Nyckelfakta
Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 220,5 ha, varav 97% Chardonnay, 2,3% Pinot Noir och 0,5% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känd för: Chardonnay från premier cru-klassificerade vingårdar.
Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.
Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna visas i grönt och premier cru-byarna, inklusive Bergères-lès-Vertus, i gult.
Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.
Grannbyar
Åt norr: Vertus, premier cru
Åt sydväst: Val-des-Marais, premier cru
Åt västnordväst: Étréchy, premier cru (tillhör Val du Petit Morin)
Anm: några av kommunerna på kartan, framför allt på slättlandet till öster, ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.
Bergères-lès-Vertus med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).
Orten
Bergères-lès-Vertus ligger ligger sydsydost om Épernay, vid södra utkanten av den ”egentliga” Côte des Blancs-sluttningen. Bybebyggelsen ligger nedanför sluttningen.
Den skogsklädda kullen Mont Aimé ligger på gränsen mellan Bergères-lès-Vertus och Val-des-Marais, d.v.s. i kommunens södra del. Under medeltiden fanns det ett befäst slott på kullen.
Kommunen Bergères-lès-Vertus omfattar 1828 ha och har 588 invånare (läge 2012) som kallas bergeronnets respektive bergeronnettes.
Hostellerie du Mont Aimé driver utöver sin hotellverksamhet en ambitiös restaurang.
Vingårdar
Vingårdarna i Bergères-lès-Vertus ligger huvudsakligen på den södra delen av Côte des Blancs-sluttningen, och dessa utgör en fortsättning på vingårdarna i Vertus. En stor del av dessa består av ostsydost-sluttningar, men vid sluttningens slut svänger riktningen till söder. Därutöver finns i kommunens södra del också vingårdar på östra sidan av kullen Mont Aimé. Dessa vingårdar är ungefär östsluttande och hänger ihop med dem i Val-des-Marais. Chardonnay dominerar stort i vingårdarna.
Aktuell vingårdsareal i Bergères-lès-Vertus (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 220,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 214,0 ha Chardonnay (97,0%), 5,1 ha Pinot Noir (2,3%), 1,0 ha Pinot Meunier (0,5%) och 0,4 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 217 ha. Det finns 109 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.
Champagnehus som använder sig av vingårdar i Bergères-lès-Vertus inkluderar Bollinger, Duval-Leroy, Moët & Chandon och Piper Heidsieck.
Vingårdar på sydöstsidan av Mont Aimé. Bilden är tagen från väg D9, ungefär på kommungränsen mellan Val-des-Marais (vänster i bild) och Bergères-lès-Vertus (höger i bild). Vingårdarna närmast under skogsbrynet ligger på Bergères-lès-Vertus-sidan. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).
Champagneproducenter
Champagnehus/négociants
Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.
- Hatt et Söner (ND, tidigare RC – se diskussion nedan), ett svenskägt champagnehus som sålde sina första champagner under detta namn år 2012, och som i sin marknadsföring på den svenska marknaden helt klart fokuserar på sin svenska koppling. Aktuellt sortiment (2015) innehåller en instegs-blanc de blancs kallad Grande Cuvée. Vid lanseringen 2012 var denna årgångslös, men i början av 2014 bytte den till att vara årgångsbetecknad, då årgång 2008. Aktuell årgång i slutet av 2015 är 2009. Utöver den vanliga Brut-versionen finns det också en Extra Brut. Det finns också en rosé som har förblivit årgångslös, och som i slutet av 2015 uppges innehålla 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir från årgångarna 2009 och 2010. (Rosén är idag alltså den enda årgångslösa champagnen i sortimentet.) Prestigechampagnen heter Le Grand-Père och är en blanc de blancs som lanserades 2012 i årgången 2004. Årgångar därefter är 2005 och 2006 (aktuell årgång i slutet av 2015, ursprunget är 80% Oger och 20% Bergères-lès-Vertus). Det finns också en Oger som är en blanc de blancs som inte säljs allmänt, utan bara på inbjudan. Aktuell årgång i slutet av 2015 är 2005. De bedriver en verksamhet vid namn ”Personal Vintage” där kunder kan köpa möjligheten att påverka stilen på champagner som framställs för dem. Mitt intryck är att deras basnivå (Grande Cuvée) är helt OK, och 2008:an var klart bra, men att deras ”prestige” hittills inte håller den nivå man har rätt att förvänta sig. Detta är dock en uppfattning som jag kan tänka mig att revidera efter hand, om det visar sig befogat. Hatt et Söner befinner sig nämligen fortfarande i en uppbyggnadsfas, och siktar på att om några år börja sälja egenproducerade champagner. De champagner som sålts hittills är rent handgripligen producerade av Coopérative la Vigneronne i Vertus. Inledningsvis (2012) såldes de under RC-status (i likhet med François Vallois), men en tid senare (2013 eller 2014) stod det istället ND på flaskorna. Tanken är tydligen att gå till NM-status på sikt, d.v.s. att sälja egenproducerade champagner där inköpta druvor eller must kan ingå. Det ska bli intressant att se vad detta leder till. Inriktningen är att enbart göra årgångsbecknat (uppenbarligen med undantag av rosén) utan malolaktisk jäsning.
