Nyckelfakta
Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 433,8 ha, varav 99,6% Chardonnay, 0,4% Pinot Noir och <0,1% Pinot Meunier.
Klassificering: Grand cru (100%)
Känd för: Chardonnay från grand cru-klassificerade vingårdar.
Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.
Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna inklusive Le Mesnil-sur-Oger visas i grönt och premier cru-byarna i gult.
Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.
Grannbyar
Åt norr och nordost: Oger, grand cru
Åt sydost: Villeneuve-Renneville-Chevigny, premier cru
Åt sydsydväst: Vertus, premier cru
Anm: några av kommunerna på kartan ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Le Mesnil-sur-Oger med kringliggande vingårdar sett från sluttningen sydväst om byn i oktober 2011. Byn i fjärran är Oger.
Orten
Le Mesnil-sur-Oger ligger sydsydost om Épernay, som en av byarna på den ”egentliga” Côte des Blancs-sluttningen. Bybebyggelsen ligger i sluttningen och omedelbart nedanför den, längs väg D10 som går från Épernay vidare till flera övriga Côte de Blancs-byar.
Kommunen Le Mesnil-sur-Oger omfattar 791 ha och har 1172 invånare (läge 2013) som kallas Mesnilois respektive Mesniloises.
Den restaurang i byn som tycks fått bäst omdömen är La Gare, som precis som namnet indikerar ligger nere vid järnvägsstationen. (Tidigare fanns en ambitiös restaurang vid namn Le Mesnil i centrala delen av byn, men den är numera stängd, enligt uppgifter från 2015.)
I Le Mesnil-sur-Oger finns Musée de la Vigne et du Vin som bl.a. har en samling av äldre vinmakningsutrustning, och som hör ihop med Launois Père & Fils.
Vingårdar
Vingårdarna i Le Mesnil-sur-Oger ligger runtomkring byn. Östsluttningar dominerar i byn, men varierar från större lutning ovanför byn (nära skogsbrynet ovanpå Côte des Blancs-kullen) till närmast platt mark nedanför byn, öster om väg D10.
Aktuell vingårdsareal i Le Mesnil-sur-Oger (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 433,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 432,1 ha Chardonnay (99,6%), 1,5 ha Pinot Noir (0,4%) och 0,2 ha Pinot Meunier (<0,1%). 1997 var vingårdsarealen 417 ha. Det finns 482 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.
Bland de champagnehus som använder sig av vingårdar i Avize finns Duval-Leroy, Moët & Chandon, Roederer och Taittinger.
Vingårdslägen
- Les Carelles är ett vingårdsläge som ligger närmast ovanför (väster om) bybebyggelsen. Jacques Selosses (i Avize) producerar en av sina vingårdschampagner (lieux-dits) härifrån, på 100% Chardonnay. I likhet med de övriga så får Les Carelles oxidativ fatbehandling i en solera, och är årgångslös.
- Les Chétillons ligger sydost om byn, på relativt platt mark mellan väg D9 och järnvägen. Pierre Péters har tre plättar med gamla stockar i vingården (som köptes redan 1930 av dem), som används till att framställa en vingårdsbetecknad årgångschampagne som utgör toppen av deras sortiment. Champagnen Nicole Moncuit Vieille Vigne från Pierre Moncuit kommer från gamla stockar i denna vingård.
- Clos du Mesnil är en muromgärdad vingård på 1,84 ha som ligger mitt i byn. Vingården ägs av Krug och används för en vingårdsbetecknad champagne som producerats sedan årgången 1979 (som släpptes 1986). Krug köpte vingården 1971, men den var då i dåligt skick, så det var först efter omplantering som den kunde användas för en egen champagne. Krug Clos du Mesnil räknas av många som den bästa champagnen av dem alla. Muren runt vingården är för övrigt byggd redan 1698, och vingården hette Clos Tarin före Krugs köp. Av Larmats vingårdskarta från 1944 att döma var det Moët & Chandon som ägde vingården vid denna tid, och närmast före Krugs köp så fanns den tydligen hos Salon.
- Le Montjoly. Från årgång 2012 har Pierre Péters framställt en vingårdsbetecknad årgångschampagne från denna vingård, som ännu inte lanserats.
Övriga vingårdslägen i Le Mesnil-sur-Oger inkluderar Les Mussettes.
