Chablis 2014 från Patrick Piuze med Caviste

Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste släpper idag en låda från Patrick Puize i Chablis. Vinerna från Piuze är Chablis-typiska i stil med mycket mineral, lite rökighet och stram smak. Vinerna har ändå en aning stilmässig dragning åt ”vanlig” vit bourgogne från Côte de Beaune-stilen, eftersom de är rätt kraftiga och många av dem får en diskret ekfatsbehandling.

Årgången denna gång är 2014, och jag har inte så mycket tidigare intryck av den Bourgogneårgången att jämföra med ännu. Mitt intryck är att vinerna visar upp bra koncentration och mogen frukt, men ändå har klart bra syra. Således lite varmårgångskaraktär i frukten, men en normal årgång avseende på syra och friskhet. Det betyder att de är lite mer tillgängliga och mindre strama än 2013 och 2012 var när de släpptes, men att det finns lite mer friskhet och utvecklingspotential än i årgång 2011.

Jag skrev om Piuze-släppet för två år sedan, då årgång 2012, som släpptes lite tidigare på året. Den gången gjorde jag ett återbesök några månader senare (ungefär så här års), vilket hade ändrat vinerna en hel del.

Den aktuella lådan heter CAV0051, innehåller två flaskor vardera av de tre vinerna nedan, vilket summerar till 1290 kr. Piuze-släppet är ett av flera Caviste-släpp som brukar sälja slut fort.

Caviste Piuze 20151216

Jag provade vinerna igår och detta var vad jag tyckte om dem:

Chablis Terroir de Courgis 2014
165 kr/flaska

Doften är rökig med gult äpple och rätt mogen gul frukt (för att vara en chablis), viss kryddton som antyder ekfat och lätt blommighet. Smaken är klart torr med grönt och gult äpple, bra koncentration, hög syra och mineral. Eftersmaken är rätt fruktig och mineralisk. Relativt ungt vin, men funkar hyggligt nu, 88(+) p.

Det här vinet är lite kraftigare än det nedan.

Courgis är en av de kommuner/byar runt själva byn Chablis som också ingår i appellationen. Courgis ligger åt sydväst från Chablis och i kommunen ligger några av vänstra strandens premier cru:er.

Chablis Terroir de Fyé 2014
165 kr/flaska

Doften är relativt fruktig med grönt äpple och en del mineral. Stram smak med grönt och gult äpple, mineral, hög syra, lång eftersmak med mineral. Relativt ungt vin, men kan drickas nu om man vill ha något riktigt stramt, 87-88(+) p.

Det här vinet är lite mer grönäppligt och mineraldominerat än det föregående, men framstår som aningen lättre.

Fyé är en by nordost om själva byn Chablis, som ligger innanför kommungränsen. Fyé ligger i en dalgång alldeles öster om grand cru-kullen.

Chablis Premier Cru Les Forêts 2014
315 kr/flaska

Doften är rökig med mineral, gult äpple och bra fruktkoncentration. Smaken visar upp bra koncentration, rejäl mineralton med kalkigt/kritigt intryck, en del grönt äpple och gul frukt bakom mineralen, hög syra och en lång mineralpackad eftersmak. Mineralen dominerar över frukten i smaken. Ungt vin, bör helst lagras, 90(+) p.

Jämfört med det första vinet finns det en viss likhet i doften, men det här vinet är lite kraftigare och mycket mer mineraldominerat.

Les Forêts ger ofta hyggligt kraftiga viner, åtminstone bland vänstra strandens premier cru:er, eftersom vingården ligger i en sydostsluttning. En del andra vänstra stranden-premier cru:er är nämligen mer orienterade mot norr än söder. De på högra stranden (ett exempel är Montée de Tonnere) är i genomsnitt mer sydsluttande.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2014, Chablis, Chardonnay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chablis 2014 från Patrick Piuze med Caviste

  1. Pingback: 2014 Chablis from Patrick Piuze | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s