Byprofil: Buxières-sur-Arce, en Champagneby i Barséquanais

Diagram Buxières-sur-Arce 201607Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Barséquanais
Vingårdar och druvsorter: 43,4 ha, varav 81% Pinot Noir, 18% Chardonnay och 0,5% Pinot Meunier.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt nordväst: Bar-sur-Seine (en liten remsa av den kommunen)
Åt sydväst: Ville-sur-Arce
Åt öster: Chervey

Orten

Buxières-sur-Arce ligger vid Arce, på flodens högra sida. Området längs Arce kallas Arcedalen, la Vallée de l’Arce.

Kommunen Buxières-sur-Arce omfattar 1043 ha och har 132 invånare (läge 2013) som kallas Beureillons respektive Beureillonnes.

Kyrkan i Buxières-sur-Arce, Église Saint-Martin. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gérard Janot, 2009).

Vingårdar

Vingårdarna i Buxières-sur-Arce ligger på högra stranden av Arce och består av sluttningar av varierande riktning från sydost till väster, inklusive en del ungefärliga sydsluttningar. Pinot Noir dominerar stort.

Aktuell vingårdsareal i Buxières-sur-Arce (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 43,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 35,3 ha Pinot Noir (81,3%), 7,9 ha Chardonnay (18,2%) och 0,2 ha Pinot Meunier (0,5%). 1997 var vingårdsarealen 25 ha. Det finns 26 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

  • Bas de Biaunes, ett väst- till sydvästsluttande läge omedelbart norr om byn. Gränsar i sydost till Vignes de Sorbée. Vouette & Sorbée har Chardonnay här.
  • Fonnet, ett sydsluttande läge omedelbart västnordväst om byn. Vouette & Sorbée har Pinot Blanc här, som används till deras Textures.
  • Vignes de Sorbée, ett sydsluttande läge omedelbart nordnordost om byn. Gränsar i väster till Bas de Biaunes. Vouette & Sorbée har tagit ena halvan av sitt namn från detta läge, och har Pinor Noir här, som bl.a. används till deras Saignée de Sorbée.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Dames des Agis (RM)
  • Jacques Robin (RM), medlem av Vignerons Indépedants med 9,3 ha vingårdar i nio kommuner. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
  • Vouette & Sorbée (RM), en biodynamisk producent med 5 ha vingårdar som uppmärksammats för sin kvalitet och för en koncentrerad stil. Drivs av Bertrand Gautherot, men champagnerna är uppkallade efter två av vingårdarna, Vouette och Vignes de Sorbée. Har ekologisk certifiering (AB) och biodynamisk certifiering (Demeter) sedan 1998, och har producerat egna champagner sedan 2001. Alla champagner vinifieras i ekfat och levereras utan dosage samt med mycket lite svavel, d.v.s. det rör sig om naturviner. Fidèle är en 100% Pinot Noir från bl.a. vingårdsläget Vouette och innehåller en liten andel reservvin. Blanc d’Argile är en 100% Chardonnay från bl.a. läget (Bas de?) Biaunes. Argile betyder för övrigt lera. Saignée de Sorbée är en rosé de maceration på Pinot Noir från läget Vignes de Sorbée, och utnyttjar druvor med hög mognad. Textures är en 100% Pinot Blanc från läget Fonnet. Årgången anges med ”R” följt av årets två sista siffror på etiketten, t.ex. R11 = 2011, och degorgeringsdatumet anges. Gautherot själv rekommenderar att dricka dem inom två år från degorgeringsdatumet p.g.a. det låga svavelinnehållet.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-08-01

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Buxières-sur-Arce, en Champagneby i Barséquanais

  1. Ping: Champagne village profile: Buxières-sur-Arce in the Barséquanais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s