Byprofil: Bligny, en Champagneby i Bar-sur-Aubois, i departementet Aube

Diagram Bligny (Aube) 201608Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 155,0 ha, varav 82% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 2,6% Pinot Meunier och 0,6% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Förväxlingsrisk: förutom denna by, i departementet Aube, finns det även en Champagneby vid namn Bligny i området Vesle et Ardre, ovanpå Montagne de Reims, i departementet Marne. Bligny i Aube, denna by, är med bred marginal den största av de två i fråga om vingårdsareal.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Meurville
Åt nordost: Bergères
Åt öster: Urville
Åt sydost: Champignol-lez-Mondeville
Åt sydväst: Vitry-le-Croisé (ligger i Barséquanais)

Orten

Kyrkan i Bligny, Église Saint-Symphorien. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gérard Janot, 2009).

Bligny ligger nära vattendraget Le Landion, som rinner ut i Aube vid Dolancourt.

Kommunen Bligny omfattar 2274 ha och har 185 invånare (läge 2013) som kallas Ebraugnais respektive Ebraugnaises.

Slottet Château de Bligny ligger i byn, vid infarten från nordväst. Det nuvarande slottet byggdes 1773 av Marquis de Dampierre på ruinen av ett medeltida slott. Slottet ägs idag av familjen Rapeneau, som äger champagnehusen G.H. Martel och de Cazanove. Slottet är öppet för guidade besök sedan 1999.

Vingårdar

Vingårdarna i Bligny ligger i flera delar kommunen. Två block ligger strax norr om byn och består av syd- och sydostsluttningar. Andra vingårdar finns i sydvästra delen av byn samt i sydöstra delen, där de ligger runt samma kulle som vingårdarna i sydvästra Champignol-lez-Mondeville. Pinot Noir dominerar stort.

Aktuell vingårdsareal i Bligny (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 155,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 127,0 ha Pinot Noir (81,9%), 23,0 ha Chardonnay (14,8%), 4,0 ha Pinot Meunier (2,6%) och 1,0 ha övrigt (0,6%), vilket lär inkludera Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 139 ha. Det finns 28 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Bligny inkluderar bland annat följande:

 • Beauregard är ett milt sydostsluttande läge i sydvästra delen av kommunen.
 • Bernardin är ett milt östsluttande läge i sydvästra delen av kommunen. Château de Bligny har ett innehav här.
 • Clos du Château de Bligny är ett muromgärdat vingårdsläge om 0,80 ha i direkt anslutning till slottsträdgården, på nordsidan. Läget ligger inom lieu-dit Entre les Garennes, som även omfattar slottet, d.v.s. clos-namnet återfinns inte i fastighetsregistret. Château de Bligny framställer en vingårdsbetecknad cuvée på sex druvsorter (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Petit Meslier, Arbane och Pinot Blanc) härifrån.
 • Val l’Ermite är ett sydostsluttande läge i södra delen av kommunen, på gränsen mot Champignol-lez-Mondeville. Château de Bligny har ett innehav här.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Demilly de Baere (NM). Cuvée Rare är en årgångslös cuvée på Chardonnay och Pinot Blanc från gamla stockar. Toppchampagnen i sortimentet, Cuvée Pure, är en cuvée på Pinot Noir och Chardonnay som finns både som årgångschampagne (bl.a. 2005) och årgångslös. Säljer även champagne under varumärket:
  • Madame de Sainte Maure

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Thierry Binon (RM)
 • Château de Bligny (RM), som finns i slottet med samma namn och har drygt 20 ha vingårdar. Ägare är familjen Rapeneau som också äger champagnehusen G.H. Martel och de Cazanove, men Château de Bligny drivs separat. Sortimentet inkluderar en Blanc de Blancs Millésime som är en 100% Chardonnay. Åtminstone tidigare har det funnits en årgångschampagne vid namn Cœur de Cuvée som bestod av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 1996). Clos du Château de Bligny Cuvée 6 Cépages består av 1/6 vardera av Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Petit Meslier, Arbane och Pinot Blanc från vingården med detta namn, från 0,80 ha fås ca 7000 flaskor.
  Historik
  Château de Blignys vinproduktion tillkom i början av 1800-talet genom Baron de Cachard, som också köpte de vingårdar som tidigare tillhört Prieuré de Sainte Eulalie i byn. 1930 var vingårdsinnehavet 44 ha. Efter andra världskriget köptes egendomen av M. Lefèvre från Tours, som ville komplettera sin produktion av mousserande viner från Loire med champagne. Detta blev dock inte framgångsrikt och egendomen delades upp och såldes i flera delar. 1952 köpte familjen Lorin flera av vingårdsplättarna och började omplantera 1954. Slottet och egendomen köptes av familjen Rapeneau 1999 och öppnades därefter för besök.

  Nedan en video som visar slottet och omgivande vingårdar, samt gör reklam för en av producentens champagner.

 • Gauthrin-Ferron, vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Företagsnamnet är Gauthrin-Laurent. Det finns även relativt nya flaskor som är producerade av Nicolo i Arsonval och har producentkoden ND (négociant-disitributeur).
 • Y. Laval (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 12 ha sammanhängande vingårdar med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
 • Michel Lorin (RC)
 • Moutaux (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants och Terra Vitis (sedan 2010). Har 12,5 ha vingårdar i Bligny, Urville och Meurville, med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Toppchampagnen heter Cuvée Val de Beauregard och består av hälften vardera av Chardonnay och Pinot Noir.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s