Champagnetips inför nyår

Champagneintresset i riket går alltid upp rejält inför nyår. Jag passar därför på att komma med lite tips för den som är sent ute, och då måste köpa direkt från hyllan i Systembolagets butiker. De många bra sakerna som finns i beställningssortimentet och hos nätvinhandlare går därför bort denna gång.

Tipsen är en blandning av sådant som jag provat nyligen och sådant som alltid brukar hålla hög kvalitet, eller lyckas väl i bra årgångar. Fokus är på en stilbeskrivning snarare än poäng. Tipsen är till stor del årgångschampagner, och jag är rätt ”årgångsstyrd” i mitt tipsande. Jag väger också in drickbarheten, så en del bra saker som verkligen behöver lagras faller bort i tipsen.

En liten notis till den som letar efter andra format än 75 cl-flaskor: länkarna till Systembolagets produktsidor går numera till ett visst format, vare sig man vill eller inte, som ett led i den successiva försämringen av deras webbplats. Jag har därför länkat till helflaskorna.

Årgångslösa vita

Louis Roederer Brut Réserve
Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, 399 kr.

Ett klassiskt champagnehus med hög kvalitet rakt igenom. Den årgångslösa är numera lite stramare och elegantare än tidigare och har samtidigt en hel del av de klassiska och brödiga champagnetonerna. Dock mer brödiga toner i större format än normalflaska.

Pol Roger Brut Réserve
Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, 399 kr.

Även här ett klassiskt champagnehus med hög kvalitet. Bland de välkända större husen brukar Pol Rogers ”standardchampagne” ha mer av de rostade och brödiga tonerna än de flesta andra, förutom de blandade äpplen som de flesta champagner bjuder på.

Jacquesson Cuvée No 738
Basårgång 2010 i 738:an. 61% Chardonnay, 18% Pinot Noir och 21% Pinot Meunier. Enbart 2,5 g/l dosage. 399 kr, finns tyvärr bara i enstaka butiker.

Jacquesson är det mest ”småodlarlika” av alla större champagnehus, håller en utmärkt kvalitet och gör dessutom alla sina champagner extra brut, d.v.s. torrare än normalstilen. Eftersom 2010 är en högsyraårgång där de använt mindre Pinot Noir än vanligt så gäller här extra mycket stramhet och mineral, och denna champagne smakar betydligt torrare än de flesta andra. Passar också de som gillar blanc de blancs. Provad i detta inlägg.

Diebolt-Vallois Prestige Brut (blanc de blancs)
Chardonnay, 369 kr

En utmärkt blanc de blancs från en pålitlig småproducent i Côte des Blancs, så man kan förvänta sig mycket av mineral och stramhet. Just denna champagne ligger ”ett steg upp” från deras bas-blanc de blancs och brukar alltid visa upp lite mer utvecklade aromer.

Årgångslös rosé

Gosset Grande Rosé
56% Chardonnay och 44% Pinot Noir, 499 kr.

Ett utmärkt mindre champagnehus med friska, strama och eleganta champagner. Rosén är både matig och stram på en gång och brukar oftast ha aningen toner av mogen röd bourgogne, vilket är aromer som man annars måste lagra sin rosé för att få fram. Kostar som en årgångschampagne men är värd sitt pris!

R & L Legras Rosé
90% Chardonnay och 10% Pinot Noir, 279 kr.

En Chardonnay-dominerad rosé, så därför mycket friskhet, men också röda bär och ett trevligt inslag av bourgognetoner som man annars inte förväntar sig hitta ”direkt från butik” på den här blygsamma prisnivån.

Årgångschampagner

När det gäller årgångar så är 2008 den verkliga toppårgången som säljs just nu, och är en perfekt blandning av koncentration, friskhet och elegans. Möjligen är det lite synd att dricka en del 2008:or redan nu eftersom de är väldigt lagringsdugliga. 2009 är också riktigt bra, och passar att dricka tidigt eftersom det är en ”varm” årgång. Trevligt nog finns också syran, trots att årgången är varm (även om den förstås inte ligger på samma nivå som t.ex. 2008 eller den syradrivna 2007.) Jag är däremot mycket restriktiv med att tipsa om 2010 och 2011. Det har absolut gjorts en hel del bra 2010:or, men de är i de flesta fall för unga att dricka nu eftersom det är en syradriven och slank årgång. 2011 tycks hittills mer tveksam över hela linjen.

2007 är slankare än 2008 och 2009 och är en årgång med hög syra, d.v.s. den har mycket friskhet. För blanc de blancs

Årgångschampagner vita

Palmer & Co 2008
Pinot Noir och Chardonnay, 299 kr

En årgångschampagner som alltid säljs till humant pris, och fortfarande i årgång 2008 på 75 cl-flaskor! Klassisk champagnestil, presterar klart bra för sitt pris och den ”vanliga” slår många årgångslösa från andra tillverkare som är en hundring dyrare. Passa på att bunkra!

Magnumversionen för 779 kr står nu som 2008, men för inte alltför länge sedan var det 2002 som gällde, som också är en absolut toppårgång. Det kan därför tänkas finnas kvar 2002:or i en del butiker, och de är definitivt värda att hålla utkik efter.

Louis Roederer 2008
Pinot Noir och Chardonnay, 549 kr

En årgångschampagne som alltid är bra i en absolut toppårgång! 2008:an utmärks av bra koncentration, bra friskhet och en aning utvecklade toner. Har funnits tillgänglig i över ett år (om tiden då den vände i beställningssortimentet räknas in), så passa på att bunkra medan tid är.

