Byprofil: Montgueux, en Champagneby i närheten av Troyes

Diagram Montgueux 201509Nyckelfakta för Montgueux

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Montgueux
Vingårdar och druvsorter: 208,2 ha, varav 90% Chardonnay, 10% Pinot Noir och 0,4% Pinot Meunier.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: bra Chardonnay

Karta

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Troyes ligger alldeles utanför kartan åt öster.

Grannbyar

Inga av de kommuner som angränsar till Montgueux ingår i appellationen Champagne.

Vy över Montgueux. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Superjuju10, 2011).

Orten

Montgueux ligger relativt långt söderut i vinregionen Champagne, i departementet Aube. Byn ligger några kilometer väster om departementshuvudstaden Troyes, som med 60 000 invånare i kommunen och 130 000 i Stor-Troyes med bred marginal är den största staden i denna del av regionen.

I kommunen ingår även småbyn La Grange au Rez, i sydvästra delen längs väg D660, där några producenter finns.

Kommunen Montgueux omfattar 1125 ha och har 405 invånare (läge 2013) som kallas Montgueuillats respektive Montgueuillates.

Stadshuset (mairie) i Montgueux. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Hg marigny, 2011).

Området Montgueux

Union de Maisons de Champagne (UMC) delar upp vinregionen Champagne i 17 områden (”terroirs”) som grupperas sedan fyra delregioner. Montgueux räknas till delregionen Côte des Blancs, som UMC tidigare kallade ”Côte des Blancs et environs”. Montgueux bildar ett eget område inom delregionen eftersom det idag inte finns några grannbyar med vingårdar. De närmaste grannområdena är Sézannais åt nordväst och Vitryat åt nordost.

Av de Champagneproducerande byar som ligger i departmentet Aube ingår 63 av 65, d.v.s. alla utom två, i det Pinot Noir-dominerade Côte des Bar, som delas upp i Barséquanais (runt Bar-sur-Seine) och Bar-sur-Aubois (runt Bar-sur-Aube). De två undantagen är Montgueux, som alltså bildar ett eget område, och Villenauxe-la-Grande som ingår i Sézannais (där områdets övriga byar ligger i departementet Marne). Båda dessa byar är tydligt Chardonnay-dominerade.

Framtida expansionsplaner för området

I den föreslagna expansionen av vinregionen Champagne med 40 nya kommuner (utöver existerande 319, samtidigt som 2 tas bort) ligger inte mindre än 11 närmast väster och söder om Montgueux. Dessa är Bouilly, Fontvannes, Javernant, Laines-aux-Bois, Macey, Messon, Prugny, Saint-Germain, Souligny, Torvilliers och Villery.

Det skulle inte förvåna mig om området kommer att kallas för något annat än Montgueux när det väl består av tolv byar, kanske Côtes de Troyes eller något liknande.

Nedan en Google-kartvy över Montgueux och de föreslagna nya byarna. Montgueux i orange och övriga i vitt.

Vingårdar

Vingårdarna i Montgueux ligger samlade i en sammanhängande område söder om byn. Hela detta område utgörs av en mild sydsydostsluttning. Jordmånen består dels av lera, som är typiskt för hela Aube (d.v.s. även Côte des Bar) men också krita, i likhet med Côte des Blancs. Chardonnay dominerar stort i vingårdarna.

Montgueux är (tillsammans med Villenauxe-la-Grande) en av endast två byar i departementet Aube som är Chardonnay-dominerade.

Aktuell vingårdsareal i Montgueux (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 208,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 186,6 ha Chardonnay (89,6%), 20,4 ha Pinot Noir (9,8%), 0,8 ha Pinot Meunier (0,4%) och 0,4 ha övrigt (0,2%). 1997 var vingårdsarealen 187 ha. Jag har sett en uppgift om att vinodlingen i trakten inleddes först på 1960-talet. Det finns idag 87 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Clos Saint Sophie är en vingård på 1,8 ha som omges av en häck. Det är den enda clos-vingården i Montgueux, och enligt uppgift en av tre i Aube. Ägare är sedan 1913 familjen Valton och producenten Jacques Lassaigne tar sedan 2010 hand om en del av druvorna från vingården (0,4 ha Chardonnay från gamla stockar), och kommer att lansera en vingårdsbetecknad champagne härifrån 2016, 2017 eller 2018. Tidigare sålde ägaren alla druvor från denna vingård till champagnehuset Charles Heidsieck. Utöver Chardonnay finns 0,5 ha Pinot Noir.
 • Les Corps är ett vingårdsläge långt åt öster bland byns vingårdar. Didier Doué använder det för sin Brut Nature.
 • Le Cotet är ett vingårdsläge som ligger direkt öster om byn, nära kyrkogården. Det är alltså en högt belägen vingård eftersom den inte ligger ihop med de övriga söder om byn. Jordmånen här är lera och flinta på krita. Jacques Lassaigne använder för en vingårdsbetecknad champagne på 100% Chardonnay.
 • Haut Revers du Chutat är ett vingårdsläge som ligger alldeles under byn, där väg D141 kommer in i byn söderifrån. Jacques Lassaigne använder vingårdsläget för ett stilla vitt vin på Chardonnay.