Nedan en animerad kartåkning över Le Mesnil-sur-Oger med diverse vingårdsnamn markerade:
Champagnestil
Champagner på druvor från Le Mesnil-sur-Oger blir mycket mineraliska och strama i stilen, och beskrivs även som eleganta och kompletta. De har också rykte om sig att vara de blanc de blancs-champagner som är mest tidskrävande och alltså bör lagras, och där kan säkert Salon ha bidragit till hela byns rykte.
Även om det sägs finnas en viss stil hos var och en av de närliggande grand cru-byarna i Côte des Blancs, så är stilskillnaden mellan Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Avize trots allt inte alltför stor. Då spelar producent och årgång större roll, och även vingårdsläget (i sluttningen ovanför/runt byarna eller nere på slätten).
Grand cru-statusen
Le Mesnil-sur-Oger är en av 17 byar som hade 100% på den numera avskaffade échelle des crus-skalan. Grand cru-statusen har byn behållit efter att skalan avskaffades 2010. Le Mesnil-sur-Oger befordrades från premier cru till grand cru 1985, tillsammans med Chouilly, Oger, Oiry och Verzy.
Många blir förvånade över att Le Mesnil-sur-Oger inte var en grand cru-by när det bara fanns tolv av dem, eftersom två champagner med ikonstatus kommer från byn: Salon och Krug Clos du Mesnil.
Champagneproducenter
Champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne
- Salon-Delamotte (NM) är ett medelstort champagnehus av hög kvalitet som ägs av Laurent-Perrier-gruppen, vars namngivande hus ligger i Tours-sur-Marne. Champagnerna från Salon-Delamotte utgörs till stor del av blanc de blancs från Côte des Blancs. De säljs under två olika namn, som beroende på tycke och smak endera kan beskrivas som champagnehus eller varumärke. Man kan om man så vill se Delamotte som varumärket för Salon-Delamottes bredare sortiment och Salon som namnet för husets prestigechampagne. Deras profil på UMC:s webbplats anger 30 ha vingårdar för Delamotte och 10 ha för Salon. Separat information för de två delarna:
- Delamotte, vars årgångschampagne är en blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant.
Historik
Champagnehuset Delamotte grundades 1760 i Reims av François Delamotte, som hade ett stort vingårdsinnehav i Cumières. Hans son Nicolas Louis Delamotte dog 1837, och dennes änka Marie Pierrette Barrachin skötte sedan firman tillsammans med Jean-Bapstiste Lanson under namnet Veuve Delamotte-Barrachin. 1856 tog Jean-Baptiste Lanson över firman; han var även den som gav champagnehuset Lanson sitt namn. I en senare generation var Marie Louise de Nonancourt en dotter i Lanson-familjen. När hennes man dog 1924, bestämde hon sig för att ta över ledningen av familjens affärsverksamhet. I en tid av ekonomiska problem köpte hon Laurent-Perrier i Tours-sur-Marne och ärvde vid samma tid Delamotte. 1927 togs beslutet att omlokalisera Delamotte till Le Mesnil-sur-Oger, vilket ska ha hängt ihop med att druvtillgången ansågs viktig och Chardonnay var husets föredragna druvsort. Hennes son Charles de Nonancourt ledde huset Delamotte från 1948 till 1988, samtidigt som hans äldre bror Bernard tog över ledningen av Laurent-Perrier 1949, som då var ett separat hus även om ägarna återfanns i samma familj. 1988 köpte Bernard de Nonancourt Delamotte och integrerade det i Laurent-Perrier-gruppen. - Salon är en producent av en champagne med absolut ikonstatus. Sortimentet innehåller enbart en enda champagne som är en årgångs-blanc de blancs. P.g.a. det stora S som numera finns på etiketten kallas champagnen ibland ”S de Salon”. Druvmaterialet kommer helt från Le Mesnil-sur-Oger, d.v.s. Salon är en monocru-champagne. Huset har en egen vingård på 1 ha som de kallar Le Jardin de Salon, och därutöver köps druvor in från 19 andra små vingårdsplättar i byn. Vinfieringen sker i ståltank, d.v.s. helt utan ekfat, och så har varit fallet sedan 1970-talet. Vinet genomgår inte malolaktisk jäsning, så en hög syranivå bibehålls. Salon har en mycket stram och mineraldriven stil med hög syra, och samtidigt påtaglig koncentration, och kräver normalt lång lagringstid för att mogna. Ung Salon kan alltså vara rätt krävande, och dess ikonstatus beror på att den är kompromisslös i sin stil och mycket lagringsduglig. Under rätt förhållanden är Salon förmodligen den mest lagringsdugliga av alla champagner (även om enstaka årgångar visat sig utveckla sig mindre väl än andra), och lysande i moget skick. Salon är relativt restriktiva i vilka årgångar som släpps, och produktionen i en typisk årgång är 60 000 flaskor och 10 000 magnum. Produktionen i årgången 2002 var 62 000 flaskor.
