Domaine de Marcoux – sydrhônare från Caviste

Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste släpper idag med ännu en låda, denna gång viner från södra Rhône och producenten Domaine de Marcoux. Motsvarande låda såldes även förra hösten (CAV0061), men den gången missade jag provningen, så detta var första gången jag bekantade mig med producenten.

Stilmässigt är mitt intryck att vinerna från Domaine de Marcoux är medelfylliga, men ändå med en rätt generös frukt och en rätt tydligt markerad syra – särskilt för att vara sydrhônare. Sammantaget ger de därför ett friskt intryck och drar åt det eleganta hållet, men är samtidigt rätt tydliga sydrhônare, d.v.s. alkoholen är lite mer närvarande än i nordliga fransoser och det går att ana torkade örter. Ekfatsinslaget rör sig för övrigt på skalan begränsat till obefintligt, och extraktionen är måttlig.

Domaine de Marcoux började med biodynamisk odling redan på 1980-talet, och fick ekologisk certifiering 1991.

Lådan heter denna gång CAV0075 och kostar 1290 kr. De sex flaskorna är fördelade på två flaskor vardera av de tre vinerna, alla röda.

Mitt intryck igår av de tre vinerna:

Raisin de Loup 2016
Vin de France, med ursprung i vingårdar nära Rhônefloden. Förra årgången gällde sammansättningen 54% Syrah, 26% Grenache och 20% Caladoc. (Det sistnämnda en inte alltför känd druvsort som lär kunna bidra med rätt mycket tannin.) Vinifierat på cementtank (ingen ek). 105 kr/flaska.

Saftig doft i ren stil med körsbär med ett inslag av mörka körsbär och björnbär, samt lite stenkross. Smak med saftig frukt, åter körsbär och lite björnbär, bra syra samt en del hyggligt strama tanniner som är något framträdande. Trevligt vin med lite stram smak, kan lagras ett tag, 85+ p.

Ett instegsvin som producenten avser för okomplicerat drickande. I doften tänkte jag lite på en bra ”samtida” Beaujolais, men smaken är annorlunda. I den här utgåvan skulle nog vinet må bra av att sparas till okomplicerat drickande 2018 eller kanske senare, snarare än att korkas upp direkt.

Côtes du Rhône 2016
Förra årgången gällde sammansättningen 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre. Vinifierat på cementtank (ingen ek). 165 kr/flaska.

Doft med körsbär och blandade bär, en del blommiga toner, lite lakrits och stenkross. Här finns en karaktär av söta bär, utan att vinet ger ett direkt varmt doftintryck. Jämfört med föregående vin är doften större och blommigare. Smak med bra bärkoncentration, körsbär och blandade bär, bra syra, en del tannin, lätt eldighet på typiskt sydrhônskt sätt, stramt slut. En seriös Côtes-du-Rhône som säkert skulle må bra av några års lagring, 88+ p.

Châteauneuf-du-Pape 2015
Förra årgången gällde sammansättningen 85% Grenache, 10% Mourvèdre & 5% Syrah. Vinifierat på en blandning av cementtank och ekfat av olika storlek. 375 kr/flaska.

Generös och elegant doft med rätt mogna röda bär, körsbär, aningen björnbär och lakrits och lätt blommighet. Smak med bra koncentration av röda bär, generös karaktär med viss eldighet, bra syra, stenig mineralton, visst tanninbett men där tanninerna är relativt väl inbäddade i frukten, stenig eftersmak. Fin balans men omisskännlig sydrhônsk stil. Ung men funkar nu, 90(+) p.

Det här vinet är i nuläget lite mer tillgängligt än ”mellanvinet”, men är samtidigt det vin som förtjänar mest lagring.

Detta inlägg publicerades i Grenache, Nätvinhandel, Rhône. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Domaine de Marcoux – sydrhônare från Caviste

  1. Pingback: Domaine de Marcoux from Southern Rhône | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s