Historik
Familjen Ruscon var sedan slutet av 1970-talet storköpare av champagner från François Vallois i Bergères-lès-Vertus (se nedan). 2006 fick de reda på att François Vallois räknade med att avveckla verksamheten efter att han gick i pension, eftersom ingen av barnen då var intresserade av att ta över. Detta tyckte delar av Ruscon-familjen var synd, så diskussioner om att köpa in sig eller ta över helt inleddes då, och det första inköpet skedde 2008. Hatt et Söner uppgavs från början vara ett slags successivt utköp av François Vallois. Senare har de uppgivit att de blev majoritetsägare 2011, med hjälp av externt riskkapital. 2012 såldes de första flaskorna, och det var ingen tvekan om att fokus låg på försäljning i Sverige och att försöka utnyttja olika svenska kontakter. Namnet kommer sig av att familjen förr drev hattfabrik i Frankrike. (Senare har de drivit bryggeri.) Den Ruscon som är ansiktet utåt är Kristofer Ruscon, som har svensk mor. Tydligen hade de först tänkt kalla sig Hatt et Fils och ska rentav ha levererat ut några flaskor med det namnet, men p.g.a. förväxlingsrisken med två stycken Hatté et Fils (Bernard d:o finns i Verzenay och säljs i Sverige) blev det Hatt et Söner. Prestigechampagnens namn, Le Grand-Père, kommer sig av att den Ruscon som började köpa François Vallois-champagner är Kristofer Ruscons farfar. De planerar nu att François Vallois dotter Céline Vallois ska ta över som vinmakare 2021.
Bloggpost från 2014 om deras instegs-blanc de blancs.
Kritisk bloggpost från 2012 om provning av deras Le Grand Père 2004.
Champagneodlare
Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.
- Christian Adnot
- Patrice Aubert (RC)
- Barthélémy-Thévenin (RC)
- Batteux-Busson (RC)
- Denis Champion (RC), ofta skrivet Champion Denis på etiketten. Har 7,2 ha vingårdar, varav 5,5 ha i Bergères-lès-Vertus. Sortimentet innehåller två årgångschampagner: Cuvée Justine som är en blandning av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, samt Grande Réserve. Vissa champagner säljs under varumärket Champion-Rifflard, och det sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
- Yves Jacopin (RC), har 4 ha vingårdar med 95% Chardonnay och 5% Pinot Noir och en årsproduktion på 30 000 flaskor. Har två årgångschampagner, där den ena heter Réserve Blanc de Blancs och den andra Cuvée Spéciale.
- Alain Lefèvre (RC)
- Moncuit-Ploix (RC)
- Naveau (RC), vars årgångschampagne heter Rhapsodie och är en blanc de blancs.
- Perrot-Batteux & Filles (RC), har 5 ha vingårdar med 95% Chardonnay och 5% Pinot Noir. Har en årgångschampagne som är en blanc de blancs.
- Poirot & Fils (RM, alternativ webbplats), vars årgångschampagne heter Cuvée Prestige och är en blanc de blancs.
- Serge Ragot Gallois (RC) fanns tidigare i Bergères-lès-Vertus men finns numera i Athis (öster om Oiry) under namnet Serge Gallois.
- Bertrand Vallois (RC)
- François Vallois (RC), som har två årgångs-blanc de blancs, där den ”vanliga” görs på druvor från Oger och Vertus (80%/20% i årgång 2008), och Millésime Oger Grand Cru kommer enbart från Oger. Har tidigare framställt en Cuvée Vieille Vigne Les Falloises från vingården med detta namn. Det finns en koppling mellan François Vallois och Hatt et Söner, som förklaras ovan under den senare producenten. François Vallois-champagnerna säljs fortfarande per 2015. Säljer även champagner under varumärket:
- Comte de Vallois
- Vallois Férat (RC)
- Vigier-Perrot (RM), har 2,6 ha vingårdar och sortimentet inkluderar ekfatsvinifierad champagne.
Anm: det är inte säkert att listan är komplett.
Kooperativ
När flaskor säljs direkt av ett kooperativ anges producentkoden som CM = coopérative de manipulation, till skillnad från RC när de säljs av en kooperativmedlem under sitt eget namn.
- Cooperative Vinicole du Mont Aimé är ett kooperativ i Bergères-lès-Vertus som är medlem av storkooperativet Union Champagne i Avize, som har 111 medlemmar med sammanlagt 83 ha. Av de druvor som levereras till kooperativet går 10% till De Saint Gall (Union Champagnes märke för egna champagner), 54% till stora champagnehus och 36% behålls av medlemmarna för att säljas under eget namn. Detta kooperativ tycks inte ha något eget varumärke.
Historik
Kooperativet bildades 1952 av en grupp vinodlare i Bergères-lès-Vertus, Coligny (Val-des-Marais) och Vert-la-Gravelle (Vert-Toulon) med tillsammans 27 ha vingårdar som planerade att köpa en gemensam press. 1967 anslöt sig kooperativet till Union Champagne. Detta innebar att vissa medlemmar var tvungna att övergå till kooperativet Les Coteaux de Champagne i Oger, som inom Union Champagne tar hand om druvor från byar som låg under 95% på échelle des crus, medan Mont Aimé-kooperativet blev ett kooperativ för medlemmar med premier cru-vingårdar. 1987 tillkom egna källarutrymmen.
Länkar
- Wikipedia om byn på svenska, på engelska, på franska.
- Kommunen Bergères-lès-Vertus webbplats.
- UMC:s nya byprofil för Bergères-lès-Vertus.
- UMC:s gamla byprofil för Bergères-lès-Vertus (död länk)
- Vingårdskarta för Bergères-lès-Vertus på weinlagen-info.de.
© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26
Pingback: Champagne village profile: Bergères-lès-Vertus, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog