Fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste släpper på torsdagen en låda champagne från Pehu Simonet under beteckningen CAV0086. Pehu Simonet har släppts flera gånger tidigare av Caviste, men senast jag provade ett släpp var 2015 (CAV0042). Två släpp därefter har inte provats av mig.
Pehu Simonet är en mindre producent som finns i byn Verzenay, som är en Pinot Noir-dominerad grand cru-klassad by i området Grande Montagne de Reims, där Pinot generellt dominerar. En del av Pehu Simonets vingårdar finns i grannbyarna Verzy, Sillery och Mailly, men även i Le Mesnil-sur-Oger, en Chardonnay-dominerad grand cru-by i Côte des Blancs. De årgångslösa champagnerna kallas Face Nord, vilket betyder nordsluttning. Namnet förklaras av att hembyn Verzenay ligger just på nordsidan av Montagne de Reims-kullen, till skillnad mot vissa flera andra Pinot Noir-dominerade grand cru-byar som ligger i sydsluttningar.
För några år sedan ändrade Pehu Simonet utseendet på sina etiketter och började införa ett antal årgångschampagner (f.n. fem) från utvalda vingårdar respektive byar under beteckningen Fins Lieux, ”fina platser”. Det har i några år funnits en eller två av dessa flaskor i Caviste-lådan, så även i år, då det finns två flaskor Verzenay av den ypperliga årgången 2012. (De föregående tre släppen har innehållit olika kombinationer av 2010 och 2011.) Etikett- och namnförändringarna har åtföljts av en viss skärpning av stilen och kvaliteten i riktning mot typisk ”modern småodlarstil”, vilket bland annat har betytt lite lägre dosage. De är dock fortfarande i fruktig och tillgänglig stil, med relativt sval Pinot-karaktär i de flesta champagnerna.
I Cavistes stall ingår numera fyra champagneproducenter, och jag tycker att Pehu Simonet den som står för den mest fruktiga och lättillgängliga stilen bland dessa (i viss konkurrens med Huré Frères, som dock är lite mer klassiska snarare än enbart fruktiga). Samtidigt var det här det bästa Pehu Simonet-släppet jag provat, framför allt för att jag gillade årgångs-Verzenay:en så bra.
Priset för lådan är denna gång 1990 kr, och den innehåller 2+2+2 flaskor av nedanstående tre champagner.
Face Nord Brut Grand Cru NV
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay, basår 2014 (70%) + 30% reservvin från en solera startad 1985. Degorgerad februari 2018. Taxerad med 295 kr/st av lådans pris, lådan innehåller två flaskor.
Fruktig och äpplig doft, med röda och välvaxade mogna gröna äpplen, med intryck av mogen frukt och en lätt blommig ton. En Pinot Noir-typisk doft, men inte av det tungt rödbäriga slaget. Smak av moget äpple, framför allt moget grönt äpple tillsammans med en del rött äpple, mineral, bra syra och äpplig eftersmak. Frisk stil, ung men tillgänglig redan nu, 89 p.
Jag tycker den här champagnen ligger på lite högre nivå än den vita årgångslösa gjorde för några år sedan. På något sätt påminde den här mig lite om hur Savart Ouverture var i de första Caviste-släppen (äpplig men sval och ren Pinot-stil), även om ”syrabettet” nog är lite snällare här.
Face Nord Rosé Grand Cru NV
Ca 75% Pinot Noir varav 6% rött vin, ca 25% Chardonnay, basår 2015. Taxerad med 315 kr/st av lådans pris, lådan innehåller två flaskor.
Generös och fruktig doft med smultron, moget rött äpple, lite mogen citrus, lätt blommig. Smak med smultron, rött äpple, generös bärighet, bra koncentration, mineral, bra syra, bärig eftersmak och äpplig. Ung men tillgänglig nu, kan nog vinna på lagring, 89(+) p.
Trots att basårgången är den lite mer druvmogna 2015 (som anses vara en riktigt bra årgång) är likheten med den vita champagnen (med 2014-bas) stor. Rosén är lite mer generös, men det finns inget som säger ”för varm” i stilen. Intressant nog får jag intrycket att den kan ha lite mer att vinna på lagring än den vita.
Fins Lieux No 1 Verzenay Millesime Grand Cru 2012
100% Pinot Noir från vingårdsläget Les Perthois i Verzenay. Delvis vinifierad på små ekfat. Taxerad med 385 kr/st av lådans pris, lådan innehåller två flaskor.
Stor doft med moget rött äpple, en del persika, blommighet, mineraltoner av det lite dova slaget, antydan till fat och kryddton. Mycket fruktighet med lite dovare karaktär än Face Nord. Smak med moget rött äpple, en del persika, klart bra fruktkoncentration, mineral, bra syra, antydan till kryddton. Frisk eftersmak med rött äpple och persika. Ung, hyggligt tillgänglig redan nu, kommer att utvecklas, 91+/92(+) p.
Doften indikerar en tung Pinot-stil, och kunde vara något från byn Aÿ eller där i trakten, men i smaken är den lite svalare och lite lättare än doften indikerar (men fortfarande koncentrerad och generös, om ni förstår vad jag menar), d.v.s. det mer nordliga läget kommer fram. Den här champagnen och den kombination var absolut i min smak och jag tror att den utmärkta årgången 2012 spelar in!
Caviste-Martin erbjöd också provning av fyra äldre flaskor från tidigare släpp (tre flaskor från 2014 års släpp och en från 2013 års släpp), som ej finns till salu nu och som representerar det tidigare sortimentet. Mina intryck av dessa och de Pehu Simonet-flaskor som fanns med på Camp Caviste-provningen i höstas återkommer jag med, möjligen imorgon kväll.
Tackar för genomgången. Beställer en låda!
Pingback: Some Champagnes from Pehu Simonet | Tomas's wine blog