Byprofil: Polisot, en Champagneby i Barséquanais

Diagram Polisot 201606Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 71,8 ha, varav 88,7% Pinot Noir, 8,9% Chardonnay, 1,7% Pinot Meunier och 0,7% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Ej att förväxla med: grannbyn Polisy

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Bar-sur-Seine
Åt nordost: Merrey-sur-Arce (via en smal remsa av Bar-sur-Seine)
Åt öster: Celles-sur-Ource
Åt söder: Polisy

Orten

Polisot ligger i södra delen av departementet Aube, vid floden Seine.

Kommunen Polisot har en yta på 1052 ha och har 331 invånare (läge 2013) som kallas Polisotins respektive Polisotines.

Vingårdar

Vingårdarna i Polisot ligger samlade på vänstra stranden av Seine, norr, väster och söder om byn. Vingårdarna hänger ihop med dem i Polisy och domineras av Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Polisot (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 71,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 63,7 ha Pinot Noir (88,7%), 6,4 ha Chardonnay (8,9%), 1,2 ha Pinot Meunier (1,7%) och 0,5 ha övrigt (0,7%). 1997 var vingårdsarealen 64 ha. Det finns 44 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

 • Come des Tallants är ett läge nordväst om bybebyggelsen, med mild sydsluttning alldeles söder om ett skogsparti. Läget är granne med Les Gravelées och är det västligare av de två. Piollot Père & Fils producerar en vingårdsbetecknad 100% Pinot Noir från detta läge.
 • Les Gravelées är ett läge nordväst om bybebyggelsen, med mild sydsluttning alldeles söder om ett skogsparti. Läget är granne med Come des Tallants och är det östligare av de två. Piollot Père & Fils producerar en vingårdsbetecknad rosé på 100% Pinot Noir från detta läge.
 • Val Colas Robin är ett läge västsydväst om bybebyggelsen, med mild sydsluttning alldeles söder om ett skogsparti. Grannläget till öster heter Côte du Val Colas Robin. Piollot Père & Fils produces producerar en vingårdsbetecknad 100% Pinot Blanc från detta läge.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Raymond Henriot (RM)

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Gilbert Henriot (RM)
 • Serge Henriot (RM)
 • Jean-Marie Lafille (RM), medlem av Terra Vitis med 3,5 ha vingårdar.
 • Daniel Leclerc & Fils (RM), har 7,5 ha vingårdar.
 • Marie-Courtin (RM), en av den nya generationens småodlare med utmärkt rykte. Sköts av Dominique Moreau (vars mormor hette Marie Courtin) och har 2,5 ha vingårdar i Polisot, allt i en plätt, med biodynamisk certifiering. De egna champagnerna har framställts sedan 2006. Résonance är en 100% Pinot Noir som enbart vinifierats i ståltank. Efflorescence är en Pinot Noir som ekfatsvinifierats. Eloquence är en 100% Chardonnay som ekfatsvinifierats. Indulgence är en macerations-rosé på Pinot Noir, vinifierad i tank. Concordance är en Pinot Noir (vinifiering i ståltank) utan svaveltillsats, d.v.s. är ett ”naturvin”. Alla champagner är formellt årgångslösa, men årgångens två sista siffror ingår i koden som finns inetsad i flaskans glas.
 • Marin-Lasnier (RM), har 5,3 ha vingårdar i fem byar. Pur Blanc består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Blanc, och producenten menar att Pinot Blanc dominerar i aromerna.
 • Moyat-Jaury Guilbaud (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 100% Pinot Noir.
 • Nevoriaz (RM)
 • Piollot Père & Fils (RM), har 8,5 ha vingårdar med 62% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 11% Pinot Blanc, 6% Pinot Meunier och 1% Arbanne. Producenten tillämpar ekfatsvinifiering och påbörjade konvertering till ekologisk odling 2009. Framställer en serie vingårdsbetecknade champagner: Colas Robin är en 100% Pinot Blanc från vingårdsläget Val Colas Robin (Polisot), Champs Rayé är en 100% Chardonnay från lägena Champs Rayés och Derrière le Bois i Noé-les-Mallets, Come des Tallants är en 100% Pinot Noir från läget med detta namn (i Polisot) och Les Gravelées är en rosé på 100% Pinot Noir från detta läge (i Polisot).

Anm: Det är inte säkert att listan är fullständig.

Vykort från tidigt 1900-tal med motiv från Polisot och dess järnvägsstation. Bilden länkad från Wikimedia Commons.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-07-08

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Polisot, en Champagneby i Barséquanais

 1. Ping: Champagne village profile: Polisot in the Barséquanais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s