Gott nytt år! Jobb m.m. gjorde att hösten avslutades med drygt två månader utan några blogginlägg. I ”m.m.” ingår i och för två vinutflykter under senhösten, så det finns ingen anledning att tycka synd om mig. 🙂 Jag hoppas att vara lite mer aktiv under kommande månader, men lovar inget bestämt vad gäller takten på inläggen.
Utöver fortsättning på inläggen om byarna i Champagne, så borde jag bl.a. skriva mer om årgång 2015 i Tyskland med fokus på ett antal specifika producenter, samt lite mer allmänt om årgång 2015 i Bordeaux och de senaste årgångarna i Bourgogne.
Året har som oftast inletts med att alkoholskatten har höjts, vilket betyder att priserna hos allas vårt monopol också har höjts en aning. För de flesta ”vanliga viner” är höjningen en krona per 75 cl-flaska efter avrundning. Hela tabellen med olika höjningar hittar man i ett blogginlägg jag skrev i april 2016, när höjningen aviserades.
En höjning med en krona passerar väl relativt spårlöst förbi för de flesta som är intresserade av mer seriösa viner. Det är dock värt att notera att den samlade alkoholskattehöjningen 2014, 2015 och 2017 sammanlagt är 21,3% på vin, vilket är rejält över inflationen under motsvarande tid. För en 75 cl-flaska vin med 8,5%-15% alkohol betalar vi nu 24,54 kr alkoholskatt inklusive moms.
Leverantörerna kan nästa gång justera sina priser 1 mars, så just nu är det få ”P-priser” på pavorna, utan t.ex. 99 kr-flaskorna har i allmänhet höjts till 100 jämnt. Självfallet helt korkat att datumen för korrigering av leverantörspriser och alkoholskatt inte sammanfaller, men varför skulle ett statligt monopol vara flexibelt…
1 mars 2017 inträffar dock en större förändring än vanligt i prisbilden, för Systembolaget förändrar samtidigt sin prismodell för första gången på många år. Prismodellen bestämmer hur stora påslag som Systembolaget gör för att täcka sina kostnader och leverera vinst till staten (utöver alkoholskatten). Modellen bygger på ett fast påslag i kronor per varugrupp plus ett procentuellt påslag. Själva modellen behålls i huvudsak, men de ingående parametrarna justeras. Jag återkommer senare med detaljer kring förändringarna, men justeringen går i huvudsak ut på att det fasta påslaget ökar och det producentuella påslaget sänks en aning. Den som är nyfiken redan nu kan läsa lite i en diskussionstråd på forumet finewines.se.
Gott Nytt År! Jag ser fram emot läsa dina artiklar i 2017 med!
Trevligt att höra! 🙂
Pingback: Höjd alkoholskatt för första gången på sju år | Vintomas blogg