I den fransk-svenske nätvinhandlaren Cavistes årsprogram finns även ett italienskt inslag i form av Ferdinando Principiano från Piemonte. Motsvarande Principiano-släpp förekom även 2015 och 2016, och jag har haft turen att prova alla tre släppen.
Jag citerar det jag skrev om producenten 2015: Principiano är en producent som gått i lära hos både traditionalister och modernister, och därefter en tid på 90-talet gjorde egna modernistiska viner, vilket innebär viner med rejäl koncentration som bygger på vinifiering med mycket extraktion och en hel del nya små ekfat. I början av 2000-talet bytte han inställning och siktade på en mer icke-interventionistisk stil med lättare viner. Han ligger då nära traditionalisterna, men jag får intrycket att hans stil är mer ”lätt och polerad” än det som man kanske föreställer sig när man säger traditionalist i Piemonte, och med flera viner som har en tillgänglig stil direkt när de släpps. Intrycket består efter att ha provat tre årgångar, och möjligen saknas tillägget ”elegant och balanserad stil” och att vinerna helt klart stilmässigt ligger i linje med Cavistes franska sortiment.
Lådan heter denna gång CAV0077 och kostar 1090 kr, och släpps av Caviste på torsdagen. De sex flaskorna är fördelade på två flaskor vardera av de tre vinerna: en Dolcetto, en Barbera och en alldeles lysande Barolo. Frågan är om inte Barolon är det bästa vin som ingått i en ”vanlig” Caviste-låda, åtminstone bland de jag provat! Den främsta konkurrenten om rangen är förmodligen Savart Millésime 2008, på den lyckliga och mer oskuldsfulla tid när årgångschampagnen ingick i den vanliga Savart-lådan, d.v.s. innan åtgången blev för strykande. Dessutom finns det mycket av Principano-lådan, tydligen mer än av något tidigare Caviste-släpp, så Martin uppger att han hoppas ha den till salu i cirka två dagar. Uppdatering torsdag kväll: står nu som slut, så intresset verkar ha överträffat vad Martin trodde.
Dolcetto d’Alba Sant’ Anna 2016
Druvsort Dolcetto. Lagras 10 mån på ståltank, 12% alkohol. 115 kr/st
Doft av mörka körsbär, aningen tjära, lite kryddton. Smak med körsbär, rätt bra bärkoncentration, bra syra, rätt markerade tanniner och en del av de Dolcetto-typiska ”småkärva” inslagen. Funkar nu med mat, men så pass mycket tanninbett att jag tror den skulle må bra av minst ett års lagring, 85+ p.
Det här vinet visar upp en svalare stil, särskilt i smaken, än förra årets motsvarighet som kom från den druvmogna årgången 2015 (jämför hur årgången slår igenom i Barberan nedan) och då hade mer frukt och inslag av plommon.
Barbera d’Alba Laura 2015
Druvsort Barbera. Lagras 10 mån på ståltank, 13% alkohol. 145 kr/st
Klart bärig doft av körsbär, lite tjärton i bakgrunden och med lätt parfymerade inslag. Smak med körsbär, klart bra koncentration, rätt varm fruktkaraktär i smaken, bra syra (men inte ”störande” hög), en del tanniner som är väl inbäddade av frukten. Rätt tillgänglig redan nu, 87 p.
Här har den druvmogna årgången 2015 slagit igenom i form av mer frukt och en syranivå som inte är fullt lika markerad som ofta är fallet med Barbera. Resultatet är fortfarande en frisk Barbera (till skillnad från regionens tungt fatade skapelser med ”Merlotavund”), men ett vin som är bärigare och mindre uppfordrande än vanligt. För mig (som oftare och hellre dricker Nebbiolo d’Alba än Barbera d’dito) resulterar detta i ett trevligare vin, men det kanske finns Barbera-purister med välgarvat munländer ”out there” som föredrar de svalare årgångarna med vresigare syror. 🙂
Barolo Serralunga 2013
Druvsort Nebbiolo, från unga stockar. Lagras 24 mån på stora fat (botti) på 2000-4000 liter, 13,5% alkohol. 285 kr/st
Mycket elegant doft med röda bär – tranbär och jordgubbar, blommiga och parfymerade toner med framför allt vita blommor och antydan till tjära. Klart klassisk doft på det närmast burgundiska och ”pinotiga” sättet. Smak med röda bär, tranbär och jordgubbar, närmast ”kristallin” mineralitet (ja, jag vet att det kan vara svårt att förstå vad det betyder men jag fick denna gång mer den associationen än kalkig eller stenig…), klart bra syra, smidig och polerad munkänsla, tydliga men samtidigt polerade tanniner, balanserad och polerad eftersmak. Ung i nuläget, men frisk och balanserad och därför möjlig att avnjuta redan nu om den luftas först, 92+ p.
Provningsnoteringarna är baserade på ett smakprov som hade varit i karaff någon timme. Ett smakprov från en nyöppnad flaska var likt i doften, men mer knutet i smaken, med mer framträdande tanniner och mindre mineralitet. Men jag hoppas att alla som är vana vid Piemonte redan vet att om man inte kan hålla tassarna borta från en ung Barolo, är grundlig karaffering att rekommendera?
Som jag nämnde redan inledningsvis är detta ett fantastiskt bra vin som presterar klart över vad man kan förvänta sig i prisklassen! Det här är en Barolo med elegans snarare än kraft, och även om stilen är ”klassisk”, talar vi om klassisk i en ”tillgänglig” tolkning. Tanninerna är alltså mindre tuffa än man kanske kunde tro av ursprunget från byn Serralunga d’Alba (som brukar ge ännu tuffare viner än de från t.ex. La Morra). Det är den utmärkta årgången 2013 som samverkar med Principianos producentstil på ett mycket trevligt sätt! Det är en årgång på den svala sidan, med bra syra och friskhet. Den närmast föregående årgången i Barolo med liknande stil var 2010. 2011 var varmare, 2012 var inte lika bra men gav ”småcharmiga” viner som var rätt tillgängliga tidigt. 2014 lär inte vara så bra i Barolo (men OK i Barbaresco) och 2015 är på den varma sidan.
Intryck kan även läsas på finewines.se, i både den här och den här tråden.
Pingback: Ferdinando Principiano including an excellent 2013 Barolo | Tomas's wine blog
Pingback: Ferdinando Principiano – Piemonte-släpp från Caviste inklusive en förvånansvärt bra Barolo 2014 | Vintomas blogg