Byprofil: Meurville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

Diagram Meurville 201608Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 165,0 ha, varav 78% Pinot Noir, 14% Chardonnay, 6% Pinot Meunier och 1% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Spoy
Åt nordost: Couvignon
Åt ostsydost: Bergères
Åt söder: Bligny

Kyrkan i Meurville. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gérard Janot, 2009).

Orten

Meurville ligger vid floden Le Landion, som är det huvudsakliga vattendraget i västra delen av Bar-sur-Aubois.

Kommunen Meurville omfattar 1635 ha och har 178 invånare (läge 2013) som kallas Meurvillats respektive Meurvillates.

Vingårdar

Vingårdarna i Meurville ligger på sluttningar i olika delar av kommunen, på båda sidor av Le Landion. Det största blocket finns söder/sydväst om byn, runt en kulle. Väster/nordväst om byn finns ett annat block. I sydöstra delen av kommunen (runt kooperativets byggnader) finns ett block som är en fortsättning på vingårdarna i Bergères. I nordöstra delen av kommunen finns ett block som är en fortsättning på vingårdarna i Couvignon. Sluttningsriktningen varierar, men Pinot Noir är med bred marginal den vanligaste druvsorten.

I Meurville finns ett stort inslag av Portlandjordar snarare än de Kimmeridgejordar (Kimmeridgelera) som står för ca 95% av jordmånen i Côte des Bars vingårdar. Portlandjordar anses passa Pinot Noir bättre, medan Kimmeridge (som också är jordmånen i Chablis) är mer lämpad för Chardonnay. Portlandjordar är geologiskt lite yngre än Kimmeridgejordar och saknar inslag av fossiler.

Aktuell vingårdsareal i Meurville (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 165,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 129,3 ha Pinot Noir (78,4%), 23,6 ha Chardonnay (14,3%), 10,4 ha Pinot Meunier (6,3%) och 1,7 ha övrigt (1,0%), vilket lär inkludera Pinot Blanc. 1997 var vingårdsarealen 151 ha. Det finns 64 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Alain Borde (RC)
 • Odile Borde (RC)
 • Jérôme Cothias (RM)
 • Christian Etienne (RM), medlem av Vignerons Indépendants med ca 12 ha vingårdar runt Meurville. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2010). Företagsnamnet är Domaine de l’Espérance.
 • Fabrice Etienne (RM)
 • Frédéric Etienne (RM), skriver namnet Etienne Frederic på etiketten. Företagsnamnet är Etienne Chevry. Det finns även flaskor med producentkoden RC som jag tror är äldre.
 • Laurent Etienne (RM), med företagsnamnet Etienne Bouchenot.
 • Benoît Gaullet
 • David Leboucher (RM)
 • Rémi Leroy (RM, Facebook-sida), medlem av Des pieds et des vins med 8,5 ha vingårdar med 72% Pinot Noir, 20% Chardonnay och 8% Pinot Meunier. Delar av skörden säljs och årsproduktionen under eget namn är ca 10 000 flaskor. Använder till del vinifiering i ekfat. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, en Blanc de Noirs som består av Pinot Noir och en Blanc de Blancs som består av Chardonnay och är helt ekfatsvinifierad (avser årgång 2009). Baksidesetiketten anger respektive champagnes exakta sammansättning (druvsorter, årgångar) samt degorgeringsmånad och dosage.
 • Perron-Beauvineau (RC, Facebook-sida). Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Cuvée des 3 Cèdres som består av 60% Pinot Meunier, 20% Chardonnay och 20% Pinot Noir, och Cuvée Abraham Vieilles Vignes som består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir från gamla stockar (avser årgång 2004, som lanserades 2014).
  • Webbplatsen innehåller också en sida med bibliografi om Champagne, som kan rekommenderas för den som är intresserad av böcker med fokus på historia och detaljinformation.
 • Yoan Tapprest (RM), har 1,5 ha vingårdar.
 • Vendémiaire An XIII, har 4,3 ha vingårdar med 60% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier och 30% Chardonnay och Pinot Blanc. Leds sedan 2006 av Sophie Ducceschi. Namnet kommer från den republikanska kalendern som startade om från noll och bytte namn på alla månader. Vendémiaire är skördemånaden och an XIII motsvarar 1804 enligt den gregorianska kalendern, året familjens första medlemmar föddes i Frankrike, efter att ha invandrat från Ungern.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

Gaston Cheq, så som han såg ut cirka 1911. Bilden är länkad från Wikimedia Commons.

 • Coopérative Vinicole des Coteaux du Landion är ett kooperativ i Meurville grundat 1961, och som har 80 medlemmar med 176 ha vingårdar. Anläggningen ligger i sydöstra delen av kommunen, i riktning mot Bergères. De egna champagnerna säljs under varumärket:
  • Gaston Cheq, som är uppkallat efter ledaren för Aube-odlarnas uppror 1911, då de protesterade mot att Aube uteslöts från vinregionen Champagne.

Videoklipp

En video från skärmflygning över Meurville, med landning strax söder om byn.

Länkar

© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2017-01-21

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Meurville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

 1. Ping: Champagne village profile: Meurville in the Bar-sur-Aubois | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s