Chardonnay från Domaine Labet i Jura med Caviste

I dag kommer nätvindlaren Caviste åter med ett släpp. Vinerna är från Domaine Labet i Jura. Jag provade även motsvarande släpp 2014 och skrev då några fler ord om producenten och 2015.

Lådan innehåller tre Chardonnay-viner, och eftersom vi är i Jura bör det påpekas att de alla är i ouillé-stil, d.v.s. är framställda med ”upptoppade” fat utan utan den oxidation som traditionella Jura-viner har. För mig har dessa viner från Labet en hel del Chablisdrag, med vissa inslag av ”vanlig Bourgogne”.

I samband med en provning av Juraviner i Munskänkarna hösten 2013 skrev jag en längre profil om Jura för den som vill läsa en översikt av regionen.

Lådans nummer är CAV0053, lådan släpps till försäljning idag, och priset är 1290 kr för sex flaskor, två flaskor vardera av de tre vinerna. Innehållet är samma som i Domaine Labet-lådan i början av förra året (CAV0038), men en årgång yngre på alla viner. Ett av vinerna har bytt etikett sedan förra året.

Caviste Labet 20160323

Jag provade vinerna igår och detta var mina intryck. Noteringarna baserar sig huvudsakligen på smakprov från flaskor som stått öppna en tid.

Fleur 2014
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 15 månader på gamla ekfat. 165 kr/st, två flaskor i lådan.

Doft av moget äpple, päron, kalkig mineralton och diskret chardonnaysmörighet. Smak med äpple, päron, grapefrukt, bra fruktkoncentration, tydlig mineralton, rätt hög syra, mineraldominerad eftersmak. Funkar rätt bra nu, kan utvecklas och lär vara mer tillgänglig om 1-2 år, 87 p.

Chablislik smak, men mer Bourgogne Blanc-lik doft. Rätt fruktig för ursprunget. Årgångskaraktären har nog påverkat här, för överlag tycks 2014 ha gett mer druvmogna viner än 2013.

Les Champs Rouges 2013
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 12 månader på 4-10 år gamla ekfat. 225 kr/st, två flaskor i lådan.

Doften är tydligt kritig och lite rökig mineralton med grönt äpple, diskret krydd- och fatton i bakgrunden med lätt oljiga toner och antydan till blommor. (En nyöppnad flaska hade en hel del reduktionstoner med rökigt intryck.) Smak med tuff attack, tydlig mineralton, hög syra, viss fyllighet och koncentration, lätt mineralbeska och en lång mineralpackad eftersmak. Ung, lagring rekommenderas, 89+/90(+) p.

Stilmässigt påminner det här vinet en hel del om en Chablis premier cru med diskreta fattoner eller möjligen en lite slank Puligny-Montrachet. Lite tuffare än nedanstående vin, vilket nog är en avspegling av årgångskaraktären. 2013 har hög syra, vilket ger strama långlagringsviner. I årets låda bedömer jag att detta vin är det som bör lagras längst.

Les Varrons 2012
Côtes du Jura, druvsort Chardonnay, 22 månader på gamla ekfat. 255 kr/st, två flaskor i lådan.

Tydligt kritig mineralton och grönt äpple. (En nyöppnad flaska hade en del reduktionstoner med rökigt intryck.) Smak med bra koncentration och en stramhet i kombination med rätt generös frukt, grönt äpple, rätt hög syra, mineralton i mitten och eftersmaken. Ung, bör lagras minst något år, 89(+) p.

Relativt stram och klart balanserad men samtidigt lite fruktigare, generösare och större än Les Champs Rouges. Detta är nog också en avspegling av årgångskaraktären. 2012 har bra syra och fin balans, men har inte riktigt samma stramhet och ”hårdhet” som 2013. Vid årgångar av samma karaktär bör Les Varrons kunna vara det vin som bör lagras längst, men i detta fall tror jag att man bör spara Les Champs Rouges lite längre.

Caviste Labet baksida 20160323

 

Annonser
Det här inlägget postades i Chardonnay, Jura. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chardonnay från Domaine Labet i Jura med Caviste

  1. Ping: Chardonnay from Domaine Labet in Jura | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s