Taittinger 2008
Chardonnay och Pinot Noir, 479 kr

Ännu en bra årgångschampagne från toppårgången 2008, som visar upp  mycket bra utveckling. Taittingers årgångschampagne är annars inte en av de allra kraftigaste, så det är ärligt talat mer undantag än regel att jag ger den en varm rekommendation. Men förutom att jag själv provat aktuell årgång, så letade den sig i år in på Nobelfestens meny, så denna flaska kommer alltså försedd med en ”snackis”.

Pol Roger 2004
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, 515 kr

Pol Roger gör alltid bra årgångschampagner, och eftersom 2004:an dessutom hängt med ett tag (den var rätt ung i stilen när den släpptes) har grönäppligheten fått sällskap med brödiga och utvecklade toner. Detta gör att den inte bara är i bra fas just nu utan också framstår som rätt kraftig.

Pierre Gimonnet Special Club 2008 (blanc de blancs)
Chardonnay, 549 kr

Special Club är småodlarprestige, men kostar mer i linje med ”vanliga” årgångschampagner. Gimonnets är en pålitlig blanc de blancs-producent med stram och mineral-dominerad stil. 2008:an bör fortfarande framstå som rätt ung, men är riktigt bra.

Pol Roger Blanc de Blancs 2006
Chardonnay, 599 kr

En något utvecklad blanc de blancs (men kanske inte riktigt lika mycket som Pol Rogers vanliga 2004:a) med brödiga och rökiga toner, i rätt kraftig stil med en del kryddtoner. De gjorde rätt lite av blanc de blancs-2006:an, så det är enbart (?) i Sverige den säljs.

Moutard Cuvée 6 Cépages 2008
Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, 379 kr, finns i enstaka butiker.

And now for something completely different! En champagne på sex olika druvsorter, inklusive tre av de fyra ”udda” som sammanlagt odlas på ca 100 hektar av Champagneregionens totalt 35 000 hektar vingårdar. Jag har inte provat just den här, så jag har svårt att ge någon beskrivning. Något för den nyfikne, eller den som vill luras med en champagnenörd: servera den blint och be om gissning på druvsorter. 🙂

Årgångschampagner rosé

Louis Roederer Rosé 2010
Pinot Noir och Chardonnay, 549 kr, finns i enstaka butiker.

Har ej provat denna årgång själv men många av de föregående, men den har fått utmärkta recensioner av folk jag litar. Brukar alltid ha påtagliga rödbäriga toner, och av årgången förväntar man sig bra syra och friskhet, men här finns även koncentration (som inte alltid 2010:or har). Det är för övrigt mycket trevligt att Roederer inte tar extra betalt för sin årgångsrosé jämfört med den vita versionen!

Prestigechampagner vita

Ja, de är dyra, så den här rubriken erbjuder föga för de som är budgetbegränsade… men står de med bland mina tips så tycker jag också att de är riktigt bra, och funkar att dricka nu. 2006 är en riktigt bra årgång, som utmärker sig genom både rejäl kraft och fin balans, där de flesta champagner – även på prestigenivån – dessutom är tillgängliga.

Cuvée Sir Winston Churchill 2002
Pinot Noir och Chardonnay, 1330 kr

Pol Rogers prestigechampagne, som alltid säljs med bra ålder, finns just nu i en toppårgång – men inte så länge till, för 2004:an har lanserats internationellt. Den här årgången är ett kraftpaket som också bjuder på en del rökighet och andra mognadstoner.

Dom Pérignon 2006
60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, 1319 kr

Det produceras massor av Dom Pérignon, men i toppårgångar är den verkligen bra! 2006:an har redan från start en del av de klassiska rostade tonerna som man vill ha i en ”Dompa”, men också mineral och friskhet.

Krug Grande Cuvée
Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier, 1499 kr

Krug är en av de absolut bästa champagneproducenterna och erbjuder en kraftig och samtidigt elegant champagne med en lätt parfymton ihop med diskreta fattoner, mineral och viss rökighet. Denna ”vanliga” Krug är årgångslös, men de som ligger på hyllan nu bör ha 2006 som basårgång och innehålla reservviner tillbaka till 1990. Grande Cuvée har för övrigt gått och blivit lite äldre på senare år, nio år gammal basårgång är mer än förr, och de sparar dem numera också lite längre på korken innan de säljs. Således får man idag något som ligger i bättre drickfas än förr, och basårgången 2006 bidrar till detta.

Tipset kan jämföras med motsvarande tips inför nyårsafton 2014 resp. nyårsafton 2013. I det sistnämnda påpekade jag också varför man helst inte bör vara så sent ute… 🙂

Jag kan också rekommendera Elvis julklappstips avseende champagner.

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Champagnetips inför nyår

  1. Bisty skriver:

    Gott Nytt År! Hittade en Palmer Magnum 2002 på Monopolet! Vad häller du i dig?

    • vintomas skriver:

      Jasså du är i Sverige? För min del blir det en liten nyårsmiddag hos en kompis, med champagne till allt utom desserten. Jag fick instruktion att bidra med mogen rosé till två av rätterna, så det blir en Egly-Ouriet från tidigt 2000-tal och en Roederer 1999. Så blir det väl 1-2 bubbel därutöver, lite oklart vilken som gäller vid tolvslaget. Helgernas ”tunga” bubbelsittning blev å andra sidan i förrgår då vi körde mellandags-BYO-skumpa med saker på bra nivå. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s