Några årgångschampagner i beställningssortimentet inför jul och nyår

Det statliga monopolets webbplats låter myndigt meddela att ”Hej! 11 december är sista beställningsdag för garanterad leverans till butik och ombud före jul.” Det är ju i morgon! Möjligen funkar det att beställa några dagar senare för leverans inför nyår, eftersom det är tre vardagar mellan jul och nyår. Jag hittar dock inte något datum angivet för detta.

De här tipsen är avsedda för folk som tänker sig att öppna flaskorna och dricka dem direkt. Detta är i grunden ett oskick 🙂 eftersom champagne mår bra av några års extra lagring. Tipsen blir alltså lite annorlunda än om jag gör ett urval av sådant som jag skulle rekommendera att köpa för lagring.

Eftersom jag varit dålig på att delta i mässor det senaste året, så bygger mina rekommendationer på allmänna intryck av producenterna och aktuella årgångar. Generellt har jag låtit bli att rekommendera årgångschampagner från 2012 (med största sannolikt den bästa efter 2008) och 2013 (en annan bra årgång) eftersom de nog är lite i yngsta laget. Tycker man om att köpa unga saker för att dricka direkt snarare än bara kvalitetskontrollera får man hitta någon annan källa för sina rekommendationer, för någon måtta får det ändå vara! 😉

Övriga årgångar har jag förhållit mig så här till:

  • 2011 – en svag årgång (den svagaste sedan 2001) som jag undvikit att rekommendera, eftersom många champagner är allmänt tunna i stilen. Därför kan jag inte tänka mig att rekommendera någon 2011 enbart p.g.a. att producenten brukar vara bra. Årgången är i och för sig ojämn snarare än genomgående usel, så det finns en del bra champagner från 2011.
  • 2010 – en rätt bra årgång (men inte lika bra i Champagne som i flera andra regioner i Frankrike, där den är lysande) som karaktäriseras av hög syranivå. Generellt är de slankare än 2009 och 2008, och kan möjligen jämföras med 2007. Ska man dricka dem nu ska man nog gilla riktigt strama blanc de blancs:er.
  • 2009 – en bra årgång i varm stil, vilket betyder bra koncentration, mycket frukt och lite lägre syra än genomsnittet. Den stilen betyder att de funkar bra att dricka tidigt, och det finns nog väldigt få 2009:or som inte är drickfärdiga redan nu.
  • 2008 – en absolut toppårgång, med både bra koncentration, bra syranivå och därtill rena aromer och stor elegans. 2008 är bättre än 2009, men inte lika drickfärdig. Många 2008:or är redan smaskiga (och man kan alltid skylla på att man kvalitetskontrollerar en toppårgång), men fler av dem lär behöva många fler år innan de toppar.
  • 2007 – en bra årgång som överlag är lite slank och syradominerad. Årgångsstilen passar strama blanc de blancs. Många 2007:or tycks ha mognat relativt snabbt, så de flesta champagner bör vara i en bra drickfas.
  • 2006 – en bra årgång, relativt kraftig och lite åt det varma hållet. De allra flesta champagner från 2006 bör ligga i en utmärkt drickfas just nu.
  • 2005 – en årgång med varm karaktär som var mer eller mindre tillgänglig redan när de började släppas. I alla andra franska vinregioner än Champagne torde 2005 vara att föredra framför 2006, men just i Champagne tycker jag att 2006 generellt är bättre – och i liknande stil. På producentnivå må det finnas undantag.
  • 2004 – en bra årgång med hög syranivå, som ändå utvecklats rätt snabbt. Trevlig att dricka nu, och kan möjligen jämföras med 2007 i stil. Inte lika bra som 2002 och 2008, men valet mellan 2004 (mer syra) eller 2006 (mer kraft) är definitivt upp till personliga preferenser.

Urvalet består av sådant som ingår i det formella beställningssortimentet (importörernas sortiment där monopolet inte deltagit i urvalet), respektive sådant som ingår i ordinarie sortiment men finns i få butiker och därmed i allmänhet måste beställas. I båda fallen har jag begränsat urvalet till sådant där SB:s webbplats anger att produkten kan beställas, och enbart till 75 cl-flaskor under 1000 kr.

