Byprofil: Courteron, en Champagneby i Barséquanais med flera biodynamiska odlare

Diagram Courteron 201606Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 84,5 ha, varav 89% Pinot Noir, 10% Chardonnay och 0,7% Pinot Meunier.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: hemby för Fleury

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Mot norr och väster: Gyé-sur-Seine
Mot nordost: Loches-sur-Ource
Mot öster: Essoyes
Mot söder: Plaines-Saint-Lange

Orten

Länkad från Wikimedia Commons (foto Jeanpierrecd, 2015)

Courteron ligger i södra delen av departementet Aube, vid floden Seine. Området kallas ibland Seinedalen, Vallée de la Seine.

Kommunen Courteron har en yta på 1033 ha och har 110 invånare (läge 2013), som kallas Coutreniots respektive Coutreniottes.

I Courteron finns 12 cadoles, en typ av äldre stenhyddor som är typiska för trakten.

Vingårdar

Vingårdarna i Courteron ligger huvudsakligen i kommunens nordöstra del, i ett block som sträcker sig över kommungränserna till Gyé-sur-Seine och Essoyes. Det finns också en mindre mängd vingårdar i kommunens södra del. Vingårdarna domineras av Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Courteron (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 84,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 75,2 ha Pinot Noir (89,0%), 8,3 ha Chardonnay (9,8%), 0,6 ha Pinot Meunier (0,7%) och 0,4 ha övrigt (0,5%). 1997 var vingårdsarealen 66 ha. Det finns 22 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

En ovanligt hög andel av vingårdarna i Courteron odlas biodynamiskt sedan början av 1990-talet. De tre producenterna Fleury, Alain Réaut och Erick Schreiber har tillsammans ca 32,5 ha vingårdar i Courteron och omgivningar, och hela deras vingårdsinnehav odlas biodynamiskt sedan början-mitten av 1990-talet. Detta är så vitt jag vet en oöverträffad koncentration av biodynamiskt orienterade vingårdsägare i en by, relativt byns storlek.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Cottet-Dubreuil (NM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
  • Fleury (NM), ett välrenommerat champagnehus med 15 ha vingårdar planterade med 85% Pinot Noir, 10% Chardonnay, 3% Pinot Blanc och 2% Pinot Noir. Vingårdarna odlas biodynamiskt. De egna vingårdarna kompletteras med inköpta druvor från 8 ha som också biodynamiskt odlade, från två andra vinodlare i Courteron: Alain Réaut och Erick Schreiber (som båda säljer en mindre del under eget namn). Den genomsnittliga årsproduktionen hos Fleury är 200 000 flaskor. Vinerna är delvis vinifierade i ekfat, med en högre andel ekfat i vissa årgångschampagner. Den vanliga årgångschampagnen säljs delvis med hög ålder, så flera årgångar kan gå att hitta; sammansättningen är 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay (avser årgång 1995). Åtminstone årgång 1995 har sålts med tre olika dosagenivåer – Extra Brut, Brut och Doux – under namnet Trilogie. Cépages Blancs är en årgångschampagne på 100% Chardonnay (avser årgång 2005). Tidigare har även Pinot Blanc ingått. Robert Fleury är en årgångschampagne från gamla stockar och består av 30% Chardonnay, 30% Pinot Blanc, 25% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier (avser årgång 2004). Pinot Blanc-inslaget har förekommit från årgång 1997. Notes Blanches är en 100% Pinot Blanc som är årgångslös, men som började produceras i årgången 2009. Sonate No 9 är en årgångslös 100% Pinot Noir som buteljerades utan svavel, och introducerades med druvor från årgången 2009. Givet Fleurys odling och vinifiering i övrigt är det således en naturvins-champagne, även om jag inte ser dem använda det begreppet.
    Historik
    Producenten grundades av 1895 av Émile Fleury, som sedan lämnade över till Robert Fleury, som 1929 producerade sin första egna champagne, vilket var tidigt för att vara i Barséquanais. Jean-Pierre Fleury tog över från sin far 1962. Han började med ekologiska odlingsmetoder på 1970-talet och blev 1989 den första i Champagne som konverterade sina vingårdar till biodynamisk odling. Inledningsvis konverterades 3 ha och 1992 hela vingårdsinnehavet. Druvleverantörerna Erick Schreiber och Alain Réaut följde sedan efter. Fleury är medlem av biodynamik-organisationen Renaissance des appellations sedan den grundades 1999. Pinot Blanc har en lång historik i Fleurys vingårdar, och odlades redan av Émile, något som i och för sig inte var så ovanligt i Aube i äldre tider.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information. 

  • Maurice Deguise (RM), har 6,5 ha vingårdar i Courteron, Gyé-sur-Seine, Buxeuil, Celles-sur-Ource och Loches-sur-Ource.
  • Dubreuil Frères (RM)
  • Bernard Hubschwerlin (RM), har 4,3 ha vingårdar. Blanc Prestige är en årgångslös cuvée på 90% Pinot Blanc (”Blanc Vrai”) och 10% Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar även en årgångschampagne.
  • Ambroise Laurent (RM, Facebook-sida), har 7 ha vingårdar i Gyé-sur-Seine och Neuville-sur-Seine med 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay.
  • Mannoury (RC), även Mannoury E&M, vars sortiment inkluderar en årgångschampagne med 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir (avser årgångarna 2010 och 2011).
  • Alain Réaut, tidigare Réaut-Noirot, har 11 ha vingårdar, huvudsakligen i Courteron. Vingårdarna sköts biodynamiskt sedan 1992 med Demeter-klassificering sedan 1995. Druvorna säljs huvudsakligen till Fleury, men en mindre del säljs under eget namn. (Druvor från ca 1 ha såldes åtminstone tidigare till ett större ”konventionellt” champagnehus eftersom de påverkades av bekämpningsmedel från grannvingårdar.) Producerar även champagner åt Erick Schreiber.
  • Erick Schreiber, har 6,5 ha vingårdar i flera byar med 70% Pinot Noir, 17% Chardonnay, 6% Pinot Blanc, 4,5% Pinot Meunier och 2,5% Pinot Blanc. Säljer 2,5 ha under eget namn, motsvarande ca 25 000 flaskor per år. Vingårdarna sköts biodynamiskt med Demeter-klassificering sedan 1993. Erick Schreiber är en av två biodynamiska odlare i Courteron som säljer druvor till Fleury. Champagnerna anges som producerade av Réaut-Noirot.
    Historik
    Erick Schreiber arbetade inledningsvis hos Jean-Pierre Fleury och skaffade sedan egna vingårdar, som han började konvertera till biodynamisk odling. Hälften av dem var konverterade 1990 och alla 1992. På äldre Erick Schreiber-flaskor anges att de är producerade av Fleury.

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-07-19

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Courteron, en Champagneby i Barséquanais med flera biodynamiska odlare

  1. Ping: Champagne village profile: Courteron in the Barséquanais, a village with several biodynamical producers | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s