Byprofil: Nogent-l’Abbesse, den centrala Champagnebyn i Monts de Berru

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Montagne & Val de Reims / Monts de Berru
Vingårdar och druvsorter: 170,8 ha, varav 99,4% Chardonnay och 0,5% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (87%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Monts de Berru markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar i appellationen Champagne

Åt norr: Berru
Åt nordväst: Cernay-lès-Reims
Åt sydsydväst: Puisieulx (i området Grande Montagne de Reims)
Anm: några av kommunerna på kartan ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Orten

Stadshuset (mairie) i Nogent-l’Abbesse. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Nogent-l’Abbesse ligger strax öster om Reims.

Kommunen Nogent-l’Abbesse omfattar 1016 ha och har 576 invånare (läge 2014) som kallas Nogentais respektive Nogentaises.

Vingårdar

Vingårdarna i Nogent-l’Abbesse ligger sydväst och nordost om byn, nära den skogsklädda kullen Mont de Berru som även ligger i kommunerna Berru och Cernay-lès-Reims. Vingårdarna ligger på sluttningar som huvudsakligen är riktade mot sydväst till sydost. Vingårdarna domineras stort av Chardonnay.

Byn har den största vingårdsarealen i Monts de Berru. På den numera avskaffade skalan echelle des crus hade Nogent-l’Abbesse den högsta klassificeringen (87%, så fortfarande en ”autre cru”) av områdets fem byar. Detta beror sannolikt på att Nogent-l’Abbesse täcker mycket av sydsidan av kullen Mont de Berru, och har en del vingårdar med lite större lutning än övriga byar.

Aktuell vingårdsareal i Nogent-l’Abbesse (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 170,8 ha. Fördelningen på druvsorter är 169,8 ha Chardonnay (99,4%), 0,9 ha Pinot Noir (0,5%) och 0,1 ha övrigt (<0,1%). 1997 var vingårdsarealen 169 ha. 1896, före vinlusen, var arealen ca 106 ha. Det finns idag 152 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Mont de Berru i Nogent-l’Abbesse sett från Fort de la Pompelle, som ligger söderut. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

  • Jean-Claude Lenne (ND), hör ihop med Lenne nedan.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Bastogne-Frérot (RC, Facebook-sida)
  • René Beaudouin (RC, Facebook-sida), har enbart Chardonnay i sina vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som är en blanc de blancs.
    Historik
    Från 1950-talet till 1972 framställde producenten (som då hette Henri Beaudoin) ett stilla vin blanc de Nogent, men gick sedan över till champagne.
  • Beaudouin-Latrompette (RC, Facebook-sida), har ca 6 ha vingårdar med huvudsakligen Chardonnay. Sortimentet inkluderar två årgångschampagne, den vanliga Millésime som är en blanc de blancs från gamla stockar och Symphonie som består av 40% Chardonnay, 32% Pinot Meunier och 28% Pinot Noir.
  • Canivet-Coutant (RC)
  • Michel Chanoir (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som är en blanc de blancs.
  • Coustheur Beaudouin (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
  • Coustheur-Bonnard
  • Coutant-Chanoir
  • Dupuis-Maurois (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Företagsnamnet är Six-Dupuis.
  • Joël Fiévet (RC)
  • Laurent Fossé (Facebook-sida), även skrivet Fossé Laurent på etiketten.
  • Huet-Oudin (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som är en blanc de blancs.
  • Lenne (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Se även Jean-Claude Lenne ovan.
  • Gabriel Merreaux (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som är en blanc de blancs. Företagsnamnet är Christine Silvestre.
  • Naudet & Fils (RC), har 3 ha vingårdar varav 90% i Nogent-l’Abbesse och 10% i Chigny-les-Roses och Rilly-la-Montagne.
  • Robert Quantinet
  • Warnet & Fils (RM, Facebook-sida). Vingårdarna har en hög medelålder och alla champagner lagras länge före de släpps. Ovanligt nog tillämpas först flera års lagring på ståltank (inte enbart för reservviner utan för hela cuvéen), tre år på instegsnivån och upp till sex år på toppnivån, följt av mer normala två-tre år på flaska och jästfällningen. Den totala lagringstiden före försäljning är därför klart över genomsnittet för regionen. Cuvée Diamant och L’excellent är båda årgångslösa blanc de blancs som produceras från de äldsta stockarna med sex respektive fem års lagring på ståltank. L’Héritage (tidigare Grande Cuvée) är en årgånglös blanc de blancs som produceras från den först pressade druvmusten. d.v.s. den första delen av la cuvée, och med fyra års lagring på ståltank.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Coopérative Vinicole de Nogent-l’Abbesse et Cernay-lès-Reims, är ett kooperativ i Nogent-l’Abbesse med 300 medlemmar med 240 ha vingårdar (läget 2013). Såvitt bekant har kooperativet inget eget champagnevarumärke.
    Historik
    Kooperativet bildades 1961 av 80 vingårdsägare med sammanlagt 38 ha, efter att champagnehusen bara hade köpt delar av skörden under åren 1955-1960.

Kyrkan i Nogent-l’Abbesse. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Videoklipp

Bildkollage från skörden 2014 i Nogent-l’Abbesse, producerat av Naudent & Fils:

Länkar

© Tomas Eriksson 2017

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Nogent-l’Abbesse, den centrala Champagnebyn i Monts de Berru

  1. Ping: Champagne village profile: Nogent-l’Abbesse, the central village in the Monts de Berru | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s