Ortsprofil: Reims, den största staden i Champagne, del 1

Diagram Reims 201506Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 55,5 ha, varav 38% Chardonnay, 34% Pinot Meunier och 28% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (88%)
Känt för: regionens största stad, många stora champagnehus inklusive Veuve Clicquot, Pommery, de tre Heidsieck-husen, Lanson, Mumm och Taittinger, katedralen Notre-Dame de Reims.

Ortsprofilen är uppdelad i tre delar
Del 1: Basfakta
Del 2: Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne (A-L)
Del 3: Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne (M-Z)
Del 4: Övriga champagneproducenter – kooperativ och småproducenter – samt historiska producenter

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna i gult och autre cru-byarna i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Champagnebyar som direkt gränsar till Reims
Åt sydväst: Bezannes (premier cru)
Åt sydsydväst: Villers-aux-Nœuds
Åt söder: Trois-Puits (premier cru, ingår i Grande Montagne de Reims)
Åt sydsydost: Cormontreuil (premier cru, ingår i Grande Montagne de Reims)
Åt sydost: Taissy (premier cru, ingår i Grande Montagne de Reims)
Åt sydost: Puisieulx (grand cru, ingår i Grande Montagne de Reims)
Åt öster: Cernay-lès-Reims (ingår i Monts de Berru)
Åt nordväst: Saint-Thierry (ingår i Massif de Saint-Thierry)
Anm: ett antal av grannkommunerna ligger utanför appellationen Champagne, d.v.s. har inga vingårdar, och har därför inte heller några byprofiler.

Stadshuset i Reims, Hôtel de Ville. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto DXR, 2014).

Orten

Kommunen Reims har en yta av 4702 ha och 184 075 invånare (läge 2015), som kallas Rémois respektive Rémoises. Inklusive förorter är invånarantalet för hela aire urbaine 320 276 (läge 2014). Reims är med bred marginal den största staden i departementet Marne och den tidigare regionen Champagne-Ardenne (som också inkluderade departementen Ardenne, Aube och Haut-Marne), men det är Châlons-en-Champagne som är departementshuvudstad och tidigare var regionhuvudstad. I den sammanslagna regionen Grand Est som skapades 1 januari 2016 hamnar Reims dock bara på femte plats bland kommunerna och fjärde plats bland stadsområdena. Strasbourg är regionhuvudstad.

Reims ligger i vinregionen Champagnes norra del, norr om kullen Montagne de Reims. I själva kommunen Reims finns, trots den täta stadsbebyggelsen, också en mindre mängd vingårdar, även om de mer sammanhängande vingårdarna börjar först i förortskommunerna söder om Reims.

Katedralen Notre-Dame de Reims. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Tim Hodson, 2011).

I Reims finns den största koncentrationen av champagnehus av större storlek, även om Épernay har ungefär lika många hus totalt sett. Den djupa kalkstenen under staden har gett goda förutsättningar för att gräva ut de djupare källare som var viktiga för sval lagring av miljontals champagneflaskor, innan det fanns kylanläggningar. Några av de champagnehus som ligger på östra sidan av Reims har utnyttjat gamla kalkstensgrottor från romartiden, kallade crayères, som en del av sina källare.

Det mest kända landmärket i Reims är Notre-Dame de Reims, den imponerande katedralen i gotisk stil som förr användes för att kröna de franska kungarna.

Gastronomi

Reims inklusive sammanväxta förorter har f.n. (2016) fyra stjärnrestauranger i Guide Michelin: L’Assiette Champenoise (på sydsidan, i Tinqueux) har tre stjärnor, Le Parc Les Crayères (i sydost, mellan Pommery och Veuve Clicquot) har två stjärnor, och så finns det två enstjärniga: Le Foch och Le Millénaire, båda inne i centrum. En restaurang har en Bib Gourmand: Le Pavillon CG. Andra restautanger som kan rekommenderas är Le Jardin des Crayères (tvåstjärniga Les Crayères bistro) och The Glue Pot.

De rosa kakorna från Reims. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Cherry, 2011).

Utanför staden är den närmaste stjärnrestaurangen den utmärkta Le Grand Cerf i byn Montchenot (i kommunen Villers-Allerand), på nordsidan av Montagne de Reims, som har en stjärna.

En av de lokala specialiteterna är kakproducenten Fossier och deras rosa kakor, som många doppar i champagne. Fossiers fabrik ligger i Reims norra del och de har tre egna butiker inne i staden.

Vingårdar

Aktuell vingårdsareal i kommunen Reims (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 55,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 21,1 ha Chardonnay (38,0%), 19,0 ha Pinot Meunier (34,2%) och 15,4 ha Pinot Noir (27,8%). 1997 var vingårdsarealen 50 ha. Det finns 41 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som utnyttjar vingårdar i kommunen inkluderar (enligt tidigare uppgifter) Canard-Duchêne, Lanson, G.H. Martel & Cie, G.H. Mumm, Piper-Heidsieck, Ruinart, Taittinger, Veuve Clicquot Ponsardin och Vranken-Pommery.

Vingårdslägen

  • Clos Lanson är en vingård på 1 ha, planterad enbart med Chardonnay, som ligger bakom Lansons anläggning i södra Reims. Den första årgången är 2006, och den lanserades i mitten av 2016. Vingårdsvinet är fatjäst, till skillnad från Lansons tidigare champagneproduktion, och sägs ha en druvmogen karaktär eftersom vingården mitt inne i staden har en högre temperatur än de på den omgivande landsbygden. Årsproduktionen är ca 8 000 flaskor.
  • Les Clos Pompadour är ett samlingsnamn för tre vingårdslägen på sammanlagt 25 ha som ägs av Pommery och ligger i närheten av deras anläggning i östra Reims. Här odlas 75% Chardonnay, 20% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier. En mindre del av skörden från vingårdarna har från årgång 2002 börjat användas till ett vingårdsbetecknat vin med samma druvsammansättning som vingården i stort, som enbart framställs på magnum. Årgång 2002 av Les Clos Pompadour lanserades i slutet av 2011 och såldes utan årgångsbeteckning, men kan kännas igen genom att den anges vara ”mise en cave en 2003” på baksidesetiketten. Årgången 2003 hade däremot årgångsbeteckning och lanserades 2014.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016-2018, senaste uppdatering 2018-07-13

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ortsprofil: Reims, den största staden i Champagne, del 1

  1. Ping: Reims – the largest city in Champagne, part 1 | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s