Byprofil: Les Riceys i Barséquanais, med den största vingårdsarealen av alla byar i Champagne och ett eget rosévin

Nyckelfakta

Diagram Les Riceys 201605 Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 842,9 ha, varav 92,4% Pinot Noir, 6,5% Chardonnay, 0,8% Pinot Meunier och 0,4% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: sina stilla roséviner på Pinot Noir, Rosé des Riceys, byn är den största champagnechampagebyn mätt i vingårdsarea, och en av de sydligaste.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog. Den röd-svartstreckade linjen är departementsgränsen mellan Aube (där Les Riceys ligger) och Côte-d’Or.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Mot sydväst: Bragelogne-Beauvoir
Mot väster: Bagneux-la-Fosse
Mot nordväst: Avirey-Lingey
Mot norr: Balnot-sur-Laignes
Mot nordnordost: Neuville-sur-Seine
Mot nordost: Gyé-sur-Seine
Mot ostsydost (via en mycket smal landremsa): Mussy-sur-Seine

Kyrkan Église Saint-Pierre-ès-Liens i Ricey Bas med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Peter Potrowl, 2012).

Orten

Les Riceys – namnet är en pluralform – består av de tre delarna Ricey Bas, Ricey Haute Rive och Ricey Haut, som ligger på rad längs floden Laignes. Eftersom floden flyter norrut ligger Ricey Bas (”nedre Ricey”) längst norrut och Ricey Haut (”övre Ricey”) längst söderut. Laignes är en biflod till Seine, och rinner ut i denna vid Polisy, strax norr om Les Riceys.

Kommunen Les Riceys har en yta på 4293 ha och 1304 invånare (läge 2013), som kallas Ricetons respektive Ricetonnes.

Kommunen är en av de sydligaste i departementet Aube, och gränsar i söder mot kommunen Molesme i departementet Côte-d’Or. Detta är också gränsen mellan vinregionerna Champagne och Bourgogne. Molesme på andra sidan gränsen ingår i det område runt Châtillon-sur-Seine som kallas Châtillonnais, där produktionen av Crémant de Bourgogne dominerar. Så det är mousserande viner som gäller på ömse sidor av gränsen.

Bro över La Laignes i Ricey Haut. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Philippesalv, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Les Riceys ligger utspridda i kommunens västra, norra och östra delar, och domineras stort av Pinot Noir. Vingårdarna ligger huvudsakligen på ett flertal långsträcka, relativt låga kullar, varav flera löper i öst-västlig riktning och utgör sidodalar till Laignes. Lutningarna varierar, men en hel del av vingårdarna utgörs av milda sydsluttningar, vilket ger goda förutsättningar för mogna druvor.

Aktuell vingårdsareal i Les Riceys (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 842,9 ha. Fördelningen på druvsorter är 778,4 ha Pinot Noir (92,4%), 54,6 ha Chardonnay (6,5%), 6,9 ha Pinot Meunier (0,8%) och 3,0 ha övrigt (0,4%). 1997 var vingårdsarealen 714 ha, så trenden har varit kraftigt ökande. Det finns 296 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Les Riceys klassificering som ”autre cru”

I likhet med alla champagnebyar i Côte des Bar, hade Les Riceys 80% på den numera avskaffade échelle des crus, den lägsta siffran som utnyttjades eftersom byarna låg på 80%-100%. Detta har gjort Les Riceys till en ”autre cru”, den informella beteckningen för de byar som inte är grand cru (100%) eller premier cru (90%-99%). Denna ”skönstaxering” av hela södra delen av Champagne kan möjligen motiveras av att vingårdarna i så gott som alla byar är mer utspridda och heterogena i lutning än byarna längs Montagne de Reims och i Côte des Blancs, i kombination med mindre kritdominerad jordmån och det faktum att det var byarna som helhet snarare än de enskilda vingårdarna som klassificerades. På vingårdsnivå innebär dock detta en underskattning av en ganska stor del av vingårdsarealen i Les Riceys, som har flera hundra hektar av sydsluttningar, där Pinot Noir har bra förutsättningar att mogna.

