Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill förbjuda nätvinhandeln

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S), som han såg ut i oktober 2014. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Frankie Fouganthin).

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S), som han såg ut i oktober 2014. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Frankie Fouganthin).

Sveriges radio rapporterade i morse om att Gabriel Wiktröm (S) vill försöka förbjuda nätvinhandeln. Reportaget konstaterar:

Många företag erbjuder i dag hemleverans av framförallt vin. Verksamheten har vuxit de senaste åren. Men socialdepartementet föreslår nu ett förbud mot så kallad distansförsäljning av alkohol.

Mer konkret är det en promemoria under namnet Reglering av distanshandel med alkoholdrycker (Ds 2016:33) som nu gått ut på remiss, med svar 30 december.

Promemorian innehåller ett lagförslag som bygger på den s.k. Alkoholleveransutredningen, som var klar i juli 2014, och som jag kommenterade i det här blogginlägget. Den utredningen gick ut på remiss, men därefter hände inget mer, kanske för att en ny regering tillträdde efter valet 2014 och då hade en del annat för sig.

Vad som har hänt sedan dess är att det så kallade Alkotaxi-målet har avgjorts av EU-domstolen. Detta rättsfall kom från Finland (det enda andra EU-landet med detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker, vid sidan av Sverige), och avgjordes i finska statens favör.

Socialdepartementet har alltså uppdaterat förslaget baserat på Alkotaxi-domen. Det skickas därför ut på remiss på nytt, dels för att det är ändrat, och dels för att det ursprungliga utredningsförslaget hunnit ”kallna” på de två åren som gått sedan dess.

Så här ser beskrivningen ut på Regeringskansliets webbplats, med mina markeringar:

I denna promemoria läggs förslag som begränsar och förtydligar möjligheten för privatpersoner att föra in alkoholdrycker till Sverige från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Förslaget innebär en ytterligare restriktion jämfört med det förslag som alkoholleveransutredningen presenterade i SOU 2014:58.

Genom promemorians förslag införs ett krav på att köparen ska anlita den transportör som för in alkoholdryckerna till Sverige. EU-domstolens dom i mål C-198/14 Visnapuu [= Alkotaxi-målet] har beaktats.

Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 1 januari 2018.

Jag återkommer med mer kommentarer när jag har läst igenom förslagen, jämfört mer i detalj med Alkoholleveransutredningens förslag, och läst på om Alkotaxi-domen.

Utöver höjningarna av alkoholskatten, kan man notera att detta är det första aktiva beslutet som den här regeringen tar, som siktar till att försämra den individuella friheten och näringsfriheten för vinproducenter och vinhandlare. Alkoholleveransutredningen tillsattes ju av den tidigare regeringen, under dåvarande ministern Maria Larsson (KD). Regeringen har inte heller gjort något för att öka friheten, men har hittills gett intryck av att vara nöjda med att ”sitta still i båten”. Men icke.

Tyvärr är det bara att konstatera att det gamla DDR-Sverige lever och frodas. Möjligen finns det också ett ”Brexit-Sverige” i botten, eftersom det är diverse EU-regler man är emot: den fria rörligheten av varor inom i EU och begränsningen av de nationella monopolen.

Annonser
Det här inlägget postades i Alkoholpolitik, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s