Byprofil: Baroville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

diagram-baroville-201701Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 221,0 ha, varav 88% Pinot Pinot, 10% Chardonnay, 1,1% Pinot Meunier och 1,2% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Fontaine
Åt söder: Arconville
Åt västsydväst: Urville
Åt västnordväst: Couvignon

Baroville med omgivande vingårdar. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Gilles Guillamot, 2012).

Orten

Baroville ligger vid ett vattendrag som rinner ut i floden Aube i grannkommunen Bayel.

Kommunen Baroville omfattar 1732 ha och har 327 invånare (läge 2014) som kallas Barovillois respektive Barovilloises.

Vingårdar

Vingårdarna i Baroville ligger runtomkring byn och består av sluttningar av varierande riktning. Pinot Noir är med bred marginal den vanligaste druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Baroville (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 221,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 193,5 ha Pinot Pinot (87,6%), 22,5 ha Chardonnay (10,2%), 2,4 ha Pinot Meunier (1,1%) och 2,6 ha övrigt (1,2%). Det finns 59 vingårdsägare (exploitants) i kommunen. 1997 var vingårdsarealen 201 ha.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Philippe Fourrier (NM), har 18 ha vingårdar med 70% Pinot Noir, 29% Chardonnay och 1% Pinot Meunier. Den vanliga årgångschampagnen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. L’Exception är en ekfatsbehandlad årgång-blanc de blancs. Har producerat specialutgåvor av champagne till skönhetstävlingen Miss Prestige National som serveras på Lido.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants, ägs av ett antal odlare i samma familj och säljer under eget namn.

 • Etienne Fourrier (RM, Facebook-sida), vars toppchampagne heter Cuvée Noire Absolu och är en årgångslös 100% Pinot Noir från gamla stockar. Företagnamnet är de l’Abbaye de Morveaux.
 • Marquis de Gouwrol (RM), har ca 30 ha vingårdar. Namnet Gouwrol är en kombination av efternamnen Gouwry och Rolet och de startade sälja egna champagner i början av 1990-talet.
 • Harvengt-Richard (RC)
 • Lignier-Moreau (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar Prestige, som är ekfatsvinifierad och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir, samt en årgångschampagne. Företagsnamnet är Servienne.
 • Jean Mallet (SR), som har 17 ha vingårdar och har en årsproduktion av 60 000 flaskor. Säljer en stor del av skörden och sköter vinpressning på kontrakt åt andra odlare och champagnehus.
 • Marinette Raclot (RM), som har 7,5 ha vingårdar. Årgångschampagnen är en delvis ekfatslagrad Chardonnay som lagras ett dussintal år före den släpps. Årgångar inkluderar 2002. Företagsnamnet är La Chaplière.
 • Urbain Père & Fils (RC), som har 11 ha vingårdar.
 • Vincent B. (RM), medlem av Vignerons Indépendants med drygt 12 ha vingårdar varav knappt 1/3 Chardonnay. Den årgångslösa Cuvée Prestige är ekfatsbehandlad. Företagsnamnet är Les Grands Morveaux.
 • Didier Vuille, har 6 ha vingårdar. Cuvée Claudine är en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Årgångar inkluderar 2007.
 • Vuille de La Sagne (RM), har 4 ha vingårdar med 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 •  Coopérative Vinicole de la Région de Baroville är ett kooperativ i Baroville grundat 1962 som idag har 53 medlemmar med drygt 110 ha vingårdar med 92% Pinot Noir och 8% Chardonnay. Medlemmarna återfinns i Baroville, Arconville, Fontaine, Ailleville och omkringliggande kommuner.
  Historik
  Kooperativet bildades 1962, då med 63 medlemmar som hade ca 60 ha vingårdar. Den första egna byggnaden med vinpressar uppfördes 1964. En egen vinifieringsanläggning byggdes 1991, och 1997 tillkom en källare för lagring och övriga steg i champagneproduktionen.

  De egna champagnerna säljs under namnet:
  • Barfontac vars sortiment inkluderar flera årgångschampagner: La Vigne au Roy som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir, Brut Nature som har samma sammansättning men ingen dosage, samt Derrière le Moulin som är en delvis ekfatslagrad blanc de blancs. Sortimentet inkluderar också två stilla viner (Coteaux Champenois), ett rött på Pinot Noir och ett vitt på Chardonnay.

Stadshuset (mairie) i Baroville. Bilden är länkad från Wikimedia Commons (foto Efbé, 2007).

Länkar

© Tomas Eriksson 2017

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Baroville, en Champagneby i Bar-sur-Aubois

 1. Pingback: Champagne village profile: Baroville in the Bar-sur-Aubois | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s