Jag ska försöka återkomma senare med lite tips om champagner som finns i butik.

Blandchampagner och Pinot-dominerande champagner

Bernard Hatté & Fils Cuvée Benjamin 2009
310 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir från grand cru-byn Verzenay.

En pålitig producent med bra champagner, och brukar alltid säljas till ett bra pris, vilket verkar vara ett genomgående drag för det som kommer från just denna importör (Cavisten).

Camille Savès Millésime Brut Grand Cru 2009
376 kr/fl med kollikrav 3 flaskor. 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay  från grand cru-byn Bouzy.

En pålitig producent från Bouzy. Årgångschampagnen brukar vara i hyggligt kraftig stil.

A.D. Coutelas Vintage Brut 2008
427 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.

En champagne i klart klassisk stil som funkar bra att dricka nu.

 

Gosset Brut Grand Millésime 2006
595 kr, 56% Pinot Noir och 44% Chardonnay.

En högkvalitativ producent i en årgång som brukar vara relativt drickfärdig (men Gosset-champagner brukar kunna lagras länge).

Gatinois Grand Cru Brut 2009
495 kr, ca 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay.

En mycket bra producent från Aÿ, som producerar Pinot Noir-dominerade champagner i kraftig men ändå frisk stil.

Georges Vesselle Grand Cru Brut Nature 2009
399 kr, 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay.

En bra producent i Bouzy som erbjuder en kombination av Pinot-toner och extra torr smak (ingen dosage).

Georges Vesselle Collection Millesimes Grand Cru Brut 2002
559 kr, 90% Pinot Noir och 10% Chardonnay.

En något äldre toppårgång från George Vesselle. Collection-releaserna brukar ha riktigt fina och klassiska mogna champagnetoner med brödighet, nötter m.m.

Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 2002
413 kr.

En producent som fått in sina champagner på många franska ambassader och i annan statlig representation, så något gör han väl rätt. Kombinera detta med en drickmogen toppårgång och det borde vara ett lågrisk-val.

Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 2002
429 kr.

Ett helt OK kooperativ vars 2002:a har funnits tillgänglig i flera år nu. (Jag hade med den på en provning för tre år sedan, och den var inte helt nysläppt då.) Magnum-formatet står som slutsålt, så passa på att köpa 75 cl-flaskor medan de finns kvar!

Fleury Extra Brut 2002
700 kr.

En champagne från en bra biodynamisk producent i södra delen av Champagne (byn Courteron) och en drickmogen toppårgång.

Jose Michel & Fils Spécial Club 2006
469 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier.

Toppchampagnen från en av de mera kända Meunier-producenterna, vars champagner ofta går i mer fruktig och tropisk stil.

Francoise Bedel L´Ame de la Terre 2005
529 kr.

En bra biodynamisk producent vars champagner har ett stort inslag av Pinot Meunier, och är i relativt kraftig stil. Bedels champagner brukar visa upp den jordiga sidan av Meunier. Naturvinsfantaster brukar gilla Bedel.

Clos de Bergeronneau 2008
694 kr, finns i vissa butiker. 100% Pinot Meunier från ett vingårdsläge i Ville-Dommange.

Något för champagnenörden som vill ha något udda, men ändå bra, i detta fall i form av toppchampagnen från Bergeronneau-Marion. Fruktiga och samtidigt jordiga aromer (visar därför båda sidorna hos Pinot Meunier) och bra koncentration (bra vingårdsläge och 2008) men ändå tydligt markerad syra (norrsidan av Montagne de Reims-kullen och 2008). Inte bara en vingårds-Pinot Meunier utan också en flaska där korken är försluten med snören (ficelée) så det krävs tillgång till en sax eller vass kniv för att få upp flaskan utan överdrivet våld.

Blanc de blanc-champagner

De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime 2009
349 kr.

En blanc de blancs från ett av de två bästa kooperativen i Champagne, med medlemmar i de bästa byarna, främst i Côte des Blancs.

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Vintage 2008
399 kr.