Årgångar
Salon har hittills släppt årgångarna 1905, 1909, 1911, 1914, 1921, 1925, 1928, 1934, 1937, 1942, 1943, 1946, 1947, 1948, 1949, 1951, 1953, 1955, 1956, 1959, 1961, 1964, 1966, 1969, 1971, 1973, 1976, 1979, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1995, 1996, 1997, 1999, 2002 (släppt 2014), 2004 (släppt 2016), 2006 (släppt 2017) och 2007 (släppt 2018). Kommande årgång är 2008, som enbart har producerats på magnum (10 000 st). Ingen av årgångarna 2009-2012 har producerats.
Historik
Aimé Salon lanserade sin champagne 1911, då i form av årgången 1905. 1921 nämns också som grundandeår för huset, vilket möjligen innebär att de första årgångarna utgörs av inköpta eller kontraktsframställda flaskor. Från 1921 och till in på 1950-talet ska Salon bara ha serverats hos Maxim i Paris, även om rätt många flaskor måste ha letat sig åt andra håll med tanke på hur många äldre årgångar som druckits av Salonfantaster och funnits på auktionsmarknaden. Efter Aimés död 1943 leddes Salon av hans syster och ett syskonbarnbarn till honom, innan familjen 1963 sålde till Dubonnet-Cinzano. 1971 blev Salon av med vingården Clos Tarin, numera känd som Clos du Mesnil. 1978 köptes Dubonnet-Cinzano av Pernod-Ricard, som 1988 sålde Salon till Laurent-Perrier. Den nya ägaren slog ihop huset med Delamotte, som de samma år integrerat i Laurent-Perrier-gruppen. Så vitt jag förstår, så är det först under Laurent-Perriers ägarskap som Salon har nått den absoluta ikonstatus som denna champagne numera har.
Nedan en video från GrapeRadio om Salon, med både information om vingårdsarbetet och besök i källaren:
- Delamotte, vars årgångschampagne är en blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant.
Övriga champagnehus/négociants
Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.
- Philippe Gonet (NM), som har två årgångschampagner som båda är blanc de blancs. Av dessa framställs Belemnita enbart från Le Mesnil-sur-Oger och är namngiven efter de fossiler som hittas i kritan i byn.
- Jean Pernet (NM), som har 17 ha vingårdar i Le Mesnil-sur-Oger, Vertus, Chouilly, Épernay, Chavot och Leuvrigny. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Säljer även champagner under varumärket Camille Jaquet.
Champagneodlare
Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.
- Francis Amillet (RC)
- Baradon-Michaudet (RC)
- Bardy Père & Fils (RM)
- Bardy-Chauffert (RC), som har två årgångschampagner som båda är blanc de blancs. Av dessa framställs Symphonie från gamla stockar.
- Bauchet-Ruelle (RC)
- François Billion (RM), vars årgångschampagne är en blanc de blancs. Råkar vara Jan Myrdals favoritproducent.
- Bliard-Moriset (RM), vars årgångschampagne är en blanc de blancs.
- Claude Cazals (RC/RM – kommentar nedan) har ca 9 ha vingårdar i grand cru- och premier cru-byar i Côte des Blancs. Den vanliga årgångschampagnen är en blanc de blancs. Clos Cazals är en vingårdsbetecknad blanc de blancs från en vingård i Oger som köptes av familjen Cazals på 1950-talet och senare döptes senare om efter familjen. 1995 var första årgången av den vingårdsbetecknade champagnen, på 100% Chardonnay, från ett urval av gamla stockar i läget. La Chapelle du Clos är en årgångslös blanc de blancs från den mellangamla delen av Clos Cazals (som innehåller ett kapell) som lanserades 2014 och vid lanseringen innehöll basårgång 2006. Vad gäller Cazals producentstatus anger deras hemsida i stor text att de är Récoltant-Manipulant, men alla flaskor jag sett (bl.a. deras två 2002:or) har producentkoden RC. Min gissning är därför att de har konverterat till RM mer nyligen än dessa årgångar.