Vingårdslägen

 • En Barmont är ett läge med lerjordar som används av Olivier Horiot till flera av sina champagner och stilla viner, på Pinot Noir.
 • Les Escharere är ett läge med märgeljordar som är granne till En Valingrain.
 • La Forêt är ett läge med ren sydexponering som Alexandre Bonnet använder till sin Rosé des Riceys.
 • Les Prémalins är ett läge där Olivier Horiot odlar de ovanliga druvsorterna Arbane, Pinot Blanc, Pinot Gris och Petit Meslier.
 • En Valingrain är ett läge med märgeljordar och relativt stor lutning, som ligger granne till Les Escharere. Det används av Olivier Horiot för en av deras Rosé des Riceys och vita stilla vin.

Vingårdar i Les Riceys. Bilden visar hur vingårdarna är uppdelade på olika långsträckta kullar som utgör sidodalar till Laignes. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Lucie2beaugency, 2014).

Rosé des Riceys

I vinregionen Champagne finns det endast en appellation för mousserande viner, AOP Champagne, men två appellationer för stilla viner, AOP Coteaux Champenois och AOP Rosé des Riceys. Coteaux Champenois kan vara vit, röd och rosé, men de röda vinerna dominerar stort och rosé är mycket mer ovanliga än vita viner; mig veterligen finns bara enstaka producenter. Huvuddelen av de stilla roséviner som produceras i Champagne är alltså Rosé de Riceys.

Rosé des Riceys får bara framställas på Pinot Noir från kommunen Les Riceys, men får även vinifieras i de sju närmaste grannkommunerna (Avirey-Lingey, Bagneux-la-Fosse, Balnot-sur-Laignes, Bragelogne-Beauvoir, Gyé-sur-Seine, Mussy-sur-Seine, Neuville-sur-Seine). Druvorna måste uppnå minst 10% potentiell alkohol, vilket är ett högre mognadskrav än för appellationen Champagne.

Louis XIV, målad av Pierre Mignard (1612-1695), år okänt. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Les Riceys är alltså den enda kommun i Champagne med vingårdar som får användas för att producera alla regionens appellationer, eftersom de är ensamma om Rosé des Riceys. Den totala produktionen av Rosé de Riceys är ca 70 000 flaskor per år. Vi pratar alltså om klart begränsade mängder, men mitt intryck är att antalet producenter har ökat en aning under 2000-talet.

Legenden gör gällande att rosévinet från Riceys introducerades i Versailles av arbetare och murare från Riceys-trakten som arbetade med att bygga slottet under senare delen av 1600-talet, och att vinet uppskattades mycket av Louis XIV, kung av Frankrike 1643-1715. Vid denna tid var vinerna från Champagne generellt stilla viner, och ljusröda viner var periodvis de vanligaste. Man kan därför säga att Rosé des Riceys representerar en tradition som bevarats från tiden före de mousserande vinerna började dominera produktionen i början av 1800-talet.

En cadole i Les Riceys. I vinregionen Champagne förekommer denna typ av gamla ”stenkojor” enbart i Aube, och inte minst i trakten runt Les Riceys och där i närheten av vingårdar. Här kallas de även cabanes de vigne. De förekommer även i södra Bourgogne och inte minst i Beaujolais. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Peter Potrowl, 2012).

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

 • Alexandre Bonnet (NM) är ett champagnehus som ingår i Lanson-BCC-gruppen. Har drygt 45 ha egna vingårdar. Champagnerna har en hög andel Pinot Noir, med 80% (och 20% Chardonnay) i deras årgångslösa Brut och flera viner med 100% Pinot Noir. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2009). I sortimentet ingår också en Rosé de Riceys från vingårdsläget La Forêt och en Coteaux Champenois Rouge helt på druvor från Les Riceys, även i detta fall från läget La Forêt. I februari 2012 hittades 497 gamla guldmynt av valören 20 USD i samband med en renovering i en gammal byggnad som sedan 1981 hör till champagnehuset. För att fira detta släpptes cuvéen Trésors Caché hösten 2014 i 1000 numrerade exemplar och åtföljdes av utlottning av tio av mynten (då värda ca 1200 euro styck) till dessa flaskors köpare. I framtiden (uppgift från 2014) kommer huset även att introducera en eller flera champagner som innehåller de ovanliga druvsorterna Petit Meslier, Arbane, Pinot Blanc och Pinot Gris.
  Historik
  Huset grundades 1973 (enligt deras ägare, medan den egna webbplatsen anger 1970) av René, Serge och Alain Bonnet, och sedan 1998 ägs de av BCC, senare Lanson-BCC. Det företag som köptes 1998 hette Groupe Charmoy.

