Byprofil: Val-des-Marais, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Val-des-Marais 201510Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 29,7 ha, varav 100% Chardonnay.
Klassificering: Premier cru (90%), var tidigare premier cru enbart för gröna druvsorter och ”autre cru” (87%) för blå druvsorter.
Känd för: Chardonnay från premier cru-klassificerade vingårdar.
Kallas även: Coligny

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, blått/lila är vattendrag och deras närmaste omgivningar och orange är bebyggelse. Mont Aimé är det lilla skogspartiet alldeles söder om texten ”Bergeres”.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna visas i grönt och premier cru-byarna, inklusive Val-des-Marais, i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordnordost: Bergerès-lès-Vertus, premier cru
Åt nordväst: Vert-Toulon (tillhör Val du Petit Morin)
Åt nordnordväst: Étréchy, premier cru (tillhör Val du Petit Morin)
Anm: flera av kommunerna på kartan, framför allt på slättlandet till öster, ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Orten

Val-des-Marais ligger på slättlandet söder om Côte des Blancs-kullen, öster om Val du Petit Morin. Floden Petit Morin som bildar Val du Petit Morin rinner upp i kommunen och fortsätter västerut.

Val-des-Marais är den sydligaste kommun som räknas till området Côte des Blancs.

1977 skedde en kommunsammanslagning av de dåvarande kommunerna Aulnay-aux-Planches, Aulnizeux, Coligny och Morains till Val-des-Marais. Av dessa fyra var det bara Coligny som hade vingårdar, och därför förekommer det fortfarande att man ser bynamnet Coligny alternativt Val-des-Marais Coligny användas i Champagnesammanhang.

Den skogsklädda kullen Mont Aimé ligger på gränsen mellan Val-des-Marais och Bergères-lès-Vertus, d.v.s. i kommunens nordöstra del. Under medeltiden fanns det ett befäst slott på kullen.

Kommunen Val-des-Marais omfattar 3985 ha och har 570 invånare (läge 2012).

Slottet på Mont Aimé-kullen så som det ska ha sett ut 1422, enligt en gravyr av Claude Chastillon (1559-1616) reproducerad på ett vykort från ca 1910. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Vingårdar

Vingårdarna i Val-des-Marais ligger i kommunens nordöstra del, på sydsidan av Mont Aimé-kullen. (På kullens östsida finns vingårdar som ligger i kommunen Bergères-lès-Vertus.) Vingårdarna innehåller enbart Chardonnay.

Aktuell vingårdsareal i Val-des-Marais (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 29,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 29,7 ha Chardonnay (100%) och ingen Pinot. 1997 var vingårdsarealen 30 ha. Det finns 17 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdar på sydöstsidan av Mont Aimé. Bilden är tagen från väg D9, ungefär på kommungränsen mellan Val-des-Marais (vänster i bild) och Bergères-lès-Vertus (höger i bild). Vingårdarna närmast under skogsbrynet ligger på Bergères-lès-Vertus-sidan. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).

Tidigare premier cru enbart för Chardonnay

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru, 90-99% = premier cru och 80-89% = ”autre cru”, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. Val-des-Marais (och före dess Coligny) var en av dem, med 90% för gröna druvsorter och 87% för blå druvsorter, vilket innebar att byn tidigare var premier cru enbart för gröna druvsorter och ”autre cru” för blå druvsorter. Efter att skalan formellt har avskaffats har de byar som uppnått grand cru- eller premier cru-status fått behålla denna som by, men någon skillnad för olika druvsorter görs inte längre, så ”blandad status” förekommer inte längre utan det är den högsta nivån som behållits. Val-des-Marais är alltså numera en premier cru-by utan förbehåll för druvsort.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • Lucien Gibart (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Val-des-Marais, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

  1. Pingback: Champagne village profile: Val-des-Marais, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s