Champagne från Savart med Caviste

Så var det åter dags för ett eftertraktat släpp med Champagne Savart från nätvinhandlaren Caviste, det femte i ordningen. Savart är en av den nya generationens högklassiga småodlare i Champagne och finns i den premier cru-klassade byn Écueil i den nordvästra delen Montagne de Reims – ”La Petite Montagne”, d.v.s. i norra delen av vinregionen Champagne och strax söder om Reims. Savart har även vingårdar i grannbyn Villers-aux-Nœuds. Champagnerna är Pinot Noir-dominerade men är mycket strama och mineralbetonade för sin druvsammansättning, även om de absolut har en hel del frukt och ”substans”. Renhet i aromerna och elegans är två andra ord som alltid brukar passa på allt från Savart.

2014 års Savart-släpp recenserade jag här, 2013 års här, och 2012 års här.

Årets låda CAV0050 innehåller två flaskor vardera av tre årgångslösa Savart-champagner, två vita (en ”instegs” och en ”lite bättre”) och en rosé och kostar sammanlagt 1890 kr. Det är samma uppbyggnad av lådan som förra året.

Savart 20151125 3 fl

Jag provade flaskorna igår, och här är mina intryck. 2013 som utgör basårgången är en klart bra årgång i Champagne, och då ska man veta att det inte är lätt att komma efter årgång 2012 som betraktas som lysande, och som bidrar med en hel del reservvin till de här champagnerna.

Champagne Savart L’Ouverture
100% Pinot Noir, Brut, dosage 7 g/l. Basårgången är 2013 (1/3, kompletterat med 1/3 2012 och 1/3 2011). Degorgerad ca okt-nov 2015. Pris 285 kr/st, 2 st i lådan.

Ren, ung och elegant doft av moget äpple inklusive vaxat grönt äpple, lätt blommig och mycket lätt brödig. Smak av äpple, framför allt moget grönt äpple, medelfyllig med mineral, tydlig syra, samt en lång och frisk eftersmak som domineras av syrliga gröna äpplen. Frisk, trevlig, elegant och ung men funkar i detta skick, 88 p.

L’Ouverture är mer ungdomlig och fruktig i aromerna än L’Accomplie, och mindre komplex, men är mycket stilren och frisk. De gröna äpplena kan nog få en och annan att fundera på Chardonnay och blanc de blancs. Lik förra årets release av L’Ouverture.

Champagne Savart L’Accomplie
80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, Brut, dosage 5 g/l, d.v.s. i praktiken en Extra Brut. Basårgången är 2013 (50%, kompletterat med 50% 2012). Till 50% vinifierat i ekfat. Degorgerad ca okt-nov 2015. Pris 315 kr/st, 2 st i lådan.

Lite fylligare färg. Rätt komplex doft av moget gult äpple, lite kryddton, lite fatton med antydan till torkad frukt, mineral, en del brödighet och mognadston. Smak med mycket mineral, rött och gult äpple, bra koncentration, kryddton, hög syra, eftersmak med kryddton, mineral och äpple. Matig profil, funkar nu men kan lagras, 89 p.

Djupare och mer utvecklad doft än L’Ouverture där fatbehandlingen märks en smula om man vet vad man ska leta efter. Klart mer matig smak, och mer ”Pinot-tonad” i aromerna.

Champagne Savart Bulle de Rosé
80% Pinot Noir (varav 6% rött vin) och 20% Chardonnay, Brut, dosage 6 g/l. Basårgången är 2013 (50%, kompletterat med 50% 2012). Degorgerad oktober 2015. Pris 345 kr/st, 2 st i lådan.

Blekt laxrosa färg. Doft av smultron, en del röda äpplen, en del mineral, lätt blommig. Smak med gröna äpplen och lite röda äpplen, mineral, hög syra, lätt beska, äpplig eftersmak med mineral samt rött och grönt äpple. Relativt ung, bör lagras, 87+ p.

I vissa releaser har rosén framstått som yngre och mer lagringsbehövande än L’Accomplie, men inte i andra. I den här releasen tycker jag åter att rosén verkar behöva ”ligga till sig” mer än de andra.

Som referens serverades vi två äldre roséer som alltså inte ingår i den här lådan och inte finns att köpa:

Savart 20151125 2 roséChampagne Savart Bulle de Rosé (release 2014)

Lite djupare färg än årets release. Djup fruktton av smultron, andra röda bär inklusive röda vinbär, rött äpple, lätt blommig. Smak med röda äpplen, smultron, rätt bra koncentration, tydlig mineralton, hög syra, mycket lätt beska, frisk eftersmak med äpple och mineral. Relativt ung men funkar nu, 89 p.

