Byprofil: Barbonne-Fayel, en Champagneby i Sézannais

Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Sézannais
Vingårdar och druvsorter: 265,2 ha, varav 70% Chardonnay, 29% Pinot Noir, 1% Pinot Meunier och 0,04% övrigt.
Klassificering: ”Autre cru” (87% resp. 85%).

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i området Sézannais markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt norr: Saudoy
Åt söder: Fontaine-Denis-Nuisy
Anm: flera av kommunerna på kartan ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Vy över Barbonne-Fayel. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Goglins, 2013).

Orten

Barbonne-Fayel ligger ca 7 km söder om Sézanne, centralorten i området, och är den största av de övriga byarna i området.

Kommunen Barbonne-Fayel omfattar 2435 ha och har 497 invånare (läge 2014). Invånarna kallas Barbonnots respektive Barbonnottes.

Stadshuset (mairie) i Barbonne-Fayel. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Goglins, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i kommunen Barbonne-Fayel ligger väster om byn, mellan byn och skogsbrynet och runt väg D951 i kommunens södra del. De ligger på milda ost- till sydsluttningar. Chardonnay är med bred marginal den vanligaste druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Barbonne-Fayel (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 265,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 186,6 ha Chardonnay (70,4%), 75,8 ha Pinot Noir (28,6%), 2,7 ha Pinot Meunier (1,0%) och 0,1 ha övrigt (0,04%). 1997 var vingårdsarealen 253 ha. Det finns 105 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Högre klassning för Chardonnay

På den numera avskaffade échelle des crus-skalan, där 100% = grand cru, 90-99% = premier cru och 80-89% = ”autre cru”, var det ett fåtal byar som hade olika siffror för gröna respektive blå druvsorter, d.v.s. Chardonnay respektive Pinot Noir och Pinot Meunier. De 12 byarna i Sézannais, inklusive Barbonne-Fayel, ingick bland dessa med 87% för gröna druvsorter och 85% för blå druvsorter, vilket i båda fallen innebar ”autre cru”.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Barbonne-Fayel inkluderar bl.a.:

 • Les Bonnots, ett milt sluttande läge västsydväst om byn. Michel Marcoult Père et Fils producerar en vingårdsbetecknad champagne härifrån, en rosé saignée på 100% Pinot Noir.
 • Les Carabins, ett milt sluttande läge västsydväst om byn. Michel Marcoult Père et Fils producerar en vingårdsbetecknad champagne härifrån, en 100% Pinot Noir.
 • Les Macrêts, ett milt sydsluttande läge nordväst om byn. Michel Marcoult Père et Fils producerar en vingårdsbetecknad champagne härifrån, på 100% Chardonnay från gamla stockar.
 • Les Maillons, det nordligaste vingårdsläget i kommunen, beläget nära kommungränsen mot Saudoy och skogsbrynet i väster. Av 6 ha ägs 2,5 ha av den utmärkta småodlaren Ulysse Collin i Congy, som har Pinot Noir i detta vingårdsläge. Två vingårdsbetecknade champagner på 100% Pinot Noir produceras från läget, en vit och från årgång 2011 även en rosé.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants, ägs av ett antal odlare i samma familj och säljer under eget namn.

 • La Bar La Bonne (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Paul Guillot (RM), även Marcoult-Guillot.
 • Henri Landréa
 • Pierre Launay (RM), har 14 ha vingårdar varav 2/3 i Sézannais (Barbonne-Fayel och Broyes) och 1/3 i Barsequanis (Loches-sur-Ource, Buxeuil och Gyé-sur-Seine). Har 51,5% Pinot Noir, 46% Chardonnay och 2,5% Pinot Meunier i vingårdarna. Sortimentet inkluderar tre årgångschampagner, en vanlig bestående av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgången 2008), en blanc de blancs på Chardonnay från Barbonne-Fayel, och Rubis, en rosé de saignée på 100% Pinot Noir. Företagsnamnet är Champavigne.
 • Frédéric Leroy (RC)
 • Lheritier (Facebook-sida)
 • Michel Marcoult Père et Fils (RM, Facebook-sida), på etiketten skrivet Marcoult Michel, medlem av Vignerons Indépendants med 9,5 ha vingårdar, varav drygt hälften i Sézannais och resten i Vitryat och Côte des Bar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne och tre vingårdsbetecknade champagner som alla vinifieras i fat: Les Macrêts, en 100% Chardonnay från gamla stockar, Les Bonnots, en rosé saignée på 100% Pinot Noir, och Les Carabins, en 100% Pinot Noir lagrad i akaciafat.
 • Ronald Marcoult
 • Denis Pasquet (RC)
 • G. Richomme (SR), som har 11 ha vingårdar, varav 88% Barbonne-Fayel och 12% i Bar-sur-Seine, och en årsproduktion av ca 50 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som är 100% Chardonnay. 70 är en jubileumschampagne, årgång 2011, till producentens 70-årsjubileum, och består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Toppchampagnen heter Fût de Chêne och är en ekfatsviniferad 100% Chardonnay.
 • Triclot Père et Fils (RC)
 • Jean-Claude Verlet (RC)
 • Verlet-Lelarge (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kyrkan i Barbonne-Fayel. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Goglins, 2013).

Länkar

© Tomas Eriksson 2017, senaste uppdatering 2017-04-23

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Barbonne-Fayel, en Champagneby i Sézannais

 1. Ping: Champagne village profile: Barbonne-Fayel in the Sézannais | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s