Finland liberaliserar en aning på ölfronten

Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Jane Harasto, 2008).

Av EU:s 28 medlemsländer är det som bekant bara två som tillämpar statliga monopol på försäljning av alkohol, Sverige och Finland.

Det är därför intressant att se att Finland nu ska röra sig ett litet steg i liberal riktning, genom att lätta på monopolet en smula.

Det som händer är att alkoholhalten för drycker som får säljas i vanliga butiker höjs från 4,7 volym-% till 5,5%. Därmed får ”normal” starköl säljas i finska matbutiker, istället för versioner med något anpassad styrka. Den hittillsvarande gränsen på 4,7% (i Finland kallad klass III) ligger mycket nära forna tiders svenska mellanöl (klass II B), som fick hålla 4,5%. Mellanöl i vanliga butiker infördes i Finland år 1969, och har blivit kvar sedan dess. I Sverige såldes sådan mellanöl i butiker från 1965 till 1977.

I Sverige är motsvarande gräns 3,5%, ölet kallas allmänt folköl, och säljs med 18 års åldersgräns.

En klassisk lonkero-burk. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Ras, 2007).

Även cider och blanddrycker upp till 5,5% alkoholhalt kommer att få säljas i butiker i Finland. Just färdigblandade longdrinks, även kallad lonkero, är ju något av en finsk specialitet allt sedan de infördes i samband med sommar-OS i Helsingfors 1952. De Hartwall-producerade burkar som säljs på Finlandsfärjorna (och numera även på Systembolaget) håller just 5,5%.

Även ett antal andra smärre liberaliseringar kommer att införas, bl.a. följande:

  • Restauranger får sälja drycker med upp till 5,5% som tas med av kunderna. Exemplet som ges är att en strandbar kan sälja öl som tas med på stranden.
  • Bryggerier får sälja drycker direkt till kunder.
  • Alko-butikerna får vara öppna till kl 21 istället för till kl 20.
  • Vissa lättnader införs för marknadsföring.

Liberaliseringen är ett resultat av att de tre finska regeringspartierna har kommit överens i frågan. Samlingspartiet (Finlands motsvarighet till Moderaterna) drev linjen att även vin skulle få säljas i butik, medan Sannfinländarna (som närmast kan jämföras med Sverigedemokraterna) tyckte att starkölslinjen var lagom. Centerpartiet, som är största parti och har statsministerposten, var tidigare motståndare till liberaliseringen, men har gett med sig. Lagförslaget har ännu inte lagts i riksdagen, så det kan tänkas träda i kraft vid det kommande årsskiftet.

Inom alkoholområdet är Finland sedan tidigare lite mer konsumentvänligt och liberalt än Sverige på följande områden:

  • Alkoholhalt på sådant som tillåts säljas i vanliga butiker, som noterats ovan: nu 4,7% och snart 5,5% att jämföra med 3,5%.
  • Gårdsförsäljning av vissa produkter är tillåten: frukt- och bärviner på högst 13% och kvass. Sverige är ensamma i hela EU om sitt totalförbud.
  • Öppettiderna på Alko är mer generösa än de på Systembolaget: de öppnar vanligen kl 9 (snarare än kl 10), fler butiker är öppna till kl 20 på vardagar, och i princip alla butiker till kl 20 på fredagar, och på lördagar gäller kl 9-16 eller 9-18 (snarare än 10-15).
  • Åldersgränsen för köp av öl och vin är lägre: 18 års åldergräns gäller på drycker upp till 22%, och därutöver 20 år, medan Sverige tillämpar 20 års åldersgräns på allt över 3,5%. (Även icke-EU-landet Norge tillämpar samma åldersgränser som i Finland.)
  • Skattesatsen på spritdrycker är lägre.

En syn som på sätt och vis är rätt ovanlig – en stängd Alko-butik. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Santeri Viinamäki, 2014).

Sammantaget är Sverige helt klart i jumboklassen i EU när det gäller konsument- och näringsfrihet på alkoholområdet. Inget annat EU-land har helt enkelt lika klåfingriga politiker och lika mycket förmyndarmentalitet. Suck.

Se även:

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Öl, Finland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s