallellmål till Rosengrenmålet som ledde till att nätvinhandel och annan privatimport blev laglig). Den finska gårdsförsäljningen har däremot inte dragits till EU-domstolen av kommissionen, trots att det gått 16 år sedan invändningarna inledningsvis ska ha rests. Då får man nog dra slutsatsen att invändningarna trots allt inte har varit så allvarliga.

Lite reflektioner kring Folkpartiet och utvecklingen av deras alkoholpolitik under åren

Följer man den svenska alkoholpolitiken och har en lätt satirisk ådra, har det under lång tid varit nästan oemotståndligt att häckla Folkpartiet mer än andra partier i just alkoholpolitiken. 🙂 Detta just eftersom partiet kallar sig för ”liberalt”, men under så där 100 års tid konsekvent stått för en extremt icke-liberal linje inom just detta område. Därför kunde jag t.ex. inte låta bli att skriva detta något retsamma inlägg om Carl B. Hamilton och hans nya liberala åsikter om söndagsöppet på Systemet.

Albert Engströms klassiska affisch för nej-sidan (d.v.s. mot förbud) i 1922 års folkomröstning. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Jag menar då inte att ”maximal frihet utan hänsyn till konsekvenserna” är den enda linje ett liberalt parti kan inta – förutom att jag självfallet tycker att det är medlemmarna och de förtroendevalda som ska bestämma den politiska linjen i ett parti och inte jag (som faktiskt inte är medlem i FP). Däremot tycker jag att det är naturligt att genuina liberaler drar mer åt riktningen ”prioritera personlig frihet” i frågor där det krävs en avvägning mellan personlig frihet eller näringsfrihet å ena sidan, och statlig styrning, förbud, höga skatter och andra statliga ingrepp å den andra sidan. Så brukar vara fallet med de flesta europeiska liberala partier i de flesta frågor, men icke med Folkpartiet. De har inom alkoholpolitiken konsekvent stått för statliga monopol, förbud och hög beskattning. De har alltså varit mer ett frimicklarparti med ett tungt arv från 1900-talets första år, då partimajoriteten ville fortsätta att driva ett totalt alkoholförbud även efter att svenska folket röstade nej till detta i 1922 års folkomröstning. Partiet sprack t.o.m. på denna fråga 1924, och återförenades inte förrän 1935.

Men de senaste åren verkar FP successivt släppt de åsikter som riktar in sig på ökade förbud, och generellt sänkt tonläget i denna fråga. Det innebar faktiskt att FP enbart distanserades av M och C i min genomgång av partiernas åsikter inför valet 2014, där jag fokuserade på konsumentvänlig alkoholpolitik. FP stod då ungefär för status quo, så när som på ytterligare höjda alkoholskatter. Med helgens beslut får man alltså säga att FP/LIB har tagit ett litet steg in på den liberala planhalvan.

Så jag säger: Liberalerna – varmt välkomna till det liberala lägret! Vill ni bli ännu mer liberala, ta då en allvarlig fundering på om det verkligen är liberalt att förespråka statliga monopol. Ett tips: är man rädd för att många svenskar inte kan hantera spriten kan man ju alltid gå försiktigt fram i sina liberaliseringssträvanden, och förespråka att detaljhandelsmonopolet avskaffas på öl och vin, men bibehålls på sprit.

Tillägg: tydligen inte första gången första FP/LIB byter åsikt i frågan?

När jag skrev inlägget länkade jag till en artikel i IOGT-NTO:s tidning Accent med rubriken ”Folkpartiet säger ja till gårdsförsäljning – med reservation”, och kommenterade att artikeln fokuserar på att beslutet är villkorat med att EU inte underkänner Finlands redan existerande system för gårdsförsäljning, som överhuvudtaget inte nämnts i den övriga nyhetsrapportering jag har sett om beslutet. Artikeln såg helt korrekt ut, var daterad 21 november och nämnde ett beslut som tagits av landsmötet med rätt liten marginal. Efter att mitt inlägg var publicerat så såg jag att artikeln var daterad 21 november 2009, och trodde först att det blivit fel på året eftersom jag inte hittade någon annan Accent-artikel om beslutet. Sedan såg jag att artikeln faktiskt var skriven av Accents förre redaktör och att röstsiffrorna inte var riktigt de samma som de som dykt upp i andra medier, och insåg att det faktiskt var en artikel från 2009! Således har dåvarande FP:s landsmöte röstat för gårdsförsäljning 2009, men sedan röstat emot 2011, efter att utredningen om gårdsförsäljningen (som ärligt talat innehöll en del märkliga och oväntade förslag) kom i slutet av 2010, och nu ändrat sig igen 2015. Det är inte utan att man kommer att tänka på det gamla citatet av Gunnar Helén, FP:s partiledare 1969-1975: ”att vara liberal är att vara kluven”. Å andra sidan talar vi om betydligt långsammare åsiktsbyten än de som just nu tycks prägla den svenska migrationspolitiken, men de ingår inte i det jag skriver om på min blogg…

Märkligt nog har Accent inte alls rapporterat om Liberalernas senaste åsiktsbyte.

Artikeln uppdaterad 2015-11-25

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Folkpartiet blir mer liberala! Nu nära riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning

 1. Men vad ska hända? Kommer Carl B Hamilton tvingas att byta parti? Till vad?

  • vintomas skriver:

   Vi får väl se… 🙂 Undrar förresten vem som idag är alkoholpolitisk talesperson för Liberalerna f.d. FP sedan Carl B. har lämnat riksdagen? Jag har inget minne av några uttalanden alls från hans efterträdare. Kanske har frågorna hamnat i någon bredare socialpolitisk ”portfölj”.

   • Jaha, var det så att han inte blev omvald?

    De kanske inte längre har någon talesman… Lite oklart varför man behöver ha det i just den frågan. Har man det i andra (viktigare) frågor? Men han sitter väl kvar som arvoderad styrelseledamot i Systembolaget?

 2. vintomas skriver:

  Jo, han är kvar i Systembolagets styrelse trots att han lämnat riksdagen i samband med valet i höstas. Det är väl i och för sig inget direkt krav att sitta i riksdagen för att sitta på ett av de ”politruk”-mandat som regeringen delar ut, men jag blev ändå förvånad när jag upptäckte att han var kvar på den posten. Han är ju inte längre talesperson för sitt parti eftersom han inte sitter i riksdagen.

 3. Ping: Intressant om politiska uppfattningar och alkoholvanor | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s