Vingårdsbetecknad champagne med AuZone

I höstas, i början av oktober, höll jag en provning i AuZone med vingårdsbetecknade champagner. Detta är champagner som kommer från en enda namngiven vingård (lieu-dit på franska, plural lieux-dits) och har detta namn utskrivet. Detta är ett steg noggrannare ursprungsangivelse än att bara ange ursprungsby, en så kallad monocru eftersom cru-begreppet i Champagne tillämpas på bynivå. En typisk namngiven vingård (alternativt namn: vingårdsläge) omfattar några hektar, i vissa fall kanske ett dussintal. I enstaka fall har hela vingårdsläget samma ägare om är därmed ett ”monopol”, men i de allra flesta fall är ägandet uppdelat på ett antal plättar (eller ”parceller”) av olika storlek. I många fall odlas bara en druvsort i ett vingårdsläge, men det finns undantag.

Vingårdsbetecknade champagner kan vara årgångslösa eller årgångsbetecknade, förutom att de kan vara endruvschampagner eller inte. I allmänhet torde det vara så att producenter väljer att sätta ut ett vingårdsnamn för att champagnen är ovanligt bra eller har en speciell stil. Hos småodlare kan detta ibland nog bero på att de råkar ha gamla stockar i ett visst vingårdsläge, snarare än att detta läge är så mycket bättre än ett antal andra lägen i samma by. Någon garanti för exceptionell kvalitet för att det finns ett vingårdsnamn på etiketten finns dock inte, lika lite som alla årgångschampagner är bättre än alla utan årgång. Det är dock en trend under senare år att fler och fler producenter, framför allt småodlare, börjar sälja vingårdsbetecknade champagner. Det får väl tillskrivas tendensen att Champagne, särskilt på småodlarsidan i många avseenden blir mer likt Bourgogne, bl.a. genom mindre blandning av druvsorter och årgångar, mer användning av ekfat, mindre dosage, mer intresse för det exakta geografiska ursprunget och mer intresse för att producera fylliga viner som passar till mat.

Vingårdsbetecknad champagne AuZone 20151001 glas

Champagner vid denna provning

Bortsett från ”föråkaren” från Leclerc-Briant var de åtta i huvudflighten alla blanc de blancer, druvrena Chardonnay, vilket jag inte berättade för deltagarna. Man kan definitivt säga att de var väldigt olika, så jag är inte förvånad över att en och annan Pinot-gissning hördes vid blindprovningen. 🙂

Av dessa åtta var sju årgångschampagner, endera formellt eller i praktiken, i det senare fallet med årgång utsatt på baksidesetiketten. Den åttonde kom från en solera med känd yngsta årgång. På grund av olika producenters väldigt olika releasepolicy så blev det dock ett antal olika årgångar från 2002-2010 i startfältet, för jag valde att variera geografiskt ursprung inom regionen och producentstil även om det innebar att årgångarna blev spridda.

Vingårdsbetecknad champagne AuZone 20151001 flaskor

Så här tyckte jag själv om champagnerna vi provade:

Leclerc-Briant Les Crayères Brut NV
Sammansättning 38% Pinot Noir, 37% Pinot Meunier och 25% Chardonnay, okänt basår. Vingården ligger i premier cru-byn Cumières i Grande Vallée de la Marne och innehåller 24% kalksten. Finns fortfarande i BS för 333 kr.

Brödig doft med äpple, äppelmust och bokna äpplen, viss utveckling, aningen jordiga/leriga toner av ett slag som typiskt indikerar ”bio”-producent (vilket det är) eller Meunier. Smak med rätt bra koncentration, gult äpple, rätt kryddiga toner, mineral, bra mineral, lite utvecklade toner och en äpplig eftersmak med en del syra. Sammantaget ett klart bra vin med en trevlig utveckling och en del ”bio-toner”, 89 p.

Eftersom det här vinet (som köptes från BS i september 2015) hade lite annan etikett än den som Leclerc-Briant (vars sortiment dessutom är i förändring) idag visar på sin webbplats, är jag rätt säker på att den här flaskan legat hos importören ett tag, d.v.s. den utvecklade tonen berodde på det. Importören Scandinavian Wine & Food har generellt blygsamma marginaler (priset är bra!), och flera av deras champagner verkar ha rätt långsam omsättning av lagret av BS-produkter.

