Byprofil: Voipreux, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Voipreux 201510Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 41,4 ha, varav 99,0% Chardonnay, 0,7% Pinot Noir och 0,2% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känd för: Chardonnay från premier cru-klassificerade vingårdar.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna visas i grönt och premier cru-byarna, inklusive Voipreux, i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt öster: Villeneuve-Renneville-Chevigny, premier cru
Åt väster: Vertus, premier cru
Anm: några av kommunerna på kartan, framför allt på slättlandet till öster, ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Kyrkan i Voipreux, Église Saint Pierre. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Methos31, 2008).

Orten

Voipreux ligger ligger på slättlandet öster om Côte des Blancs-sluttningen, längs bäcken La Berle, som via La Somme-Soude rinner ut i floden Marne i nordost.

Kommunen Voipreux har en mycket långsmal form, längs en axel nordnordväst-sydsydost, omfattar 432 ha och har 226 invånare (läge 2012) som kallas Voipreutiots respektive Voipreutiotes.

Vingårdar

Vingårdarna i Voipreux ligger norr om byn, och hänger ihop med de i Vertus och Villeneuve-Renneville-Chevigny. Vingårdarna ligger på relativt flack mark nedanför själva Côte des Blancs-sluttningen och består så gott som uteslutande av Chardonnay.

Aktuell vingårdsareal i Voipreux (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 41,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 41,0 ha Chardonnay (99,0%), 0,3 ha Pinot Noir (0,7%) och 0,1 ha Pinot Meunier (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 41 ha. Det finns 29 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Premier cru-statusen

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru och 90-99% = premier cru, hade Voipreux 95% vilket gav premier cru-status. Denna status har Voipreux behållit, i likhet med andra premier cru-byar.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • Denis Chaumont (RC), även Chaumont. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
  • M. Férat & Fils (RC), har sitt huvudsakliga säte i Vertus, men även en adress i Voipreux. Har drygt 7 ha vingårdar i Vertus och Voipreux med 85% Chardonnay, 10% Pinot Meunier och 5% Pinot Noir. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
  • Alain Maximy (RC), som har två årgångschampagner: Cuvée Prestige som är en 100% Chardonnay och Cuvée Spéciale som är en 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2006).

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Voipreux, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

  1. Pingback: Champagne village profile: Voipreux, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s