Suenen – högklassig blanc de blancs-champagne från Caviste

Dagens släpp från svensk-franske nätvinhandlaren Caviste kommer från den utmärkta champagneproducenten Suenen, som är en av f.n. fyra champagneproducenter i Cavistes stall.

Sunen hittar man i byn Cramant i Côte de Blancs-delen av Champagne. Sedan 2009 är det Aurélien Suenen som har hand om Suenen, efter att hans far dog i förtid. Han har satt sin prägel på sortimentet genom att successivt fasa ut de gamla cuvéerna ur sortimentet under de senaste åren samtidigt som vingårdsinnehavet koncentrerats till Côte des Blancs. Utöver Cramant finns även vingårdar i Chouilly och Oiry, alla tre grand cru-klassade byar. Med början från skörden 2013 introducerades två nya årgångslösa blanc de blancs från olika byar: Oiry och C+C, där den sistnämnda kommer från Cramant och Chouilly. (De ersatte en årgångslös Blanc de Blancs från alla tre byarna, en årgångs-blanc de blancs och en Réserve på Pinots Noir & Meunier från Montigny-sur-Vesle.) Det är dessa två champagner som återfinns i Cavistes låda. Även om de är årgångslösa går det att hitta information om basårgång på etiketten. I källaren hos Suenen lär det också finnas några vingårdsbetecknade champagner som ännu inte är släppta.

Låt er dock inte luras av det utspridda vingårdsinnehavet – den här lilla domänen har bara drygt 2 hektar vingårdar, så produktionen ett normalår är runt 15-16 000 flaskor.

Jag måste erkänna att jag verkligen gillar att Suenen använder ett utdrag från Larmats champagnekarta från 1944 på sina etiketter. Nedan kartan från C+C. Om stilen känns bekant beror det möjligen på att utdrag från samma karta i svartvit version har kunnat beskådas på Jacquessons vingårdsbetecknade viner.

Produktionsfilosofin karaktäriseras av ekologisk odling, låga skördeuttag, ett välavvägt inslag av ekfatsvinifiering (i kombination med ståltank) och mycket låg dosage, max 2 g/l. Resultatet är strama och eleganta blanc de blancer med mycket fin mineralton, av det lite rökiga slaget, som framstår som seriösa och välgjorda rakt igenom. Jag tycker att de påminner mig en del om vita bourgogner. Det finns bra aromkoncentration och djup i Suenen-skumporna, men intrycket domineras mer av mineral och stramhet än den tyngd som finns hos kult-småproducenter med mer utpräglad ekfatsanvändning som t.ex. Selosse eller Ulysse Collin. Läromästaren är tydligen Agrapart, en utmärkt Avize-producent, och det märks i viss mån i stilen. Suenen är dock inte riktigt lika ”hårda” som Agraparts champagner, men det kan också ha med byursprunget att göra. (Avize-champagner är generellt hårdare än de från Suenens byar.) Jag tror att Suenen-champagnerna kommer att utvecklas mycket väl med några års lagring.

Det här är det andra Caviste-släppet med Suenen, det första skedde i mars förra året och innehöll flaskor från Suenens första release av C+C och Oiry. Det förra släppet missade jag tyvärr möjligheten att prova, men Suenen har imponerat stort när jag haft möjlighet att prova vid andra tillfällen.

Dagens släpp heter CAV 0082 och prislappen är 2490 kr. Jag provade champagnerna igår, inklusive en referens från förra årets släpp, och inkluderar även intryck av de två jag provade på ”Camp Caviste” i november.

Oiry Blanc de Blancs (basårgång 2014, degorgerad juni 2017)
395 kr/flaska. 4 flaskor i lådan.

Provad igår:
Doft med mogna gröna äpplen, mineral, diskret ton av gula plommon i bakgrunden, diskret blommig med vita blommor, elegant. Klart torr smak med mycket mineral, lätt mineralbeska, citrus, grönt äpple, hög syra, eftersmak med grönt äpple och mineral. Ung, fin precision och bra mineralton, 90(+) p.

Mer tillgänglig än C+C med samma basår. Enligt Martin var flaskan mer mineraldominerad som nyöppnad (som när jag provade i november, se nedan).

Provad november 2017:
Doft med mineral och ”Puligny-mineralkänsla”, äpple samt dova toner som indikerar tyngd. Smaken är klart torr med en del äpple, mineral och bra syra. Kompromisslös och mineraldominerad stil. Ung, 90+ p.

C+C (basårgång 2014, degorgerad juni 2017)
455 kr/flaska. 2 flaskor i lådan.

Provad igår:
Doft med rök, tydliga mineraltoner, moget äpple – grönt och gult äpple, lite kryddton och dova toner. Smak med dominerande intensiv mineralton, bra koncentration, frukt i bakgrunden, och då framför allt äpple, hög syra, lång eftersmak. gul frukt inklusive citrus och aningen tropisk frukt. Ung, 92(+) p.

Ett stort vin, mer koncentration och intensitet än Oiry:n med samma basårgång. Vore mycket intressant att följa med några års utveckling.

Oiry Blanc de Blancs (basårgång 2013, d.v.s. den från förra årets släpp)

Provad igår:
Doft med mineral, grönt äpple och lite citrus. Smaken är torr med mineral, grönt äpple, rätt bra koncentration, eftersmak med kartigt grönt äpple. Ung, 89 p.

Jämfört med Oiry bas 2014 är bas 2013 lite mer ”spetsig” och syradominerad.

C+C (basårgång 2013, d.v.s. den från förra årets släpp)

Provad i november 2017:
Doft med rökiga mineraltoner, gul frukt inklusive citrus och aningen tropisk frukt. Torr smak med frukttoner inklusive citrus och lite persika, bra koncentration, mineral och bra syra. Ung, 90(+) p.

Jämfört med Oiry med bas 2014 (provad samtidigt) visar den här upp mer tyngd, mer frukttoner i doft och smak, men inte lika intensiv mineralton.

I båda fallen tycker jag att champagnerna med bas 2014 är bättre än de med bas 2013, och framstår som lite tyngre. Det är inte helt vad jag förväntade mig, eftersom 2013 har ett lite bättre generellt rykte. Det kan finnas ett inslag av att Suenens nya champagner har blivit ännu lite bättre i sin andra release. Förbaskat bra är de dock både med bas 2013 och bas 2014!

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Suenen – högklassig blanc de blancs-champagne från Caviste

  1. Ping: Suenen – a high-class blanc de blancs Champagne producer | Tomas's wine blog

  2. patrik skriver:

    Fått prova millesime 2010 än?

    • vintomas skriver:

      Nej, har bara provat hos Caviste två gånger, och där har inte ”den gamla” millesimen ingått. Eftersom den producerades före Suenen hade landat i sin nya stil, gissar jag att den är rätt bra (p.g.a. bra vingårdar och byar) men inte lika mycket på topp som de nysläppta. Men det är alltså bara en gissning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s