Byprofil: Colombey-les-Deux-Églises, en Champagneby i Bar-sur-Aubois och den östligaste byn av alla

diagram-colombey-les-deux-eglises-201702Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Bar / Bar-sur-Aubois
Vingårdar och druvsorter: 41,4 ha, varav 85% Pinot Pinot, 11% Chardonnay och 4% Pinot Meunier.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den streckade röda linjen är departementsgränsen mellan Haute-Marne (där Colombey-les-Deux-Églises ligger) och Aube. Kartan visar gränserna för Colombey-les-deux-Églises (den nuvarande commune déléguée) före sammanslagningen 1 januari 2017.


Google-kartvy med byarna i Bar-sur-Aubois markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Rizaucourt-Buchey
Åt nordväst: Rouvres-les-Vignes
Åt väster: Lignol-le-Château

Vy över Colombey-les-Deux-Églises

Vy över Colombey-les-Deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto OD02fr, 2011).

Orten

Colombey-les-Deux-Églises ligger i västra delen av departementet Haute-Marne, på gränsen mot departementet Aube. Colombey-les-deux-Églises är en av två byar inom appellationen Champagne som ligger i departementet Haute-Marne, och är den östligaste av dessa. Den andra är grannbyn Rizaucourt-Buchey.

Ändelsen -les-Deux-Églises betyder ”(med) två kyrkor” och kom till för att skilja byn från flera andra byar vid namn Colombey. Den ena av dessa kyrkor var en klosterkyrka som efter franska revolutionen omvandlades till ett bostadshus. Trots sitt namn har byn därför sedan länge bara en kyrka. Flera av småbyarna runtomkring har dock sina egna bykyrkor, men de ingick inte bland de deux.

1 januari 2017 slogs Colombey-les-Deux-Églises ihop med den mindre grannkommunen Lamothe-en-Blaisy till den nya kommunen Colombey les Deux Églises, vilket förklaras nedan. Denna artikel fokuserar på Colombey-les-Deux-Églises så som kommunen såg ut till 31 december 2016.

Colombey-les-Deux-Églises (enligt sitt tidigare utseende) omfattar 7363 ha och har 663 invånare (läge 2014) som kallas Colombéens respektive Colombéennes.

Väggdekoration i turistbyrån i Colombey-les-Deux-Églises, med scener ur Charles de Gaulles liv.

Väggdekoration i turistbyrån i Colombey-les-Deux-Églises, med scener ur Charles de Gaulles liv. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto KA PS, 2007).

Kommunsammanslagning

1 januari 2017 slogs Colombey-les-Deux-Églises ihop med grannkommunen Lamothe-en-Blaisy till den nya kommunen Colombey les Deux Églises. Enda skillnaden i namnet är att bindestrecken inte längre tycks användas. Lamothe-en-Blaisy ligger inte inom appellationen Champagne. Man kan notera att kommunsammanslagningen märkligt nog inte omfattade Curmont, med ynka 12 invånare 2014, som nu helt är omringad av Colombey les Deux Églises.

De gamla kommunerna finns kvar som varsin commune déléguée inom den sammanslagna kommunen, som är av typen commune nouvelle. Detta är en relativt ny typ av kommunsammanslagning som behåller vissa funktioner inom de olika communes déléguées snarare än att de helt uppgår i den nya kommunen.

En tidigare kommunsammanslagning skedde 1972, då sju andra kommuner gick upp i Colombey-les-Deux-Églises (deras läge relativt centralorten anges inom parantes): Argentolles (norr, nära; här finns några av champagneproducenterna), Biernes (nordnordost, halvnära), Blaise (nordost, bortom Champcourt), Champcourt (nordost, bortom Harricourt), Harricourt (nordnordost, bortom Biernes), Pratz (nordnordost, nära) och Lavilleneuve-aux-Fresnes (väster, nära Lignol-le-Château). Detta ledde till att Colombey-les-Deux-Églises blev större till ytan än de flesta andra kommuner i trakten. Bebyggelsen i de tidigare kommunerna finns kvar som småbyar.

Den sammanslagna kommunen Colombey les Deux Églises omfattar 8384 ha och har 736 invånare (läge 2014 i de tidigare kommunerna).

Monument över Charles de Gaulle i Colombey-les-Deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto KA PS, 2004).

Monument över Charles de Gaulle i Colombey-les-Deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto KA PS, 2004).

Charles de Gaulle

Charles de Gaulle (1890-1970) köpte 1934 en egendom i Colombey-les-deux-Églises vid namn La Brasserie, som han döpte om till La Boisserie. Vid denna tid var han överstelöjtnant i franska armén och blev under andra världskriget känd som ledare i exil för de fria franska trupperna, och som Frankrikes president 1959-1969.

de Gaulle tog ofta emot gäster i Colombey-les-deux-Églises, så han förknippades starkt med orten redan under sin livstid. Han bodde i Colombey-les-deux-Églises till sin död 1970, och ligger begravd här. 1972 uppfördes ett monument i byn, i form av ett stort Lorrainekors. Denna typ av kors hade använts som symbol av de fria franska styrkorna under andra världskriget.

Vid den tid de Gaulle bodde i trakten, var det mindre vanligt än idag med egen champagneproduktion i Côte des Bars, och i just Colombey-les-Deux-Églises fanns inga odlare vid denna tid. En stor del av druvproduktionen i Côte des Bars köptes istället av de stora champagnehusen i Reims och Épernay med omgivningar. Ett champagnehus i Côte des Bars som trots allt försåg de Gaulle med champagne under hans senare år var Drappier i Urville, ca 20 km bort.