Vingårdar i Montgueux. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Superjuju10, 2011).

Klassificeringen som ”autre cru”

På den numera avskaffade échelle des crus hade Montgueux 80%, den lägsta siffran på skalan; detta i likhet med alla andra byar i Aube utom en (Villenauxe-la-Grande). Således är Montgueux en ”autre cru”, och hade en siffra så långt från premier cru eller grand cru man kunde komma. Detta till trots har Montgueux idag mycket bra rykte för Chardonnay, och räknas som en av de allra bästa Chardonnay-byarna utanför ”hjärtlandet” i Côte des Blancs. Byn har kallats för ”Champagnes Montrachet”, ett smeknamn som brukar tillskrivas Charles Heidsiecks tidigare vinmakare Daniel Thibaut. Om man tänker på Montgueux som en premier cru snarare än på siffran 80% kommer man nog närmare byns faktiska kvalitetspotential.

Just ”behandlingen i klump” av byarna i Aube, inklusive riktigt bra byar som Montgueux och Les Riceys, var en av de historiskt betingade svagheterna med échelle des crus.

Champagnestil

Montgueux-stilen brukar oftast beskrivas som mest lik den i området Côte des Blancs av alla byar som inte ligger i området Côte des Blancs. (Skilj här området från den större delregionen Côte des Blancs som även inkluderar bl.a. Montgueux och Sézannais.) Jag har också sett påståenden om en bred och närmast tropisk stil, men eftersom man sällan ser Montgueux liknas vid Sézannais (som anses ge tropisk Chardonnay) så är väl en rättvisande beskrivning att en del ser Montgueux-stilen som ett mellanting mellan Côte des Blancs och Sézannais.

Chardonnay från Montgueux har länge varit populär hos de stora husen, de négocianter som mestadels håller hus i Reims och Épernay.

Vingårdar i Montgueux. Notera att vinrankorna odlas på sluttningen, men att andra grödor tar över på den helt platta marken. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Superjuju10, 2011).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Jacques Lassaigne (NM) är en högklassig småproducent med 4,7 ha egna vingårdar som också köper in mindre mängder druvor från andra odlare i byn. Drivs av Emmanuel Lassaigne sedan 1999. Vinifieringen sker i ståltank, med undatag för Le Cotet och Colline Inspirée. Vignes de Montgueux är en årgångslös blanc de blancs. Le Cotet är en vingårdsbetecknad men årgångslös blanc de blancs från äldre stockar, som är delvis fatbehandlad. La Colline Inspirée är en årgångslös blanc de blancs från äldre stockar som helt är ekfatsvinifierad. Les Papilles Insolites består av 75-100% Pinot Noir och ibland lite Chardonnay. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Sortimentet inkluderar även en stilla Chardonnay, en Coteaux Champenois, från vingårdsläget Haut Revers du Chutat.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Beaugrand
 • Beliard-Lassaigne (RC)
 • Bigard (RM). Årgångschampagnen är en cuvée på Chardonnay och Pinot Noir.
 • Régis Corniot (RM), även Alexis St Aude och på äldre cuvéer Jean Corniot, har 7 ha vingårdar.
 • Didier Doué (RM). Brut Nature kommer från vingårdsläget Les Corps, vilket också anges på etiketten, och består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Årgångschampagnen är en 100% Chardonnay.
 • Etienne Doué (RM), medlem av Vignerons Indépendants med drygt 6 ha vingårdar. Årgångs-blanc de blancs:en heter Prestige, och Il était une fois är en blanc de blancs som består av flera årgångar.
 • Jean Guérinot (RM)
 • Gérard Lassaigne (RM)
 • Olivier Lassaigne (RM)
 • Christian Lassaigne-Berlot (RM), har 5,5 ha vingårdar. Sortimentet innehåller två årgångschampagner: en blanc de blancs och Grande Cuvée som består av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.
 • Leroy FM Père et Fils (RC; Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Jean-Pierre Leroy (RC)
 • Michel Leroy-Galland (RC)
 • François Leroy-Meirhaeghe (RC), vars toppcuvée heter Symphonie, är Chardonnay-dominerad och lagras längre före försäljning än resten av sortimentet.
 • Eric Therrey (RM), medlem av Vignerons Indépendants med vingårdar i Montgueux och Celles-sur-Ource. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
 • Jacky Therrey (RM)
 • Jean Velut (RM), som är en av de producenter i Montgueux som fått viss uppmärksamhet. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kyrkan i Montgueux, Église Sainte-Croix. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Hg marigny, 2011).

Champagneproducenter i grannbyar

En del producenter finns i närliggande kommuner, som inte är en del av produktionszonen där det får finnas vingårdar. Dessa har därför inga egna byprofiler, men jag väljer att lista några producenter här, efter kommun:

Saint-Lyé

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Montgueux, en Champagneby i närheten av Troyes

 1. Ping: Champagne village profile: Montgueux, a Chardonnay-dominated village close to Troyes | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s