Byprofil: Mussy-sur-Seine, en Champagneby i Barséquanais

Diagram Mussy-sur-Seine 201606Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 48,6 ha, varav 97,3% Pinot Noir och 2,7% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: osten Délice de Mussy

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog. Den röd-svartstreckade linjen är departementsgränserna mellan Aube (där Mussy-sur-Seine och Les Riceys ligger) och Côte-d’Or (där Molesme och Gommeville ligger).


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Mot väster: Les Riceys
Mot väster: Gyé-sur-Seine (vars huvuddel ligger bortanför Courteron)
Mot norr: Plaines-Saint-Lange
Mot nordnordost: Essoyes

Kyrkan i Mussy-sur-Seine, Église Saint-Pierre-ès-Liens. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Mattis, 2007).

Orten

Mussy-sur-Seine ligger i södra delen av departementet Aube på gränsen mot departementet Côte-d’Or, och ligger vid floden Seine, som namnet antyder. Området kallas ibland Seinedalen, Vallée de la Seine. Mussy-sur-Seine ligger längst uppströms Seine av alla byar inom appellationen Champagne. Seine rinner upp i kommunen Source-Seine i Côte-d’Or, ca 30 km nordväst om Dijon och 60 km från Mussy-sur-Seine.

Kommunen Mussy-sur-Seine har en yta på 2807 ha och har 1058 invånare (läge 2013), som kallas Musséens respektive Musséennes.

Mussy-sur-Seine är en av de sydligaste kommunerna i departementet Aube, och gränsar i söder mot kommunen Gomméville i departementet Côte-d’Or. Detta är också gränsen mellan vinregionerna Champagne och Bourgogne. Gomméville på andra sidan gränsen ingår i det område runt Châtillon-sur-Seine som kallas Châtillonnais, där produktionen av Crémant de Bourgogne dominerar.

Den lokala osten Délice de Mussy är namngiven efter Mussy-sur-Seine. Denna ost liknar Chaource, som får produceras i en stor del av departmenten Yonne och Aube, inklusive Mussy-sur-Seine. Eftersom Chaource är en krämig ost som passar bra ihop med champagne lär detta också gälla Délice de Mussy.

Vingårdar

Vingårdarna i Mussy-sur-Seine ligger dels väster och dels öster om byn, men relativt nära bebyggelsen. De består till stor del av milda sydsluttningar och domineras helt av Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Mussy-sur-Seine (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 48,6 ha. Fördelningen på druvsorter är 47,3 ha Pinot Noir (97,3%) och 1,3 ha Chardonnay (2,7%). 1997 var vingårdsarealen 33 ha. Det finns 25 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Jag har inte hittat någon champagneproducent med säte i Mussy-sur-Seine, men intressant nog finns det i byn en producent av viner från vinregionen Bourgogne.

Andra vinproducenter

  • Emilia (Facebook-sida) är en producent av Crémant de Bourgogne, och har alltså sina vingårdar i byar åt söder snarare än i Mussy-sur-Seine.

Äldre teckning av Mussy-sur-Seine från 1609 med omgivande vingårdar tydligt synliga. Vid denna tid hette byn Mussy-l’Évêque; namnet ändrades vid franska revolutionen. Bilden är tecknad av Joachim Duviert (c.1580-1648), som bodde i Troyes och ritade många landskapsbilder av byar i omgivningarna. Bilden länkad från Wikimedia Commons (uppladdad av Garitan).

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Mussy-sur-Seine, en Champagneby i Barséquanais

  1. Ping: Champagne village profile: Mussy-sur-Seine in the Barséquanais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s