Byprofil: Orbais-l’Abbaye, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen – en av två byar som är föreslagna att kastas ut från appellationen

Diagram Orbais-l'Abbaye 201512Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Vallée de la Marne Rive Gauche
Vingårdar och druvsorter: 44,0 ha, varav 95,9% Pinot Meunier, 2,3% Pinot Noir och 1,8% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (82%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Gauche markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt nordväst: La Ville-sous-Orbais
Anm: flertalet  av grannbyarna som syns på den södra halvan av kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne, och därför inte har några byprofiler.

Klosterkyrkan i Orbais-l’Abbaye och omkringliggande bebyggelse. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Amassychamp, 2014).

Orten

Orbais-l’Abbaye ligger på Marneflodens vänstra strand, vilket innebär söder om flodenByn ligger vid vattendraget Le Surmelin som nedströms rinner igenom södra delen av området Terroir de Condé och sedan rinner ut i Marne vid Mézy-Moulins. Den dalgång som bildas av Le Surmelin kallas Vallée du Surmelin och utgörs i Champagnetermer av södra delen av områdena Vallée de la Marne Rive Gauche och Terroir de Condé.

Kommunen Orbais-l’Abbaye omfattar 1603 ha och har 583 invånare (läge 2013) som kallas Orbaciens respektive Orbaciennes.

Vingårdar

Vingårdarna i Orbais-l’Abbaye ligger i ett block nordost om byn, på Le Surmelins högra strand, i en mycket mild sydsluttning. Vingårdarna domineras helt av Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal i Orbais-l’Abbaye (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 44,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 42,2 ha Pinot Meunier (95,9%), 1,0 ha Pinot Noir (2,3%) och 0,8 ha Chardonnay (1,8%). 1997 var vingårdsarealen 42 ha. Det finns inga vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Förslag att ta bort Orbais-l’Abbaye ur appellationen Champagne

I det förslag till expansion av Champagneregionen som lades fram 2007, var Orbais-l’Abbaye en av två byar som föreslogs att strykas från zone de production, de kommuner vars vingårdar får ingå i appellationen Champagne. Den andra var Germaine i området Grande Montagne de Reims. Uppgifter från 2011 gör gällande att appellationsorganisationen INAO då hade validerat förslaget med Germaine och Orbais-l’Abbaye utanför produktionszonen, men jag har inte sett något slutligt beslut.

Champagneskribenten Tom Stevenson har i den här artikeln från 2008 spekulerat i att detta var ett ”bondeoffer” för att motverka kritik mot expansionsplanerna. Dessa två byar har tydligen inga småodlare, och de drabbade vingårdsägarna är två stora champagnekoncerner (LVMH/Moët & Chandon respektive Vranken-Pommery-Monopole) som tveklöst har att vinna på att expansionen blir av.

Champagneproducenter

Jag har inte hittat några champagneproducenter med säte i Orbais-l’Abbaye.

Klosterkyrkan i Orbais-l’Abbaye. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto MOSSOT, 2004).

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senast uppdaterad 2016-07-25

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Orbais-l’Abbaye, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen – en av två byar som är föreslagna att kastas ut från appellationen

  1. Ping: Champagne village profile: Orbais-l’Abbaye on the left bank of the Marne valley, one of two villages proposed to be thrown out of the Champagne appellation | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s