En blanc de blancs från en bra producent i Cramant och toppårgången 2008.

Lilbert-Fils Cramant Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2005
419 kr

En bra Cramant-producent som generellt producerar strama champagner (vilket inte är bystilen). Men årgången 2005 lär motverka detta, så den lär inte vara några större problem att låta korken flyga!

Pierre Péters L’Esprit Grand Cru Millésime Brut 2009
449 kr.

Från en högkvalitativ och mycket pålitlig producent i Le Mesnil-sur-Oger. Även 2010:an finns att beställa, men denna årgång lär vara betydligt mer drickbar idag.

Cuvée Présidence Blanc de Blancs 2002
459 kr.

En blanc de blancs från R & L Legras (en bra BdB-producent i Chouilly) från en toppårgång som nu har fått lite ålder.

Cuvée St Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 2000
539 kr.

Denna blanc de blancs från R & L Legras – vi talar nu om prestigechampagnen – som brukar vara riktigt långlivad. 2000 är dock en årgång där de flesta champagner var tillgängliga redan när de släpptes, och så är de ju inte alldeles unga längre.

Vve Fourny & Fils Millésimé Brut Blanc de Blanc Premier Cru 2009
469 kr.

En utmärkt producent som brukar göra kraftiga blanc de blancs, med viss ekfatsinfluens.

 

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2007
829 kr, blanc de blancs (100% Chardonnay).

Utmärkta Diebolt-Vallois prestige-blanc de blancs, som brukar vara i kraftig stil och ha tydlig ekfatsinfluens. Årgångskaraktären hos 2007 lär ha balanserat detta, men det finns en risk för att den inte är riktigt drickfärdig än, så öppna på egen risk!

Roséchampagner

Pol Roger Brut Rosé 2008
570 kr. 65% Pinot Noir (varav 15% rött vin) och 35% Chardonnay.

Pol Roger håller hög klass, och champagnerna är mycket klassiska i stilen med brödiga toner m.m.

Veuve Clicquot Vintage Brut Rosé 2008
604 kr. 66% Pinot Noir och 34% Chardonnay.

Veuve Clicquot producerar champagner i klassisk och Pinot Noir-dominerad stil, som drar lite åt det kraftiga hållet. I toppårgången 2008 har rosén av många provare fått bättre omdöme än den vita champagnen

Henriot Rosé Millésimé 2008
599 kr, finns i enstaka butiker. 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.

Henriot brukar alltid vara riktigt bra och klassiska, och framstå som relativt Chardonnay-dominerade. Troligtvis den stramaste av de här rekommenderade roséerna.

Blanc de blancs av årgången 2010 – enbart för de för extra stram smak som uppskattar unga champagner

Pierre Péters L’Esprit Grand Cru Millésime Brut 2010
449 kr.

Från en högkvalitativ och mycket pålitlig producent i Le Mesnil-sur-Oger. Även 2009:an finns att beställa.

Duval-Leroy Cuvée des Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers 2010
399 kr, finns i vissa butiker. Blanc de Blancs från fyra byar i Côte des Blancs.

Duval-Leroy gör generellt bra champagner, men har väl inte fått allt för mycket uppmärksamhet i Sverige. Kanske ett val för feminister, eftersom såväl ägaren (Carol Duval-Leroy, som blev änka i unga år) som chefsvinmakaren är kvinnor. Eller för de som gillar att det står ”sommelier” på etiketten. Société Nationale des Meilleurs Ouvriers de France (MOF) är en organisation för yrkesskicklighet i ett stort antal yrken, och denna cuvée tas fram i samverkan med sommelier-sektionen inom MOF.

François Secondé Sillery Grand Cru Blanc de Blanc 2010
475 kr/fl med kollikrav 3 fl.

Kanske ett val för för champagnenörden som endera är historiskt intresserad eller vill plåga sin omgivning med kuriosa kring champagnen och byn Sillery. Byn var nämligen mycket mer känd förr i tiden och den ligger nära några av de mest kända Pinot Noir-byarna – så det kan vara lite förvånande med en blanc de blancs härifrån.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s