La Bosserie, Charles de Gaulles tidigare egendom i Colombey-les-deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Arnaud 25, 2009).

La Boisserie, Charles de Gaulles tidigare egendom i Colombey-les-deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Arnaud 25, 2009).

Vingårdar

Huvuddelen av vingårdarna i Colombey-les-Deux-Églises ligger samlade i ett block nordväst om själva byn (väster om Argentolles), och hänger ihop med dem i Rouvres-les-Vignes. Det finns också vingårdar längre norr om byn, nära gränsen till Rizaucourt-Buchey och väg D233, i närheten av småbyarna Biernes och Harricourt. Det är här man hittar de östligaste vingårdarna inom Champagne, på 4°54’23” öst. En stor del av vingårdarna utgörs av milda syd- till sydvästsluttningar. Pinot Noir är med bred marginal den vanligaste druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Colombey-les-Deux-Églises (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 41,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 35,2 ha Pinot Pinot (85,0%), 4,5 ha Chardonnay (10,9%) och 1,7 ha Pinot Meunier (4,1%). Det finns 8 vingårdsägare (exploitants) i kommunen. 1997 var vingårdsarealen 37 ha.

De första planteringsrättigheterna i Colombey-les-Deux-Églises (mer exakt Argentolles) delades ut 1973, åtminstone i modern tid. Samma sak gäller i grannkommunen Rizaucourt-Buchey.

Framtida expansionsplaner

I den föreslagna expansionen av vinregionen/appellationen Champagne med 40 nya byar (utöver existerande 319 kommuner, samtidigt som två tas bort) är två av byarna Champcourt och Harricourt, som ingår i kommunen Colombey-les-Deux-Églises sedan 1972. Förslaget är därför något märkligt formulerat, eftersom alla andra föreslagna byar är egna kommuner.

Min tolkning är därför att förslaget innebär att nya områden inom Colombey-les-Deux-Églises kommer att tillåtas ha vingårdar framöver. Småbyarna Harricourt och Champcourt ligger i norra delen av kommunen Colombey-les-Deux-Églises, rakt öster om Rizaucourt-Buchey längs väg D233. Champcourt ligger längst österut av dem, och längre österut än de delar av Colombey-les-Deux-Églises som idag har vingårdar. De östligaste vingårdarna inom appellationen Champagne kommer därför att flytta något längre österut när denna expansion har genomförts. Själva byn Champcourt ligger 4°57′ öst.

Kyrkan i småbyn Harricourt, Église Saint-Rémy. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Peter Potrowl, 2005).

Kyrkan i småbyn Harricourt, Église Saint-Rémy. Harricourt ingår i kommunen Colombey-les-Deux-Églises sedan 1972, och är en av de byar som är föreslagna för nya vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Peter Potrowl, 2005).

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Charles Gouthière & Fils (RM), se Saulcy. Har även en address i Colombey-les-Deux-Églises.
  • Mocquart-Esmard (RM), med tillägget Jean-Pierre & Fils på etiketten, medlem av Vignerons Indépedants med knappt 6 ha vingårdar och en årsproduktion av nära 45 000 flaskor.
    Historik
    1973 delades de första planteringsrättigheterna ut för vingårdar i Argentolles. Roger Moquart och hans son Jean-Pierre Moquart, som tidigare hade 0,6 ha i Lignol-le-Château, flyttade då hit, planterade de första vingårdarna och anger att de blev Haute-Marnes första vinodlare på heltid.
  • Christian Péligri (RM), har drygt 11 ha vingårdar i Colombey-les-Deux-Églises, Dolancourt och Vindey. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 100% Chardonnay (i alla fall i årgångarna 2010 och 2011). Länk till ett franskt TV-reportage (otextat) från skörden 2011 hos denna producent.
  • Voillequin-Esmard (RM), har 2 ha vingårdar i Colombey-les-Deux-Églises och Rizaucourt-Buchey.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

  • Cellier de Saint-Vicent i Argentolles presenterar och säljer champagner från småodlare i Colombey-les-Deux-Églises och Rizaucourt-Buchey och har ett litet museum.
Monument över Charles de Gaulle i Colombey-les-Deux-Églises. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto KA PS, 2004).

Kyrkan i Colombey-les-Deux-Églises, Église Notre-Dame-de-l’Assomption, med Charles de Gaulles grav i förgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Mathieudu68, 2014).

Länkar

Videoklipp

Presentation av Colombey-les-Deux-Églises från ett franskt TV-program (franskt tal, otextat):

De brittiska komikerna Flanders and Swann sjunger sin All Gall om Charles de Gaulle, en sång från 1963, där en av raderna nämner Colombey-les-Deux-Églises. Bakgrunden var att Storbritanniens ansökan om medlemskap i EEG (föregångaren till EU) just hade stoppats av ett veto från Frankrike och de Gaulle, och han därför var ett tacksamt mål för satiriker.

Inom vinvärlden lär Flanders and Swann annars vara mest kända för sin Have Some Madeira M’dear.

© Tomas Eriksson 2017

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Colombey-les-Deux-Églises, en Champagneby i Bar-sur-Aubois och den östligaste byn av alla

  1. Ping: Champagne village profile: Colombey-les-Deux-Églises in the Bar-sur-Aubois and the easternmost of all villages | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s