- Guy Charlemagne (SR), som har 15 ha vingårdar huvudsakligen i Le Mesnil-sur-Oger och Oger, men även Sézanne, Glannes, Mancy och Cuis med 87% Chardonnay och resten Pinot Noir. Årsproduktionen är 130 000 flaskor. Årgångschampagnen heter Mesnillésime och är en blanc de blancs som vinifieras i ekfat.
- Robert Charlemagne (RM), har drygt 4 ha vingårdar i Côte des Blancs. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
- Jean Deshautels
- Gimonnet-Gonet (RM), har 13,5 ha vingårdar, till stor del i Côte des Blancs (Chouilly, Cramant, Oiry, Oger och Le Mesnil-sur-Oger) men också i Vallée de la Marne (Bouquigny, Vincelles, Verneuil och Trélou). Sortimentet innehåller två årgångschampagner: Prestige som är en blanc de blancs från Côte des Blancs och Carat du Mesnil som är en blanc de blancs från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger.
- François Girard (RC), vars årgångschampagne är en blanc de blancs.
- François Gonet
- René Jardin (RM)
- Gilbert Kint (RC)
- Gabriel Landréat (RC)
- Launois Père & Fils (RM), en Special Club-producent med 21 ha vingårdar i Côte des Blancs och Sézannais med 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir. Årsproduktionen är 220 000 flaskor. Den vanliga årgångschampagnen är en blanc de blancs. Special Club är en årgångs-blanc de blancs från gamla stockar. Aktuell årgång (2015) är 2006 och tidigare årgångar inkluderar bl.a. 2002 och 2005. Launois driver också ett museum, se ovan.
- Jean-Pierre Launois (RC), vars årgångschampagne är en blanc de blancs.
- Launois-Lebrun (RC), som har två årgångschampagner, båda blanc de blancs, där Cuvée Or du Temps är från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger.
- Luc Mojard (RC), vars årgångschampagne är en blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger.
- Pierre Moncuit (RM), en bra producent som har 20 ha vingårdar, huvuddelen runt Le Mesnil-sur-Oger men också ca 5 ha i Sézannais. Sortimentet innehåller två årgångs-blanc de blancs, varav Nicole Moncuit Vieille Vigne kommer från gamla stockar i vingården Les Chétillons.
- Robert Moncuit (RM). Grande Cuvée tas från två vingårdar med gamla rankor och vinifieras i ekfat.
- André Moussy (RC), med en årsproduktion på ca 15 000 flaskor. Cuvée Prestige Millésime består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2008). Säljer även champagner under namnet Julien Moussy. De två årgångschampagnerna i det sortimentet är blanc de blancs, varav Secret du Terroir Vieilles Vignes kommer från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger.
- J. Moussy-Mary (RC)
- Jean-Bernard Pattin
- Bernard Pertois (RC), har 15 ha vingårdar, varav 7 ha Chardonnay. En del säljs och 4,5 ha Chardonnay utnyttjas för de egna champagnerna.
- Pertois-Moriset (RM), en Special Club-producent med 18,6 ha vingårdar, varav ca 12 ha Chardonnay i Côte des Blancs och ca 6,5 ha i Sézannais (ca 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay). Sortimentet innehåller två årgångschampagner, som båda är blanc de blancs. Den vanliga årgångschampagnen kommer från Côte des Blancs och Cuvée Camille kommer från Le Mesnil-sur-Oger. De blev medlemmar av Club Trésors de Champagne, organisationen bakom Special Club, i början av 2015, så det lär dröja ett antal år innan deras första Special Club-champagne dyker upp.
- Pierre Péters (RM), en välrenommerad producent med drygt 19 ha vingårdar, huvudsakligen bestående av Chardonnay i Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant. L’Esprit är den vanliga årgångschampagnen, en blanc de blancs. Les Chétillons är prestigechampagnen i sortimentet, en årgångs-blanc de blancs från vingårdsläget med samma namn. Den hette förr enbart Cuvée Spéciale, och denna text finns kvar på etiketten. I pipelinen finns också en ytterligare vingårdsbetecknad blanc de blancs, Le Montjoly, med 2012 som första årgång. Réserve Oubliée är framställd av många basårgångar. Detta är en av de odlare som är särskilt väl företrädd i Sverige.