Det här var ”föråkaren” så det var inte en del av omröstningen. Jag valde vinet för att det både är årgångslöst och druvblandat, trots att det kommer från en namngiven vingård.

Chartogne-Taillet Heurtebises 2008
100% Chardonnay, dosage 2,5 g/l (d.v.s. i praktiken Extra Brut), vinifierat i ståltank. Vingården (och producenten) ligger i Merfy i Massif de Saint-Thierry och innehåller sand- och lerjord.

Mellangul färg. Doften är rökig med gula äpplen, lite citrus, lätt rostade toner (men mer genuint rökig) något utvecklade toner och lätt jordighet. Smak med rätt bra koncentration, citrus, mestadels grönt äpple, lite gult äpple, bra mineralton, hög syra, eftersmak med grönt äpple, en del mineral och lite kryddton. Hyggligt kryddig och med rätt bra mineralton även om den inte helt dominerar, 89 p.

Inga bäst- och två sämst-röster, inklusive min sämst-röst. Alls inget fel på det här vinet, och en riktigt bra champagne men framstod som trots allt lite slätstruket i sällskapet.

Dehours Brisefer 2006
100% Chardonnay, dosage 4 g/l. Vingården ligger i Mareuil-le-Port i Vallée de la Marne Rive Gauche och ligger med svag lutning (5%) i nederdelen av sluttningen. Finns i BS för 449 kr. (När jag beställde i september stod det 2005 hos SB, men det var 2006 som levererades. Nu i januari står det fortfarande 2005, så importören Enjoy Wine & Spirits verkar inte direkt hålla koll på årgångar.)

Fyllig gul färg med dragning åt gyllene ton. Doft i kraftig och fruktig stil med mogen gul frukt inklusive gult äpple, äppelmos och persika, lite fatton, lätt kryddig. Klart trevlig doft. Smak med rätt bra koncentration, päron, persika, lite konserverad frukt, hygglig syra, kryddton lite ”bio-känsla”, samt en fruktig och kryddig eftersmak. Rejäl doft, matigt intryck men inte så hög syra. Lite udda bredvid de övriga, 90 p?

Inga bäst och sex sämst-röster och därmed framröstad som sämst. Den udda karaktären och den relativt låga syran (och därmed lite mindre friskhet) torde fällt avgörandet för många. Den kraftiga stilen räddade den här champagnen från min sämst-röst.

Cazals Clos Cazals Extra Brut 2002
100% Chardonnay, gamla stockar. Vingården ligger i grand cru-byn Oger i Côte des Blancs.

Fyllig gul färg. Doft med mogen citrus, rätt tydlig honungston, lätt blommig, från början bara en aning mognadstoner men visade upp mer brödiga och utvecklade toner med tid i glaset. Rätt stor och elegant doft, men ändå lite blyg. Smak med bra koncentration, domineras av en rejäl mineralton, grönt och gult äpple, bra syra, eftersmak med rejäl mineralitet. Sammantaget ett stort vin med rejäl mineraldominans, frukt och en del utveckling. 92 p

Det här är en champagne som omges av visst rykte om flaskvariation. När de är bra kan de dock vara riktigt bra och det här var en bra flaska!

1 bäst-röst.

Jacquesson Champ Caïn Extra Brut 2004
100% Chardonnay från stockar planterade 1962, dosage 1,5 g/l. Vingården ligger i grand cru-byn Avize i Côte des Blancs, sydexponering nedanför sluttningen, kritjord.

Relativt fyllig gul färg. Doft av gult och grönt äpple, lite boket äpple, tydlig mineralton, diskret parfymton och lite kryddighet, lite brödig och begynnade utveckling. Mest klassisk ”bra blanc de blancs-stil” i startfältet. Smak med bra koncentration, gult äpple, en del bokna äpplen, rejäl mineralton, hög syra, mineral-dominerad eftersmak med boket äpple. Mer utvecklad än föregående och fin balans. 92 p

En klart bra champagne men ärligt talat var jag lite besviken. Med tanke på hur bra Jacquessons vingårdschampagner kan vara hade jag förväntat mig att denna skulle konkurrera om att vara bäst.

