Beaujolais 2014 från Georges Descombes med Caviste

Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste har idag åter släppt en låda med viner, vilket brukar inträffa ungefär var tredje vecka när det är säsong. Denna gång är det åter dags att styra kosan till Beaujolais och producenten Georges Descombes, denna gång under beteckningen CAV0059 och genomgående med årgång 2014 i lådan.

Under våren hann jag tyvärr inte med att prova och skriva om mer än ett av Cavistes släpp (CAV0053/Labet i Jura). Så efter fem walk-over i rad känns det extra trevligt att återkomma med en rapport. Just Descombes har jag lyckats täcka de föregående tre gångerna:

I liket med föregående släpp så innehåller CAV0059 ett vin vardera tre Beaujolais-cru: Brouilly, Régnie och Morgon. En skillnad denna gång är dock att alla tre är Descombes ”Vieilles Vignes”-variant av respektive vin, som görs på äldre stockar och stilmässigt är mer lämpade för lagring. De olika varianterna har olika etikett, som bl.a. skiljer sig genom att de ”unga” versionerna har cru-namnet i rött och Vieilles Vignes har namnet i svart. De tre föregående släppen har alla innehållit två viner i Vieilles Vignes-version och ett vin i ”drick ung”-version.

Priset för lådan är 1190 kr för sex flaskor, och då ingår två flaskor vardera av de tre viner.

Sammanfattande intryck av årgång 2014

Baserat på de fyra 2014 som jag provade igår (varav en också fanns med förra året) är mitt intryck att 2014 i Beaujolais är en klart bra årgång med bra syra, friskhet och mineraltoner. Det är också en årgång som – åtminstone i Descombes tappning – mår bra av lagring. Caviste-Martin tyckte att årgången var lik toppårgången 2010, men även om den är bra är jag själv lite osäker på om den verkligen når upp till den nivån.

2014 framstår som lite svalare, lite lättare och mer lagringskrävande än 2013. Den är då lite mer lik 2012, men med lite mer substans och framstår sammantaget som lite bättre än 2012:orna.

cav0059-descombes-2016-09-14

Intryck av de enskilda vinerna

Vinerna provades igår.

Brouilly Vieilles Vignes 2014
Taxerad till 185 kr/st av lådans pris.

Doft som ger ett svalt intryck med röda bär, aningen lakrits, mineral och lätt blommighet. Medelfyllig smak, röda bär, lite körsbär, bra syra, mineral, ett litet tanninbett, och en frisk eftersmak med syra, äpple och mineral. Överlag ett friskt och svalt intryck. Ett ungt vin, behöver lagras, 87+ p.

Régnie Vieilles Vignes 2014
Taxerad till 195 kr/st av lådans pris.

Doft med blandade bär inklusive körsbär och olika röda bär, lite lakrits, aningen torkad frukt och aningen blommiga toner. Smaken är medelfyllig och bärig där bärtonen ligger mellan röda och mörka bär, tydlig mineralton, hög syra och eftersmak med bra mineralton. Klart bra mineralitet och vinner i eftersmaken. Hyggligt tillgänglig men bör lagras, 88(+) – 89 p.

Faktiskt mer tillgänglig än Brouilly VV, men även detta vin bör helst lagras.

Morgon Vieilles Vignes 2014
Taxerad till 215 kr/st av lådans pris.

Doft med röda och blandade bär, mer rödbärig än Régnié, antydan till animalisk ton samt en del mineral. Smaken är medelfyllig(+) med tydlig mineralton, bärtoner inklusive röda bär och lite andra blandade bär, bra syra, en del tannin och en stram eftersmak med mineral. Bör lagras, 88+/89+ p.

Mest tannin av de tre vinerna, men Morgon VV brukar alltid vara det kraftigaste i uppställningen och är ett lagringsvin även i årgångar som är mer lättillgängliga som unga.

Som referens provade vi också två äldre viner, som alltså inte säljs nu.

Brouilly 2014
Ingick i CAV0041 som såldes 2015

Doft med röda bär och lite körsbär, en del animaliska och utvecklade toner, lätt blommig. Smaken är medelfyllig och ger ett bärigt intryck med körsbär, bra syra, väl inbundna tanniner och en eftersmak som först är bärig och sedan avslutar lite mer stramt och äppligt. 87 p. Vinet är för övrigt klart olikt den Brouilly VV som ingår i årets låda.

Förra året gav jag vinet ”85 p?” och kommenterade den med ”Så ung att den är lite svårbedömd bredvid de övriga”. Jag kan notera att jag nog underskattade årgång 2014 vid detta första intryck, vilket nog kan bero på att årgången mår bra av lagring.

Morgon Vieilles Vignes 2012
Ingick i CAV0029 som såldes 2014

Doft med röda bär, aningen lakrits, mineral, antydan till animalisk ton och diskret blommighet. Smaken är medelfyllig med bär, bra och närmast hög syra, mineral och en stram och mineraldominerad eftersmak. Inte alls särskilt utvecklad och behöver därför mer tid, 87+/88(+) p.

Överlag så framstår det här vinet som rätt likt de från 2014, trots att det har fått ligga två år på rygg. Dock framstår det som lite lättare än Morgon VV 2014, med lite slankare frukt, vilket har bidragit till mitt intryck att 2014 är en lite bättre årgång än 2012.

För två år sedan bedömde jag vinet med ”87+ p?” och tyckte ”Känns ung, kan utvecklas, lite svårbedömd i nuläget”. Tja, intrycket är fortfarande rätt likt, men Morgon VV ska ju vara det mest lagringskrävande av dessa viner…

Slutord om 2014

De övriga franska röda 2014 som jag har någon koll på, är de från Bordeaux, framför allt från förra årets primörprovning. Medan Bordeaux 2014 visar upp en lite ovanlig kombination av varma och svala drag – både mycket druvmognad och alkohol och hög syra – tycker jag dessa Beaujolais 2014 mer är en bra sval årgång utan några ovanliga inslag. Så 2014 är nog en årgång där stilen inte är helt konsekvent mellan de franska vinregionerna.

Detta inlägg publicerades i 2014, Beaujolais, Gamay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Beaujolais 2014 från Georges Descombes med Caviste

  1. Pingback: 2014 Beaujolais wines from Georges Descombes | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s