  Säljer även champagner under varumärkena:

  • Ferdinand Bonnet
  • Petrot Bonnet

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • d’Avella (NM?) är ett litet champagnehus vars champagner huvudsakligen säljs under namnen Baron d’Avella (som började användas 2007) och d’Avella-Garnier. De har 2,5 ha vingårdar och en årsproduktion av ca 30 000 flaskor (uppgift från 2008). Grande Vendange är en årgångschampagne som säljs under d’Avella-Garnier-namnet. Företagsnamnet är d’Avella Frères.
 • Gallimard Père & Fils (NM), har 10 ha vingårdar i Les Riceys med 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Årgångschampagnen heter Cuvée Prestige och består av 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay (avser årgång 2011). Quintessence är en ekfatsvinifierad blanc de blancs.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

 • Augé-Dascier, har drygt 6 ha vingårdar i Les Riceys med 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay.
 • Batisse Xavier (RM, Facebook-sida), tidigare Batisse Grandin.
 • Batisse-Lancelot (RM)
 • Bauser (RM). Fidélia är en årgångschampagne.
 • Pascal Benoist (RC), har vingårdar med 65% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 5% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Guy Chériot (RM)
 • Chevrolat (RM), även M. Chevrolat, har 7 ha vingårdar. Var kooperativmedlem till 1999.
 • Christian Coquet (RC)
 • Daniel Clergeot (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Clergeot Père & Fils, har drygt 5 ha vingårdar bestående av 87% Pinot Noir och 13% Chardonnay.
 • Christophe Dechannes (RM), även Dechannes Père & Fils. Årgångschampagnen är en ren Pinot Noir.
 • Elise Dechannes (RM), har 4,58 ha vingårdar (som hon tog över 2007) och är under konvertering till ekologisk odling sedan 2014. Sortimentet inkluderar två årgångchampagner som helt enkelt heter Chardonnay respektive Pinot NoirCœur de Noirs är en Pinot Noir från vingårdsläget Champ Méchain.
 • Jacques Defrance (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Jean Despret (RM)
 • Gilles Dumont (RC)
 • Guy de Forez (RM), har 8,7 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Didier Goussard (RM), medlem av Terra Vitis med 2,94 ha vingårdar. Toppchampagnen heter Hommage & Héritage och är en delvis ekfatsvinifierad Pinot Noir. Har även en adress i Avirey-Lingey.
 • Émile Grados, har 5 ha vingårdar med 95% Pinot Noir.
 • Guillaumée Christiane (RC)
 • Guyard-Lamoureux (RM, Facebook-sida)
 • Horiot Père & Fils (RM), har 8,5 ha vingårdar.
 • Olivier Horiot (RM), tidigare Serge et Olivier Horiot och före det Serge Horiot (RC), är en av de moderna småodlarna som fått uppmärksamhet under senare år. Av 7 ha vingårdar går 2 ha till Olivier Horiot, och resten säljs, bl.a. till kooperativet som Serge Horiot var med och grundade. Olivier Horiot började göra stilla viner år 2000 och champagner år 2004. I Olivier Horiot-vingårdarna finns 75% Pinot Noir, 10% Chardonnay, 5% Pinot Blanc, 3% Arbanne, 3% Pinot Meunier, 2% Petit Meslier och 2% Pinot Gris, d.v.s. alla sju tillåtna druvsorter. Alla champagner vinifieras i ekfat i ett år, i vissa fall från ett enda vingårdsläge. Alla är årgångschampagner med undantag för Métisse, som innehåller reservvin från en solera och består av 80% Pinot Noir och 20% Pinot Blanc. Sève finns som både blanc de noirs och rosé de saignée och är i båda fallen 100% Pinot Noir från vingårdsläget En Barmont. 5 Sens består av Arbanne, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Meunier och Pinot Noir. Den druvrena Arbane lanserades 2014 i årgång 2006, och så vitt jag vet har det bara funnits en enda druvren Arbane före denna (från Moutard i Buxeuil). Sortimentet inkluderar också fem stilla viner, varav tre Rosé de Riceys med djup färg: En Barmont och En Valingrain kommer från vingårdarna med samma namn och Esquisse är en blandning av de två. En röd Coteaux Champenois produceras på 100% Pinot Noir från En Barmont och en vit på en blandning av Chardonnay och Pinot Blanc från En Valingrain.
 • Daniel Lamoureux (RM)
 • Guy Lamoureux (RM). Melle Bouquet är en årgångschampagne som består av 100% Pinot Noir (avser årgång 2008).
 • Jean-Jacques Lamoureux (RM), har 12 ha vingårdar, varav 9 ha runt Les Riceys och 3 ha runt Channes. Cuvée Alexandrine är en årgångs-blanc de blancs och Florine är en årgångschampagne på 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2010). Cuvée St Vincent ingick tidigare i sortimentet och hade samma sammansättning som Florine.
 • Jean-Pierre Lamoureux (RM). Företagsnamnet är Joëlle Sausseret.
 • Jean-Yves Lamoureux (RC)
 • Lamoureux Mary (RM, tidigare RC)
 • Vincent Lamoureux (RM), medlem av Vignerons Indépendants och Terra Vitis. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
 • Laurenti (RM), har 40 ha egna vingårdar.
 • Didier Leducq (RC)
 • Pascal Manchin (RM)
 • Jean-Pierre Marchand (RC)
 • Thierry Patrois (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Morel Père & Fils (RM), har 7,5 ha vingårdar. Årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay från gamla stockar.
 • Morize Père & Fils (RM), har vingårdar med ca 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay. Förutom den vanliga årgångschampagnen finns Sélection, som är en årgångschampagne bestående huvudsakligen av Chardonnay (95% i årgång 2002) och resten Pinot Noir.
 • Péhu-Guiardel & Fils (RM), har vingårdar i Rilly-la-Montagne, Verzenay och Les Riceys.
 • Pélissot Père & Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants sedan 2013, med 6 ha vingårdar.
 • Alain Phlipaux (RM)
 • Phlipaux Père & Fils (RM)
 • Michel Puissant (RM)
 • Valéry Robert (RM)
 • Alain Sonnet (RC)
 • Arnaud Tabourin (RM). I sortimentet ingår en årgångschampagne.
 • R. Vallet-Gadret (RM)
 • Pascal Walczak Père et Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 10 ha vingårdar i Les Riceys med 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Årsproduktionen är 80 000-90 000 flaskor. Cuvée Cyries är en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2011).
 • Yvan Walczak (RM)

