Star Wine List – en ny guide till vin på restaurang i Stockholm och Göteborg

Star Wine List är en nystartad webbplats som är tänkt att hjälpa vinvänner att hitta intressanta viner på restauranger och vinbarer, med visst fokus på ”fine wines”.

Utifrån insamlade vinlistor från restauranger/vinbarer finns också möjlighet att söka på specifika viner. Om man t.ex. känner ett starkt behov av att dricka La Tâche på restaurang ger en snabb sökning inte mindre än 82 träffar i Stockholm (30 i Göteborg), i årgångarna 1982-2013. Fascinerande många träffar, måste jag säga.

Dessutom finns vinguider (artiklar) med olika listor och rekommendationer, som mestadels är vintematiskt eller restauranggeografiskt uppdelade. Exempel är ”Stockholms bästa Bordeaux-listor”, ”Här testar du naturviner i Stockholm” och ”Göteborgs godaste glas”.

Detta upplägg är inte bara intressant för den som alltid föredrar att dricka bra vin på krogen framför att göra så hemma, och vill hitta många vinlistor på ett ställe. En annan anledning är att många intressanta viner, särskilt sådana som finns i liten volym, letar sig till restauranger i större utsträckning än de letar sig till Systembolaget. Det kan därför vara lättare att hitta vissa sådana viner på restauranger än att köpa dem för att dricka i hemmets lugna vrå. Exempel på vinkategorier som detta brukar passa på är champagner från små kultodlare, viner från kultproducenter i Bourgogne (inte minst kultproducenternas billigaste viner, som ofta räknas som ”insidertips”) och allehanda så kallade ”naturviner”.

Bakom Star Wine List står Krister Bengtsson, som tidigare var representant i Sverige för brittiska Roberson Wine (innan de tyvärr lade ner sin näthandel riktad mot Sverige), och några kompanjoner. Jag har provat vin ett antal gånger med Krister, särskilt klassiska viner på den högre nivån, och besökt både Bordeaux och Bourgogne i sällskap med honom. Det här projektet har varit på gång en tid, så det var mycket trevligt att se det lanseras! Efter att ha surfat runt tycker jag att Star Wine List är klart nyttig!

Uppdatering 2017-07-02: Star Wine List har nu övergått till att vara gratis!

Avgiften för detta är 49 kr/månad eller 499 kr/år. Eftersom jag känner Krister tyckte han att de som läser denna blogg gärna får prova Star Wine List kostnadsfritt en månad. Man gör detta med rabattkoden ”vintomas”. Instruktionen är som följer: bli medlem på sajten och välj månadsvis medlemskap. Ange där rabattkoden. Du måste ange kreditkortsnummer men får påminnelser innan en månad har gått och ska då kunna avsluta medlemskapet när som helst.

Nämnas bör att jag inte tjänar något på att ni blir medlemmar. Rekommendationen kommer sig enbart av att jag tycker att detta är en klart vettig idé, som jag tror många har nytta av.

Detta inlägg publicerades i Restaurang, Vinbar, Vinmarknaden. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Star Wine List – en ny guide till vin på restaurang i Stockholm och Göteborg

  1. Pingback: Star Wine List – praktisk guide till vin på restaurang nu gratis! | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s