Denna veckas släpp från den utmärkte nätvinhandlaren Caviste innehåll viner från Goisot, en producent i nordvästra Bourgogne. Tyvärr hann jag inte skriva ihop något inlägg före släppet (provningen är dagen innan) p.g.a. att jag via en mycket trevlig improviserad champagneprovning hamnade på stängningen av Eriks vinbar, en verklig institution i Vinstockholm som hamnat lite avigt till mitt i Slussen-ombyggnaden. Detta drog sammantaget ut en smula på tiden, men det kan avverkas en del riktigt bra champagner, enstaka vita bourgogner och något annat under tiden.
Goisot-släppet som heter CAV0083 och kostade 1090 kr exkl. frakt, sålde slut från Caviste innan torsdagsikvällen, så nu finns det tyvärr inget att köpa. (Jag är själv medskyldig till detta, och jag tyckte det var ett klart bra pris.) Nåväl, jag skriver ju många inlägg om viner som inte går att köpa via svenska kanaler för tillfället, och det finns säkert de som har köpt som kan vilja läsa ett omdöme om vinerna. Jag har tidigare provat Goisot-släppen från Caviste åren 2015, 2013 och 2012. Det rör sig om klart bra viner till mycket rimligt pris, tack vare att de kommer från mindre kända trakter och appellationer.
På tal om Goisot kan jag nämna två saker. Dels besökte jag dem i byn Saint-Bris i somras, vilket var trevligt och vilket jag borde skriva om någon gång, precis som en massa andra inlägg som aldrig blivit av… Dels så innehåller årets låda planenligt en del från årgången 2016. Detta var dock en årgång som p.g.a. allehanda problem (frost och hagel) gav mycket små skördar i Bourgogne generellt. Tydligen var problemen ännu större i Auxerrois-trakten (där även Chablis ingår), och Goisots produktion var neråt 10% av den vanliga! Detta har bland annat lett till att inga vingårds-Chardonnayer producerats i årgång 2016, utan bara ”mellanklassvinet” Corps de Garde. En annan konsekvens är att Martin fick bygga om lådans innehåll, så att den innehöll 1+1 flaskor från 2016, för mer gick inte att få loss av respektive vin. För ovanlighetens skull finns det därför fyra olika viner i lådan. Trevligt nog rör det sig om 2+2 Chardonnayviner från 2015, vilket inte är någon dålig nyhet.
Även om skörden i årgång 2016 är liten, är det verkligen inget fel på vinerna. De viner jag provade här har markerad syra och rena frukttoner, men är lite slankare än 2015 (föga förvånade) och 2014. 2015 är en varm/druvmogen årgång för vita viner med bra koncentration och tidig drickmognad. I appellationer som producerar kraftiga viner i normalår kan det innebära en för varm stil för vissa, men i det här fallet (Goisot ligger nära Chablis) tycker jag bara att vi stilmässigt har förflyttat oss lite närmare Bourgognes hjärtland än vanligt.
Bourgogne Aligoté 2016
Druvsort Aligoté. 11 månader ståltank. 125 kr.
Rätt fruktig doft med äpple, päron, lite grön ton, antydan till rök och en del mineral. Torr smak med bra mineralton, rätt hög syra, äpple, lite grön ton, eftersmak med grönt äpple och mineral. 85-86 p.
Det här var en mer Saint-Bris-lik, d.v.s. något Sauvignon Blanc-tonad, Aligoté än vad jag normalt förknippar med dessa viner. Doften påminde mig också lite om en Muscadet. Mineraltonen är klart bra. Jag noterade att det fanns de som var mer imponerande av detta vin än jag, och tyckte det var det mest intressanta i lådan.
Saint-Bris Exogyra Virgula 2016
Druvsort: Sauvignon Blanc. 11 månader ståltank. 145 kr.
Tydligt fruktig doft med krusbär, moget äpple, antydan till persika och blommiga toner. Torr smak med mineralton, grönt äpple, en del päron, relativt hög syra och en mineraldominerad eftersmak där det också finns grönt äpple. Kan må bra av en kortare lagring, 87(+)-88(+) p.
Vinet visar upp en bra druvmognad i doften men en svalare smak, vilket är anledningen till att jag tror att det kan må bra av lite lagring. I den här årgången tycker jag att vinet är mindre Riesling-likt än det har brukat vara.
Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde 2015
Druvsort: Chardonnay. 16 månader på ekfat, varav 10% nya. 175 kr/st.
Doft med mogen gul frukt, gula plommon, citrus, päron, välintegrerade fat, en del mineral. Klassisk vit bourgogne-doft. Smak med bra koncentration, gula äpplen, gula plommon, mineral, rätt kryddig, rätt hög syra, fruktig eftersmak med mineral. Relativt ung, men funkar nu, 89(+) p.
I den här årgången är stilen ännu lite mer ”allmän vit bourgogne” och lite mindre av ”något ekad chablis” än vanligt. Det är ett vin med bra tyngd, och det är mer tillgängligt än Gueules de Loup.
Corps de Garde är Goisots terroir-viner som inte är vingårdsbetecknade, och får namnet från ett vakttorn vid domänen. De utgör ”mellanklassen” i sortimentet.
Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup 2015
Druvsort: Chardonnay. 16 månader på ekfat, varav 20% nya. 235 kr/st.
Doft med mogen gul frukt, mineral, lätt rökighet, välintegrerade fat och blommighet. Smak med bra koncentration, gula plommon, moget äpple, rätt hög syra, parfymtoner. Ung, bör helst lagras, 89+/90(+) p.
Mer Côte de Beaune-stil än föregående vin, och Gueules de Loup visar upp mer rök och mineral, men är samtidigt mer diskret i nuläget, vilket indikerar lagringsbehov.
Gueules de Loup är ett av tre vingårdsviner från Bourgogne Côtes d’Auxerre i Goisots sortiment. De övriga två heter Biaumont och Gondonne.
Pingback: Some wines from Goisot | Tomas's wine blog
Pingback: Goisot från Caviste, mest 2017 | Vintomas blogg