Byprofil: Urville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

Diagram Urville 201608Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 188,3 ha, varav 76% Pinot Noir, 14% Chardonnay, 8% Pinot Meunier och 2,2% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)
Känt för: hemby för champagnehuset Drappier.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Bergères
Åt nordost: Couvignon (en remsa av den kommunen)
Åt ostnordost: Baroville
Åt öster: Arconville
Åt söder: Champignol-lez-Mondeville
Åt väster: Bligny

Kyrkan i Urville. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gérard Janot, 2009).

Orten

Urville ligger vid vattendraget Le Requin, som rinner ut i Le Landion i grannkommunen Bligny.

Kommunen Urville omfattar 1220 ha och har 142 invånare (läge 2013) som kallas Urvillais respektive Urvillaises.

Vingårdar

Vingårdarna i Urville ligger huvudsakligen i ett stort block (som är avlångt i öst-västlig riktning) direkt vid byn, och innehåller huvudsakligen sydsluttningar. Det finns också en del vingårdar i södra och sydvästra delen av kommunen, nära gränsen mot Champignol-lez-Mondeville och Bligny. Pinot Noir är med bred marginal den vanligaste druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Urville (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 188,3 ha. Fördelningen på druvsorter är 142,6 ha Pinot Noir (75,7%), 25,9 ha Chardonnay (13,8%), 15,7 ha Pinot Meunier (8,3%) och 4,1 ha övrigt (2,2%). ”Övrigt” lär inkludera Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 145 ha. Det finns 37 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Drappier uppger på sin webbplats att den första Pinot Noir i kantonen Bar-sur-Aube planterades i början av 1930-talet. Sannolikt ersatte den då främst druvsorten Gamay, som förr var vanlig i Côte des Bar, men som aldrig lär ha gett några bra champagner.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Urville inkluderar bland annat följande:

 • Le Cendre och Les Vignes du Cendre, två angränsande lägen i sydvästra delen av Urville, strax öster om den skogsbeklädda kulle som ligger på gränsen mot Bligny. Namnet cendre (=aska) beror på att vingården var täckt med aska efter en stor brand som drabbade Urville 1836. Drappiers prestigechampagne Grande Sendrée kommer härifrån, och kommer sig av en förvanskning från cendre till sendre vid en senare avskrift av fastighetskartan.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Drappier (NM), ett bra och medelstort champagnehus med 55 ha egna vingårdar och kontrakt på ytterligare 50 ha. Vingårdarna återfinns till stor del runt Urville, men till del även i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Andelen Pinot Noir är 70%. Förutom huvudanläggningen i Urville har Drappier även källare i Reims, framför allt för att de är djupare och svalare. Där lagras årgångs- och prestigechampagnerna. Drappiers stil är Pinot Noir-dominerad och i grunden rätt fruktig, men utmärkande för dem är vissa lite udda cuvéer och experimentell inriktning. Deras vanliga årgångslösa champagne heter Carte d’Or och består av 75% Pinot Noir, 15% Chardonnay och 10% Pinot Meunier. En av Drappiers specialiteter är Carte d’Or i stora flaskor, ända upp till 27 liter (Primat, ett format de är ensamma om) och 30 liter (Melchisédech). Även för de största formaten sker andra jäsningen på den flaska de säljs i. Detta är enbart obligatoriskt upp till 3 liter (Jéroboam), och många producenter använder transvasage-metoden för de största formaten. Brut Nature är en 100% Pinot Noir helt utan dosage och med låg svaveltillsats. I och med att basen är Pinot Noir från södern, framstår denna champagne inte som så kruttorr som en del andra zero dosage-champagne kan göra. Brut Nature Sans Soufre är en specialversion av samma champagne helt utan svaveltillsats, d.v.s. den är ett naturvin, och känns igen på att texten ”sans ajout de soufre” står diagonalt över etiketten och att degorgeringsdatumet anges. Millésime Exception är Drappiers vanliga årgångschampagne, och består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgång 2012). Även denna hette förr i tiden (bl.a. 1990-talets årgångar) Carte d’Or. Charles de Gaulle är en årgångschampagne med högre andel Pinot Noir, 80%, samt 20% Chardonnay. Grande Sendrée är prestigechampagnen, och består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay (avser årgång 2008) från läget Le Cendre (eller möjligen grannläget Les Vignes du Cendre). Denna cuvée är delvis vinifierad i stora ekfat. Grande Sendrée Rosé skiljer sig genom att vara en macerations-rosé och består av 92% Pinot Nori och 8% Chardonnay (avser årgång 2008). Quattuor är en årgångslös cuvée på fyra gröna druvsorter (varav tre är ovanliga), 25% vardera: Arbanne, Petit Meslier, Blanc Vrai (= Pinot Blanc) och Chardonnay. Flaskorna känns igen på den romerska siffran IV på glaset och etiketten anger att det är en ”blanc de quatre blancs”. Drappier säljer också nyligen degorerade flaskor av äldre årgångar, framför allt av den vanliga årgångschampagnen. På dessa flaskor anges degorgeringsmånad på etiketten. Drappiers stil med en hög andel sydlig Pinot Noir, och möjligen deras vana att hålla nere på svaveltillsatsen, gör att dessa champagner brukar visa upp tydligt utvecklade toner, ofta med sherry-inslag.
  Historik
  Familjen Drappier räknar sin historik i Urville tillbaka till 1808, då en Francois Urville flyttade till byn och inledde vinodling. Georges Collot, som då ledde huset, ska på 1930-talet ha varit den första i kantonen Bar-sur-Aube att plantera Pinot Noir. Detta gav honom smeknamnet Père Pinot. Drappiers Carte d’Or lanserades 1952, med den gula etikett som den fortfarande bär. Efter den katastrofala årgången 1957, då vårfrost förstörde 95% av skörden, införde André Drappier Pinot Meunier i vingårdarna, eftersom denna druvsort är mer frostresistent. Charles de Gaulle blev 1965 förtjust i en Drappier-champagne på 100% Pinot Noir, och blev kund hos huset. Han bodde vid denna tid i Colombey-les-Deux-Églises ca 20 km bort. 1988 köptes en källare i Reims som komplement till den i Urville.

  Blogginlägg (2013) om ett besök hos Drappier.
Drappier 20130703 gatuvy

Drappiers anläggning i Urville. Bilden tagen 2013.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Daniel Billette (RM), har 10 ha vingårdar och en årsproduktion av 70 000 flaskor.
 • Collot-Beauvalet, har drygt 8 ha vingårdar.
 • Guy Devitry (RC)
 • Olivier Devitry (RC)
 • Philippe Devitry
 • Hubert Favier (RC), har 8 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Anger sig vara RM på sin webbplats, men de flaskor jag sett har RC-kod, så en omvandling kan vara på gång.
 • Pierre de Frétiveau (RC), har 6 ha vingårdar med 75% Pinot Noir, 13% Chardonnay och 12% Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av alla tre druvsorterna. Företagsnamnet är Richard Pierre.
 • Labbé (RC), har ca 12 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Har ett litet vinmuseum. Ej att förväxla med Labbé i Thil eller Labbé & Fils i Chamery.
 • Daniel Perrin (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole d’Urville är ett kooperativ i Urville grundat 1950, som fick sin första egna byggnad 1957.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Urville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

 1. Pingback: Champagne village profile: Urville in the Bar-sur-Aubois | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s