Några årgångschampagner i butik inför nyår

Jag tänkte att det kunde vara dags att återuppta traditionen med sista-minuten-tips inför nyår på bra champagner som för tillfället finns på hyllan i åtminstone några av Systembolagets butiker. Detta efter att tipsverksamheten uteblev förra året, efter motsvarande tips 2015, 2014 och 2013. Med tanke på att det enbart återstår två dagars nådigt utmätt statligt öppethållande (plus en kort stund idag) är det kanske bara de som är seriöst sent ute som har nytta av dessa tips. Å andra sidan så blev det ju i år även ett inlägg tidigare i december om de champagner som fanns i beställningssortimentet, precis innan beställningsdeadline inträffade.

De här tipsen är avsedda för folk som tänker sig att öppna flaskorna och dricka dem direkt efter köp, vilket egentligen inte rekommenderas för den seriösa vindrickaren som gillar mognadstoner. Samtidigt riktar jag in dessa tips på de som är intresserade av lite bättre saker, så det blir med ett undantag tips på årgångschampagner, såväl ”vanliga” som prestigechampagner.

Samma bakgrundsinfo gäller som i det tidigare decemberinlägget; min aktuella inställning till årgångar hittar man sist i inlägget. Eftersom jag varit dålig på att delta i mässor det senaste året, så bygger mina rekommendationer på allmänna intryck av producenterna och aktuella årgångar. Jag stjäl också skamlöst av mina egna tidigare inlägg och skäms inte det minsta över att rekommendera sådant som jag rekommenderat förr och som för det mesta brukar vara pålitligt.

För att göra det enkelt för mig har jag kollat vad som Systembolagets webbplats anger är tillgängligt i PK-huset (vinkällarbutiken i Stockholm), d.v.s. vissa champagner finns bara i några få butiker.

Druvblandade och Pinot-dominerande champagner

…även känd som ”normal” champagnestil eller ”icke-blanc de blancs”. 🙂 Prestigechampagnerna har fått en egen rubrik.

Pol Roger 2008
549 kr. 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.

Pol Roger är ett utmärkt champagnehus som gör alltid bra årgångschampagner, och nu gäller dessutom toppårgången 2008. Typiskt för Pol Roger är klassiskt brödiga champagnetoner. 2008 är i hygglig drickfas nu, men det skadar inte att också bunkra upp några flaskor för framtida bruk, då de kommer att vara mer brödiga än idag.

Henriot 2006
539 kr. 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.

Ett pålitligt hus med klassisk champagnestil, som brukar ha viss utveckling redan när de släpps men ändå vara långlivade. Chardonnay-inslaget brukat alltid prata tydligt i en Henriot. 2006 bör vara i en trevlig drickfas nu.

Louis Roederer 2009
575 kr. Ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.

En alltid pålitlig årgångschampagne från ett likaledes utmärkt champagnehus i en tillgänglig årgång. Roederer-stilen är typiskt  har klassiska champagnetoner, med lite blommighet och diskreta ekfatstoner. Just nu finns möjligheten att jämföra den vanliga årgångs-Roederer med Cristal i samma årgång.

Marguet Ambonnay Grand Cru 2010
492 kr. 58% Pinot Noir och 42% Chardonnay från Ambonnay.

Ett mindre hus i grand cru-byn Ambonnay med ekologiskt odlade vingårdar (fast jag ser inte någon sådan uppgift om just den här champagnen). Årgång, druvsammansättning och ursprung bör innebära att den här champagnen både har inslag av stramhet och kraft. Förmodligen den stramaste av de Pinot-champagner jag rekommenderar här.

Clos de Bergeronneau 2008
694 kr. 100% Pinot Meunier från ett vingårdsläge i Ville-Dommange. (Även med i BS-tipset.)

Något för champagnenörden som vill ha något udda, men ändå bra, i detta fall i form av toppchampagnen från Bergeronneau-Marion. Fruktiga och samtidigt jordiga aromer (visar därför båda sidorna hos Pinot Meunier) och bra koncentration (bra vingårdsläge och 2008) men ändå tydligt markerad syra (norrsidan av Montagne de Reims-kullen och 2008). Inte bara en vingårds-Pinot Meunier utan också en flaska där korken är försluten med snören (ficelée) så det krävs tillgång till en sax eller vass kniv för att få upp flaskan utan överdrivet våld.

Blanc de Blancs från 2008-2009

Pol Roger Blanc de Blancs 2009
649 kr

Pol Rogers BdB bytte i mitten av året från 2008 till 2009, vilket bör ha gett en lite mer tillgänglig stil. Alla Pol Roger brukar visa upp mycket av de klassiskt brödiga champagnetonerna.

