Byprofil: Polisy, en Champagneby i Barséquanais

Diagram Polisy 201606Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 159,5 ha, varav 84% Pinot Noir, 11% Chardonnay, 1,8% Pinot Meunier (1,8%) och 3,3% övrigt, det mesta troligen Pinot Blanc.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Ej att förväxla med: grannbyn Polisot

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Polisot
Åt nordost: Celles-sur-Ource
Åt sydost: Buxeuil
Åt sydsydost: Neuville-sur-Seine (en liten remsa vid floden Laignes)
Åt söder/sydväst: Balnot-sur-Laignes
Åt väster: Avirey-Lingey

Orten

Kyrkan i Polisy, Église Saint-Félix. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av Havang(nl), 2008).

Polisy ligger i södra delen av departementet Aube, vid floden Laignes, där denna rinner ut i Seine. Området längs Seine kallas också Seinedalen, Vallée de la Seine.

Kommunen Polisy har en yta på 1135 ha och har 174 invånare (läge 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Polisy ligger i både östra delen och västra delen av kommunen. Vingårdarna i den östra delen av kommunen, på högra stranden av Seine, hänger ihop med dem i Buxeuil och Celles-sur-Ource. Vingårdarna i den västra delen av kommunen, på vänstra stranden av Laignes och Seine, hänger ihop med dem i Polisot och Balnot-sur-Laignes. Vingårdarna domineras av Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Polisy (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 159,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 134,3 ha Pinot Noir (84,2%), 17,2 ha Chardonnay (10,8%), 2,8 ha Pinot Meunier (1,8%) och 5,2 ha övrigt (3,3%), det mesta troligen Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 114 ha. Det finns 34 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

  • Côte de Béchalin, ett läge på högra stranden av Seine, i kommunens nordöstra del direkt vid gränsen till Celles-sur-Ource. Under firmanamnet Roses de Jeanne (tidigare Inflorescence) producerar Cédric Bouchard i Celles-sur-Ource en vingårdsbetecknad champagne från denna vingård. Den kallades tidigare La Parcelle.
  • Côte de Val Vilaine, ett läge med mild ostsluttning på vänstra stranden av Laignes och Seine, strax väster om själva byn. Läget ligger omedelbart söder om ett litet skogsparti. Under firmanamnet Roses de Jeanne (tidigare Inflorescence) producerar Cédric Bouchard i Celles-sur-Ource sin instegschampagne Côte de Val Vilaine på 100% Pinot Noir från denna vingård.
  • Dame Nesle, ett läge med mild sydostsluttning på vänstra stranden av Laignes och Seine, i södra delen av kommunen. Läget ligger nära ett litet skogsparti, är granne med Vigne Beugneux och är det sydligare av de två. Moutard Père & Fils i Buxeuil framställer en vingårdsbetecknad rosé-Pinot Noir från detta läge, och François-Brossolette framställer en årgångslös Chardonnay kallad Cuvée Dame Nesle.
  • Vigne Beugneux, ett läge med mild ostsluttning på vänstra stranden av Laignes och Seine, i södra delen av kommunen. Läget ligger nära ett litet skogsparti, är granne med Dame Nesle och är det nordligare av de två. Moutard Père & Fils i Buxeuil framställer en vingårdsbetecknad Pinot Noir från detta läge.

Bro över Laignes i Polisy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av Havang(nl), 2009).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Corinne Moutard (NM). Cuvée Symphonie är en årgångschampagne som består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Företagsnamnet är Dangin Moutard.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • André Beaufort (RM) finns i Ambonnay men har huvuddelen av sina vingårdar i Polisy (5,5 ha av 7,1 ha). Byursprunget anges på flera av champagnerna. Har ägnat sig åt ekologisk odling sedan 1971. Årgångschampagnen från Polisy består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Det finns också en årgångs-blanc de blancs (100% Chardonnay) från Polisy.
  • François-Brossolette (RM), har 14 ha vingårdar. Cuvée Dame Nesle är en årgångslös 100% Chardonnay från vingårdsläget Dame Nesle. Årgångschampagnen består av 65% Chardonnay och 35% Pinot Noir (avser årgång 2010).
  • Aline Juvenelle (RM), har 8,45 ha vingårdar i Polisy, Buxeuil, Neuville-sur-Seine och Gyé-sur-Seine. Årsproduktionen är ca 18 000 flaskor, men är ökande. Adressen är i Polisy men källaren finns i Buxeuil. Den vanliga årgångslösa Brut består av 60% Pinot Noir och 40% Pinot Blanc. Cuvée Lenoir är en 100% Chardonnay och sortimentet inkluderar även en årgångschampagne.
  • Champagne Joël Martin & Fils (RM?), medlem av Terra Vitis som har vingårdar med 85% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Exception är en årgångschampagne som består av Chardonnay och Pinot Noir.

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Teckning av Polisy från 1699. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-07-06

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Polisy, en Champagneby i Barséquanais

  1. Ping: Champagne village profile: Polisy in the Barséquanais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s