Ferdinando Principiano – Piemonte från Caviste

Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste har numera en italiensk producent i sitt stall, i form av Ferdinando Principiano i Piemonte. Förra året släppte Caviste sin första låda från Principiano, och i år kommer en ny med likartat innehåll. Som jag noterade då, faller producentens stil väl in i det mönster som Cavistes franska producenter representerar.

Lådan heter denna gång CAV0060 och kostar 990 kr, trevligt nog samma pris som förra året. Den släpps av Caviste på torsdagen. De sex flaskorna är fördelade på två flaskor vardera av de tre vinerna: en Dolcetto, en Barbera och en Barolo.

caviste-principiano-20161005

Dolcetto d’Alba Sant’ Anna 2015
Druvsort Dolcetto. Lagras 10 mån på ståltank, 105 kr/st

Seriös doft av mörka plommon, relativt mörka bär, lite lakrits. Smak med körsbär, lite plommon, bra fruktkoncentration, klart bra syra, visst tanninbett, eftersmak med moreller. Ett vin med bra fruktkoncentration och visst bett, funkar nu, 86 p.

Jämfört med min minnesbild av årgång 2013 förra året, ger det här vinet ett lite mer druvmoget intryck med lite mörkare bärtoner. Då jämförde jag stilen med en modern Beaujolais, och det tycker jag nog man kan göra i år också.

Barbera d’Alba Laura 2014 
Druvsort Barbera. Lagras 10 mån på ståltank, 135 kr/st

Doft av körsbär, bra bärton, lätt blommighet och en lätt kryddton som påminner om ekfatstoner (trots vinifieringen i ståltank). Smak med körsbär, bra syra, en del mineral, visst tanninbett, eftersmak med syrliga körsbär och lite gröna äpplen. Kan nog må bra av lite lagring, 84(+) p.

Aningen varmt intryck i doften men svalare intryck i smaken. Mer strukturerad och tuffare i smaken än Dolcetton (i likhet med förra året), och mindre direkt bärton. Hörde andra provare som gillade den bättre än Dolcetton, så det är nog en smak- snarare än kvalitetsfråga hur man ser på dessa två. Jag ser mig inte som någon större Barbera-kännare även om jag för all del har några flaskor i källaren.

Barolo Serralunga 2012
Druvsort Nebbiolo, från unga stockar. Lagras 24 mån på stora fat (botti) på 2000-4000 liter, 255 kr/st

Elegant doft med röda bär, lite torkade bär, en del rosenblad, blommiga och lätt parfymerade toner. Doften ger ett svalt intryck. Smak med mogna röda bär, tranbär och körsbär, bra bärkoncentration, matig bärbeska, mineral, hyggligt tanninbett, hög syra, eftersmak med tranbär och tanniner. Ung, bör helst ges några års lagring, 88+/89(+) p.

Därutöver presenterades ett extravin i högre prisklass, en vingårds-Barolo som kan komma att erbjudas som extralåda nästa år. Vinet ingår alltså inte i den låda som säljs nu.

Barolo Boscareto 2010
Druvsort Nebbiolo, från gamla stockar. Vinifieras utan avstjälkning, lagras 24 mån på stora fat (botti) på 3000 liter. Smakprovet kom från en magnum, men dyker det upp något nästa år lär det bli 75 cl-flaskor.

Stor och elegant, blommig doft med röda bär, mineral, välintegrerad fatton. Smak med bra koncentration, björnbär, tranbär, lakrits, klart bra syra, tydligt tanninbett, stram eftersmak. I nuläget klart ung och bör lagras, 91+/92+ p.

Jämfört med den vanliga Barolo Serralunga-2012:an är det här ett vin med större doft, mörkare bärtoner och tuffare smak, och lär behöva lagras längre.

Det här inlägget postades i Barbera, Dolcetto, Nätvinhandel, Nebbiolo, Piemonte. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ferdinando Principiano – Piemonte från Caviste

  1. Ping: Ferdinando Principiano from Piedmont | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s