Pierre Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru 2008
469 kr. Blanc de blancs.

Gimonnet är en pålitlig blanc de blancs-producent i byn Cuis med stram och mineral-dominerad stil. Œnophile (namnet skrivs med ligaturen Œ på etiketten men inte på SB:s webbplats) är Gimonnets årgångs-blanc de blancs utan dosage, vilket indikerar ännu mer stramhet, men 2008 är en toppårgång med bra substans.

Strama blanc de Blancs från årgång 2010

Duval-Leroy Cuvée des Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers 2010
399 kr. Blanc de Blancs från fyra byar i Côte des Blancs. (Även med i BS-tipset.)

Duval-Leroy gör generellt bra champagner, men har väl inte fått allt för mycket uppmärksamhet i Sverige. Kanske ett val för feminister, eftersom såväl ägaren (Carol Duval-Leroy, som blev änka i unga år) som chefsvinmakaren är kvinnor. Eller för de som gillar att det står ”sommelier” på etiketten. Société Nationale des Meilleurs Ouvriers de France (MOF) är en organisation för yrkesskicklighet i ett stort antal yrken, och denna cuvée tas fram i samverkan med sommelier-sektionen inom MOF.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru 2010
499 kr. Blanc de blancs från byn Vertus.

En blanc de blancs från en bra och ekologisk producent i Vertus som alltid gör knastertorr champagne, därtill från en årgång (2010) med bra syra och som brukar ge viner i stram stil. Räkna med att det här är ung, riktigt torr och stram, men med tillräcklig substans för att vara njutbar för den som gillar den stilen.

Roséchampagner

Henriot Rosé 2008
599 kr. Ca 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay.

Henriot är som tidigare påpekats ett pålitligt hus med klassisk champagnestil där Chardonnay-inslaget alltid brukar prata tydligt. Här har vi dessutom en toppårgång!

Gosset Grande Rosé
499 kr. 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir.

Ett utmärkt mindre champagnehus med friska, strama och eleganta champagner. Rosén är både matig och stram på en gång och brukar oftast ha aningen toner av mogen röd bourgogne, vilket är aromer som man annars måste lagra sin rosé för att få fram. Det här är alltså en årgångslös champagne, men jag gör ett undantag för att rosékategorin inte ska bli så liten…

Prestigechampagner vita

För de som inte behöver bry sig så mycket om budgeten. Några av de klassiska prestigechampagnerna säljs just nu i den tillgängliga årgången 2009 (bl.a. för att vissa producenter valt att sälja 2009 före 2008), och tas därför upp här.

Bollinger RD 2002
1799 kr. 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.

Den sendegorgerade versionen av årgångs-Bollinger från en toppårgång i kraftig stil. Bollingers champagner är dessutom generellt i en kraftig och matig Pinot Noir-stil med mycket äpplen inklusive äppelmos och bokna äpplen. Duger den åt James Bond får den väl duga åt andra med stor budget… 🙂 Förmodligen den av prestigechampagnerna som är mest lämpligt för vitt kött och andra maträtter som ligger på den kraftiga sidan för att vara ”champagnemat”. Jag skrev lite om RD 2002 när den släpptes våren 2014.

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François 2002
1249 kr. 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.

Cuvée Nicolas François är Billecart-Salmons ”vanliga” prestigechampagne, och den släpps sympatiskt sent. Just nu är det trevligt nog toppårgången 2002 som gäller. Bör också vara ett lämpligt val till sådana maträtter som kräver en kraftigare champagne.

Cuvée Sir Winston Churchill 2004
1399 kr. Pinot Noir och Chardonnay.

Pol Rogers prestigechampagne, som alltid säljs med bra ålder, brukar visa upp klassiskt krutrökighet och andra mognadstoner. 2004:an har nu dessutom hängt med ett tag så den har hunnit bli lite mer utvecklad.

Roederer Cristal 2009
1650 kr. Ca 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay.

Roeders Cristal brukar vara den av de stora och klassiska prestigechampagerna som släpps först, och många bra Cristal-årgångar behöver lagras för att nå sin topp. Nu är det dock 2009 som gäller, som är en relativt tillgänglig årgång. Cristal är alltid en mycket elegant champagne som stilmässigt är mycket mindre ”flashig” än flaskan kan indikera, och bjuder på diskreta ekfatstoner samt en stil som (åtminstone i unga år) verkar vara mer åt Chardonnay-hållet än den faktiska druvsammansättningen.

Dom Pérignon 2009
1380 kr. 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir.