- Bernard Poreaux (RC)
- Francis Poreaux (RC)
- Patrick Regnault (RM). Den vanliga årgångschampagnen är en blanc de blancs och Réserve är en årgångschampagne som består av Chardonnay från gamla stockar med en viss andel Pinot Noir. Esprit d’Auteur består av Chardonnay som vinifierats i ekfat.
- Roger Ritton (Facebook-sida)
- Alain Robert, ej att förväxla med A. Robert i Fossoy.
- André Robert (RM), har 14 ha vingårdar. Sortimentet innehåller tre årgångchampaner som alla är fatbehandlade och framställda utan malolaktisk jäsning: en Extra Brut som är en blanc de blancs, Le Mesnil som också är en blanc de blancs och Séduction som är en blandning av 55% Chardonnay och 45% Pinot Noir (avser årgång 2007).
- Christian Robinet (RC)
- Michel Rocourt (RM), har 5,6 ha vingårdar i Le Mesnil-sur-Oger (0,2 ha) samt i Vertus och Villeneuve (sammanlagt 5,4 ha). Sortimentet innehåller två årgångs-blanc de blanc, varav den ena heter La Rose du Mesnil.
- Solor-Descôtes (RM) med företagsnamnet Jeannine Solor.
- Louis Sostène (RM), som framställs av vinmakaren Pierre Gonet vid huset Philippe Gonet från hans frus vingårdar.
- Michel Turgy (RM), har 6 ha vingårdar i Côte des Blancs. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Står också bakom de champagner som säljs under varumärket:
- Encry (MA = marque d’acheteur), som har kommit till genom ett samarbete mellan italienaren Enrico Baldin och Jean Michel Turgy. Detta startade 2004 och omfattar 2,5 ha vingårdar. Lär i början ha haft vissa problem med champagneorganisationen CIVC, men lösningen tycks ha blivit dem nuvarande MA-statusen. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
- J. L. Vergnon (RM), som har huvuddelen av sina vingårdar i Avize, Oger och Le Mesnil-sur Oger. Sortimentet innehåller två årgångschampagner: Résonance som är en blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger och Oger och är ståltankslagrad, och Confidence som är en ekfatsvinfierad blanc de blancs från Le Mesnil-sur-Oger utan dosage (Brut Nature).
Anm: det är inte säkert att listan är komplett.
Tidigare producenter
- André Jacquart (RM), tidigare A. Jacquart & Fils på etiketten, fanns i Le Mesnil-sur-Oger fram till 2004, men flyttade då till Vertus.
Kooperativ
- Union des Propriétaires Récoltants (UPR) är ett kooperativ i Le Mesnil-sur-Oger grundat 1937 med 667 medlemmar som har 309,96 ha vingårdar (avser läget 2014). UPR är medlem av storkooperativet Union Champagne i Avize (som står bakom varumärket De Saint Gall).
Historik
Kooperativet grundades 1937, då tiderna var svåra för champagneproducenterna, och installerades i byggnader som köptes från Henriot. 1959-1963 utökades och moderniserades de egna faciliteterna. 1966 grundades Union Champagne av UPR och tre andra kooperativ (i Oger, Vertus och Cumières). Inledningsvis användes UPR som den gemensamma anläggningen, innan en annan hittades i Avize. 1970 uppfördes en ny byggnad i all hast för att ta hand om den rekordstora skörden det året.
De egna champagnerna säljs under varumärket:- Le Mesnil, som i sitt sortiment har två årgångschampagner som båda är blanc de blancs: Sublime som tas från olika delar av Côte des Blancs och Le Mesnil Cuvée Prestige som kommer från de bästa plättarna i Le Mesnil-sur-Oger. Även en vit Coteaux Champenois, d.v.s. på Chardonnay, ingår i sortimentet.

Kyrkogården i Le Mesnil-sur-Oger tar upp en mycket gynnsam plats i sluttningen ovanför byn, omgiven av vingårdar. Fotot taget i oktober 2011.
Länkar
- Wikipedia om byn på svenska, på engelska, på franska.
- Kommunen Le Mesnil-sur-Ogers webbplats.
- UMC:s nya byprofil för Le Mesnil-sur-Oger.
- Vingårdskarta för Le Mesnil-sur-Oger på weinlagen.info.
© Tomas Eriksson 2015-2016, senaste uppdatering 2017-07-31
Pingback: Champagne village profile: Le Mesnil-sur-Oger, a grand cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog