Byprofil: Champignol-lez-Mondeville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

Diagram Champignol-lez-Mondeville 201607Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 142,4 ha, varav 91% Pinot Noir, 7,5% Chardonnay, 1,1% Pinot Meunier och 0,4% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den rödmarkerade streckade gränsen är departementsgränsen mellan Aube (där Champignol-lez-Mondeville ligger) och Haute-Marne (där Laferte-sur-Aube och Villars-en-Azois ligger).


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Urville
Åt nordost: Arconville
Åt sydväst: Saint-Usage (ligger i Barséquanais)
Åt västnordväst: Vitry-le-Croisé (ligger i Barséquanais)
Åt nordväst: Bligny

Panoramavy över Champignol-lez-Mondeville, sedd från söder. Vingårdarna i bakgrunden ligger i norra delen av kommunen. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Pascal Lux, 2010).

Orten

Champignol-lez-Mondeville ligger längs vattendraget Le Landion, som rinner upp i kommunen och rinner ut i Aube vid Dolancourt.

Kommunen Champignol-lez-Mondeville omfattar 4417 ha och har 323 invånare (läge 2013) som kallas Champignolais respektive Champignolaises.

Kyrkan i Champignol-lez-Mondeville, Église Saint-Laurent. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gérard Janot, 2009).

Vingårdar

Vingårdarna i Champignol-lez-Mondeville ligger i norra delen av kommunen och består huvudsakligen av syd- och västsluttningar. Pinot Noir dominerar stort.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Champignol-lez-Mondeville (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 142,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 129,6 ha Pinot Noir (91,0%), 10,7 ha Chardonnay (7,5%), 1,6 ha Pinot Meunier (1,1%) och 0,5 ha övrigt (0,4%). ”Övrigt” lär inkludera Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 117 ha. Det finns 31 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Champignol-lez-Mondeville inkluderar bland annat följande:

 • Le Côte Châtelain är ett sydvästsluttande vingårdsläge väster om byn, och ligger längst västerut bland byns vingårdslägen.
 • La Côte au Roi är ett läge norr om byn. R. Dumont & Fils har ett innehav av Pinot Noir här.
 • La Curée är ett sydsluttande läge nordost om byn. Läget gränsar i öster till La Voie Bertrand. Binon-Coquard i Spoy har ett innehav här.
 • En Ville är ett sydsluttande läge nordost om byn. Läget gränsar i norr och väster till (La) Voie de Chanay. R. Dumont & Fils har ett innehav av Chardonnay här.
 • Landomont är ett sydostsluttande läge i kommunen norra del, på gränsen mot kommunen Urville, nära vägarna D70 och D44. R. Dumont & Fils har ett innehav av Chardonnay här.
 • La Voie Bertrand är ett sydsluttande läge nordost om byn. Läget gränsar i söder och öster till (La) Voie de Chanay och i väster till La Curée. R. Dumont & Fils har ett innehav av Chardonnay här.
 • (La) Voie de Chanay är ett sydsluttande läge nordost om byn. Läget gränsar i nordväst till läget La Voie Bernard och i sydost till En Ville. På fastighetskartan skrivs sydväst-delen utan ”La” och den angränsande nordost-delen med ”La”. R. Dumont & Fils har ett innehav av Chardonnay här.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • R. Dumont & Fils (RM), medlem av Terra Vitis med 23 ha vingårdar, ca 20 ha Pinot Noir, 3 ha Chardonnay och 0,15 ha Pinot Blanc, allt i Champignol-lez-Mondeville. Sortimentet inkluderar en vanlig årgångschampagne som består av 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay (avser årgång 2006, PN från lägena (La Côte?) Châtelain och La Côte au Roi, Ch från lägena La Voie Bertrand, La Voie de Chanay och Landomont) och Blanc de Noirs, en årgångschampagne som består av Pinot Noir från gamla stockar. Intense är en cuvée på 65% Pinot Noir (från lägena En Ville och La Côte au Roi) och 35% Chardonnay (läget La Voie Bertrand) som är vinifierad på ekfat som produceras av ek från Champignol-lez-Mondeville. Sortimentet inkluderar ett stilla rött vin (en Coteaux Champenois) som heter La Voie de Chanay och produceras från gamla stockar av Pinot Noir i läget med det namnet.
 • Pascal Fricot (RM), vars toppchampagne heter Réserve des Damoiselles Fricot och består av ungefär hälften Pinot Noir och hälften Chardonnay.
 • Jeandon-Privé (RC)
 • Schmit-Belin
 • Taprest-Poissenot & Fils

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Trupper i Champignol-lez-Mondeville i juni 1911 i samband med upproren. Bilden är länkad från Wikimedia Commons.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senast uppdaterad 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Champignol-lez-Mondeville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

 1. Ping: Champagne village profile: Champignol-lez-Mondeville in the Bar-sur-Aubois | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s