Lite kraftigare än årets release och med lite djupare bärton. P.g.a. logistiska problem fanns den inte att prova förra året. De som köpte den då och dessutom har den kvar är bara att gratulera!

Champagne Savart Bulle de Rosé (release 2012)

Laxrosa färg. Doft med något utvecklade toner inklusive kakao, brödighet, röda äpplen tillsammans med aningen bokna äpplen, lite smultron och jordgubbar med aningen inslag av gammal bourgogne-ton. Smak med rött äpple med aningen boket äpple, tydlig mineralton, rätt tydlig kryddton, hög syra, aningen beska, äpplig eftersmak med mineral. Relativt fullt utvecklad, 88 p.

Faktiskt förvånansvärt mycket utvecklade toner för sin ålder, men definitivt trevliga sådana.

Savart 20151125 2011or

Vi fick också prova två nysläppta årgångschampagner anno 2011 från Savart, som Caviste fått i mycket liten mängd. Så liten att de inte kommer att läggas upp ”synliga” på webbplatsen, utan vill man kolla möjligheten att några flaskor finns kvar (de två säljs tillsammans) får man höra av sig till Caviste-Martin.

L’Année 2011
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, vinifierad i ekfat, dosage 3,5 g/l. 455 kr/st.

Doft med moget gult äpple, en del citrusskal, relativt märkbar fatton, torkad frukt, dova doftinslag, kryddton, mineral, brödighet. Smak med moget gult och rött äpple som visar upp bra druvmognad och bra koncentration, närmast lite bärsötma i attacken, tydlig mineralton, en del fat och rätt tydlig kryddton, bra syra, lång eftersmak med gula äpplen, mineral med lätt jordig ton och kryddton. Bra tyngd, ungt intryck p.g.a. fattonen som behöver tid för att integreras. 90(+) p.

2011 räknas som en svag årgång i Champagne, men det finns inga spår av det i den här champagnen – eller den nedan.

Savart 20151125 baksida Expression 2011Expression Nature 2011 (rosé)
80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, vinifierad i ekfat. 695 kr/st.

Blekrosa färg. Klart elegant doft med mycket bäraromer, smultron, andra mogna röda bär, lite apelsinskal, lätt kryddig, diskret blommighet, lite fatton med tid i glaset. Bra tyngd i aromerna. Smak med smultron, röda äpplen, bra koncentration, tydlig mineralton, en del kryddton, hög syra, eftersmak med mycket mineral och en del smultron. Relativt ung, 90(+) p.

Mycket mer bärdominerad än L’Année 2011, och inte lika tydliga fattoner eller dova toner.

Expression är Savarts Pinot-dominerade prestigechampagne, och släpptes första gången i årgång 2009. Den här releasen är första gången den gjorts som en rosé, för 2009 och 2010 var vita.

Nämnas kan att Savart inte har producerat någon Dame de Coeur i årgång 2010, en 100% Chardonnay som annars borde ha släppts i år, och förmodligen inte heller i årgång 2011.

Vi fick också prova ett betydligt äldre exemplar, en champagne som framställdes av Savarts föräldrar (som hade mer ”konventionell stil”) och som inte finns till salu:

Savart 20151125 Œnotheque 1991Œnotheque 1991

Rätt gyllengul färg med antydan till bärnsten. Doften är tydligt utvecklad med bokna gula äpplen, kakaotoner, lätt örtighet, lite mineral med lera, kryddton, ålderstoner men inte direkt sherrytonad. Smak med bra koncentration, bokna gula äpplen, kryddton, bra syra, en del mineralton, eftersmak med bokna äpplen och kryddton. Fullt utvecklad men hänger ihop, 88 p?

1991 är en mycket ovanlig årgång att stöta på, eftersom väldigt få framställde årgångschampagner det året. Det är en årgång som räknas som svag och som följde på den lysande trion 1988-1989-1990. Den här champagnen ger ett varmt intryck, för den har bra koncentration och inte så markerad syra. Jag hade inte blivit ett dugg förvånad om det här varit en champagne från en riktigt bra årgång som 1989, 1990 eller 1995.

 

Annonser
Det här inlägget postades i 2011, Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Champagne från Savart med Caviste

  1. Ping: Champagne from Savart | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s