Byprofil: Avirey-Lingey, en Champagneby i Barséquanais

Diagram Avirey-Ligney 201605Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 149,7 ha, varav 89,6% Pinot Noir, 8,4% Chardonnay, 1,1% Pinot Meunier och 1,0% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog. Den röd-svartstreckade linjen är departementsgränserna mellan Aube (där Bragelogne-Beauvoir och Les Riceys ligger), Côte-d’Or (där Molesme ligger) och Yonne (där Arthonnay ligger).


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Mot nordost: Polisy
Mot öster: Balnot-sur-Laignes
Mot sydost: Les Riceys
Mot söder: Bagneux-la-Fosse

Vy över Avirey-Lingey. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Philippesalv, 2014).

Orten

Avirey-Lingey är en av Les Riceys grannbyar, och ligger i södra delen av departementet Aube. Byn ligger vid floden Sarce som rinner ut i Seine rakt norrut, vid Virey-sous-Bar och Courtenot.

Avirey är den södra byhalvan, och Lingey den norra, men de är i stort sett sammanväxta.

Kommunen Avirey-Lingey har en yta på 1785 ha och 217 invånare (läge 2013), som kallas Arivey-Lingeois respektive Arivey-Lingeoises.

Floden Sarce i Avirey-Lingey. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Havang(nl), 2009).

Vingårdar

Vingårdarna i Avirey-Lingey ligger utspridda i flera delar av kommunen, men med den största koncentrationen på en mild kulle i kommunens södra del. De utgörs av relativt milda sluttningar med varierande riktning, och domineras helt av Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 149,7 ha. Fördelningen på druvsorter är 134,1 ha Pinot Noir (89,6%), 12,5 ha Chardonnay (8,4%), 1,6 ha Pinot Meunier (1,1%) och 1,5 ha övrigt (1,0%). 1997 var vingårdsarealen 130 ha. Det finns 42 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • La Bressoire ligger omedelbart söder om Lingey och väster om väg D32, direkt vid Serge Mathieus anläggning. De är ensamma ägare till de 3 ha som läget omfattar.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Dosnon (NM), tills nyligen Dosnon & Lepage, är en nyetablerad mindre producent av god kvalitet. De har ca 2 ha egna vingårdar i Avirey-Lingey och köper in druvor från ytterligare 5 ha. Årsproduktionen är ca 50 000 flaskor. Vinifieringen sker helt på gamla Bourgognefat, huvudsakligen från Puligny-Montrachet.
  Historik
  Huset startades av Davy Dosnon, som utbildade sig i Beaune och jobbade i Bourgogne (hos Rossignol-Trapet i Gevrey-Chambertin) innan han återvände till Champagne för att jobba hos Moutard (i Buxeuil) och Serge Mathieu. Han ärvde 2 ha vingårdar av sin farfar och slog sig 2005 ihop med Simon-Charles Lepage. De fick snabbt uppmärksamhet som en av den nya generationens småproducenter.
 • Gustave Gossard (NM, äldre webbplats). Sedan 2011 håller producenten på att konvertera till ekologisk odling, och 2012 var de en av grundarna till Terra Vitis Vignoble Champenois (inom den övergripande Terra Vitis-organisationen), som syftar till att skapa en certifiering för hållbar vinodling. Före 2014 såldes champagnerna under varumärket Gossard & Dauphin. Företagsnamnet är du Val de Sarce. Den första av deras champagner som producerats helt av ekologiskt certifierade druvor heter Respect No 1 och är en 100% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne, som består av 100% Chardonnay (avser årgång 2004) och fortfarande säljs under varumärket Gossard & Dauphin.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

 • Roland Chardin (RM), har 6 ha vingårdar.
 • Florence Dauphin (RM), har 3 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgång 2008).
 • Gérard Gabriot (RC), har 2 ha vingårdar samt 90 ha spannmål.
 • Goussard-Delagneau (RM), har 13 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Cuvée Ferdinand ”4 Cépages” består av 50% Chardonnay och resten Pinot Noir, Pinot Meunier och Pinot Blanc.
 • Marc Hennequière, har 3,3 ha vingårdar och en årsproduktion av ca 30 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier.
 • Ch. Marin & Fils (RM), där Ch står för Christian, har ca 6 ha vingårdar med ca 5 ha Pinot Noir, 0,8 ha Chardonnay och en liten mängd Pinot Blanc. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.
 • Serge Mathieu (RM), en medlem av småodlargrupperingen Les Mains du Terroir de Champagne. De har drygt 11 ha vingårdar, med 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Vingårdläget La Bressoire på 3 ha ligger direkt vid deras anläggning. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Deras utförliga och humoristiska webbplats är väl värd ett besök!
 • Pescheux Père & Fils (RM)
 • Germain Pidansat (RM), har 10 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 100% Pinot Noir. Producerar även champagner under varumärket Regny & Pidansat (MA, ett marque d’acheteur).

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Montaudon har en anläggning i Avirey-Lingey, under namnet Vignobles Montaudon. Montaudon är sedan 2010 ett varumärke som hör ihop med Jacquart som ägs av Alliance Champagne, en stor gruppering av kooperativ, och har säte i Reims.
  Historik
  Fram till 2008 var Montaudon ett relativt stort familjeägt champagnehus, med en historik tillbaka till 1891. Philippe Montaudon som tog över huset 1978 köpte under sin tid 45 ha vingårdar i Avirey-Lingey (med omgivningar?) och det är därför som det finns en Montaudon-anläggning i byn. När Moët-Hennessy (LVMH) i slutet av 2008 köpte huset Montaudon behöll familjen vingårdarna. I slutet av 2010 sålde Moët-Hennessy varumärket och produktionsanläggningarna vidare till Alliance Champagne, men inte några druvkontrakt och vingårdar. Jag är därför lite osäker på om anläggningen idag hör ihop med familjen Montaudons vingårdar eller med varumärket Montaudon och därmed Alliance Champagnes produktion. Jag vet heller inte om familjen Montaudons vingårdar idag levererar druvor till Moët-Hennessys champagner, till Champagne Montaudon, eller till någon annan.

Stadshuset (mairie) i Avirey-Lingey, med sammanbyggd skola. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Philippesalv, 2014).

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Avirey-Lingey, en Champagneby i Barséquanais

 1. Ping: Champagne village profile: Avirey-Lingey in the Barséquanais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s