Den mest sålda prestigechampagnen av alla, Dom Pérignon, säljs just nu i den tillgängliga årgången 2009. Ung ”Dompa” från sådana årgångar (jag har tyvärr inte provat denna) brukar ha bra mineraltoner och bjuda på en försmak av de rostade toner som än den mogna Dompans kännetecken.

 

Något riktigt gammalt

J de Telmont Héritage 1976
1195 kr

Jag har ingen erfarenhet av detta mindre champagnehus, som finns i Damery. 1976 är dock en alldeles lysande Champagneårgång, och importören har en mycket god champagnenäsa, så det kan definitivt vara något för den nyfikne med intresse för äldre saker. (De stora kända husen tar normalt minst lika mycket betalt de få gånger de plockar fram årgångschampagner ur källaren som är 20 år yngre än denna.) Av en så här gammal champagne bör man förvänta sig påtagliga inslag av sherry och nötter, snarare än bara brödighet och rostade toner.

Årgångar

Så här tänker jag kring champagneårgångar just nu, när det gäller att köpa för att dricka direkt. Generellt har jag låtit bli att rekommendera årgångschampagner från 2012 (med största sannolikt den bästa efter 2008) och 2013 (en annan bra årgång) eftersom de nog är lite i yngsta laget. Tycker man om att köpa  unga saker för att dricka direkt snarare än bara kvalitetskontrollera får man hitta någon annan källa för sina rekommendationer, för någon måtta får det ändå vara! 😉

Övriga årgångar har jag förhållit mig så här till:

  • 2011 – en svag årgång (den svagaste sedan 2001) som jag undvikit att rekommendera, eftersom många champagner är allmänt tunna i stilen. Därför avstår jag från att rekommendera någon 2011 enbart p.g.a. att producenten brukar vara bra, om jag inte provat den. (Därför finns inte Roederer Rosé 2011 med på listan.) Årgången är i och för sig ojämn snarare än genomgående usel, så det finns en del bra champagner från 2011.
  • 2010 – en rätt bra årgång (men inte lika bra i Champagne som i flera andra regioner i Frankrike, där den är lysande) som karaktäriseras av hög syranivå. Generellt är de slankare än 2009 och 2008, och kan möjligen jämföras med 2007. Ska man dricka dem nu ska man nog gilla riktigt strama blanc de blancs:er.
  • 2009 – en bra årgång i varm stil, vilket betyder bra koncentration, mycket frukt och lite lägre syra än genomsnittet. Den stilen betyder att de funkar bra att dricka tidigt, och det finns nog väldigt få 2009:or som inte är drickfärdiga redan nu.
  • 2008 – en absolut toppårgång, med både bra koncentration, bra syranivå och därtill rena aromer och stor elegans. 2008 är bättre än 2009, men inte lika drickfärdig. Många 2008:or är redan smaskiga (och man kan alltid skylla på att man kvalitetskontrollerar en toppårgång), men fler av dem lär behöva många fler år innan de toppar.
  • 2007 – en bra årgång som överlag är lite slank och syradominerad. Årgångsstilen passar strama blanc de blancs. Många 2007:or tycks ha mognat relativt snabbt, så de flesta champagner bör vara i en bra drickfas.
  • 2006 – en bra årgång, relativt kraftig och lite åt det varma hållet. De allra flesta champagner från 2006 bör ligga i en utmärkt drickfas just nu.
  • 2005 – en årgång med varm karaktär där de flesta champagner var mer eller mindre tillgängliga redan när de började släppas. (Undantag finns dock.) I alla andra franska vinregioner än Champagne torde 2005 vara att föredra framför 2006, men just i Champagne tycker jag att 2006 generellt är bättre – och i liknande stil. På producentnivå må det finnas undantag.
  • 2004 – en bra årgång med hög syranivå, som ändå utvecklats rätt snabbt. Trevlig att dricka nu, och kan möjligen jämföras med 2007 i stil. Inte lika bra som 2002 och 2008, men valet mellan 2004 (mer syra) eller 2006 (mer kraft) är definitivt upp till personliga preferenser.
  • 2003 – en mycket varm och atypisk årgång, vilket innebär lägre syranivåer än vanligt. En del är bra (förutsättningar fanns bl.a. för kraftiga roséer), men en del riskerar att ha blivit för gammalt.
  • 2002 – en absolut toppårgång i något varm och druvmogen stil, vilket betyder bra koncentration och kraft, men som också har bra syranivå. Allt från årgången bör ligga bra till i drickfas, om vi inte pratar om sällsynt strama prestige-blanc de blancs, men de kommer också att vara mycket långlivade.
Annonser
Det här inlägget postades i Champagne. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s