Anm: Listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

I Les Riceys finns Champagnes två sydligaste kooperativ:

 • Cave Coopérative des Riceys, ett kooperativ i Les Riceys grundat 1922 (då av 14 vinbönder), och som idag har 55 medlemmar med 95 ha. Eftersom det är det sydligaste av de två är det också det allra sydligast belägna kooperativet i regionen. Huvuddelen av produktionen går vidare till storkooperativet Union Auboise i Bar-sur-Seine (78% år 2011), som dels har det egna varumärket Devaux och dels är ett av tre kooperativ som står bakom Jacquart (och sidovarumärket Montaudon) i Reims. De säljer också en viss volym egna champagner under varumärket:
  • Marquis de Pomereuil, ca 65 000 flaskor per år (läge 2011). Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Les Fondateurs som består av 66% Chardonnay och 34% Pinot Noir, och en Blanc de Blancs.
 • Coopérative Viticole Les Riceys

Kyrkan Église Saint-Pierre-ès-Liens i Ricey Bas. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Claude PIARD, 2009).

Videoklipp

Video som visar vingårdar i Les Riceys.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-06-20

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar, Rosé och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Les Riceys i Barséquanais, med den största vingårdsarealen av alla byar i Champagne och ett eget rosévin

 1. Ping: Champagne village profile: Les Riceys in the Barséquanais, with the largest vineyard area of all Champagne villages and its own rosé wine | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s