Inga röster åt endera hållet.

Selosse Les Carelles Extra Brut NV (degorgerad 2011-04-13)
100% Chardonnay, vinifiering i solera med 2004 som yngsta årgång i denna batch. Vingården ligger i grand cru-byn Le Mesnil-sur-Oger i Côte des Blancs.

Fyllig och djup färg med gyllene ton. Kraftig, härlig och klart stor doft med persika, äppelmos, citrusskal, pomeranser, kryddton, diskret nötighet och oxidationston, blommighet med vita blommor och syrén, välintegrerad fatton med lite vanilj. Selosse-karaktäristisk, men här är sherrytonerna i bakgrunden. Smak med enorm koncentration, persika, gula äpplen, kryddton, hög syra, lång eftersmak med persika och kryddton. Stilren ”solera-Selosse” och fantastiskt koncentrerad, 95 p.

Föga förvånande det kraftigaste vinet i uppställningen.

7 bäst -röster inklusive min, framröstad som bästa vin.

Ulysse Collin Les Pierrières Extra Brut 2010
100% Chardonnay, vinifiering i begagnade ekfat, degorgerad 2014-03-11. Vingården ligger i Vert-Toulon i Val du Petit Morin, med sydostexponering, krita nära ytan och tunt toppskikt blandat med svart flinta.

Knappt mellangul färg. Doft med mogen citrus inklusive citrusskal, lite persika, lite röda äpplen, välintegrerad fatton som är mycket snyggt hanterad, en del vita blommor och antydan till rök. Smak med rejäl koncentration, citrus, grönt äpple, fin mineralton, hög syra, lång eftersmak med mineral och citrus. Relativt ung, fin citruston med mineral och en fin kombination av koncentration och friskhet. 93(+) p

Av de två Ulysse Collin-vinerna är det här mer en typisk fatad Chardonnay i sina toner.

2 bäst-röster.

Ulysse Collin Les Roises Extra Brut 2010
100% Chardonnay, vinifiering i begagnade ekfat, degorgerad 2014-03-11. Vingården (och producenten) ligger i Congy i Val du Petit Morin, med sydexponering och lerjord på kalksten.

Mellangul färg. Doft med moget gult äpple och lite rött äpple, persika, mineral och lite mintton, rätt välintegrerad fatton med lite vanilj, en del kryddton och lätt blommighet. Smak med rejäl koncentration, kryddig stil, citrus, grönt äpple, hög syra, eftersmak med citrus, mineral och grönt äpple. Relativt ung, kan nog utvecklas mer, 93(+) p.

Av de två Ulysse Collin-vinerna är det här lite tyngre och kryddigare i både doft och smak. Av uppställningen som helhet var detta det näst kraftigaste vinet, efter Selossen.

2 bäst- och 1 sämst-röster.

Roses de Jeanne (Cédric Bouchard) La Haute Lemble 2009
100% Chardonnay, vinifiering i ståltank, degorgerad 2013-04. Vingården ligger i Celles-sur-Ource i Barséquanais (Côte des Bar).

Blekt gul färg, ljusast av alla. Doften är relativt rökig med gult äpple, päron, citrus, rätt mycket mineral av det kalkiga slaget, en lätt antydan till fatton och lätt örtig. Smak med bra koncentration, en del söt frukt, bra mineralton med brustablettskänsla, hög syra, lite vanilj, fruktig och lång eftersmak. Lite ung, 90(+) p.

Mest fruktsötma i denna uppställning.

3 sämst-röster, förmodligen beroende på intrycket av sötma.

Karta

Här en karta på byursprunget för de nio champagnerna på provningen. Exakt vingårdsläge inom byn är ej markerat.

Winepunker om provningen.
JT om provningen på AuZones blogg AuZine.

Annons
Detta inlägg publicerades i AuZone, Champagne, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vingårdsbetecknad champagne med AuZone

  1. Pingback: Vineyard-designated Champagnes tasting | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s