Byprofil: Connigis, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Ouest (tidigare i Terroir de Condé)
Vingårdar och druvsorter: 48,5 ha, varav 45% Pinot Noir, 41% Pinot Meunier och 14% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (83%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Ouest markerade, samt några omgivande byar i vitt.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt nordost: Reuilly-Sauvigny
Åt sydost: Monthurel
Åt nordnordväst: Crézancy

Anm: några av grannbyarna som syns åt  sydväst på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Stadhuset (mairie) och kyrkan (Église Saint-Georges) i Connigis. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Orten

Connigis ligger på Marneflodens vänstra strand, vilket innebär söder om floden. Byn ligger vid vattendraget Le Surmelin som i sin tur rinner ut i Marne nedströms vid Mézy-Moulins.

Kommunen Connigis omfattar 546 ha och har 324 invånare (läge 2015) som kallas Connigeois respektive Connigeoises.

Tidigare räknades Connigis in i området Terroir de Condé av Union des Maisons de Champagne. Detta var inte så förvånande, eftersom området är namngivet efter Condé-en-Brie (som själv inte är en champagneby) som ligger i närheten av Connigis. Cirka 2017 justerades gränserna för områdena i gränstrakterna mellan departementen Marne och Aisne. Numera räknar UMC in Connigis i Vallée de la Marne Ouest, Västra Marnedalen.

Kyrkan i Monthurel, Église Saint-Georges. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Jpduburcq, 2007).

Vingårdar

Vingårdarna i Connigis ligger samlade i ett block i sluttningen ovanför byn och hänger ihop med dem i Monthurel. Vingårdarna är sydväst- till västsluttande med Pinot Noir som vanligaste druvsort men med Pinot Meunier som god två.

Aktuell vingårdsareal i Connigis (läge 2019 enligt siffror från CIVC) är 48,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 21,8 ha Pinot Noir (44,9%), 20,1 ha Pinot Meunier (41,4%) och 6,6 ha Chardonnay (13,6%). 1997 var vingårdsarealen 51 ha. Det finns 11 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Cellier & Fils (RC, Facebook), tidigare Simon Cellier et Fils. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
  • Chevreux-Bournazel (RM, Facebook), även kända som La Parcelle efter sin första champagne. De inledde sin champagneproduktion i årgången 2012 med en 0,4 ha plätt i Barzy-sur-Marne med Pinot Meunier. Senare har även en plätt i Connigis tillkomit. De använder sig av ekfatsvinifiering och trots den lilla skalan har de fått positiv uppmärksamhet för sin champagne. Utöver den ursprungliga La Parcelle finns Le Bouc och La Capella, lanserad 2018 (byursprung Barzy-sur-Marne). Dessutom produceras stilla vitt vin (Coteaux Champenois) och Ratafia.
  • Pierre Leclere (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

En av champagneproducenterna i Connigis, Pierre Leclere. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Jean-Pierre Duburcq, 2013).

Videoklipp

Nedan en video från Cellier & Fils som visar bildar från skörden 2016, både i vingården och vid pressning av druvorna.

 

Länkar

© Tomas Eriksson 2018, senaste uppdatering 2019-04-06

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Connigis, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

  1. Pingback: Champagne village profile: Connigis on the left bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Lämna en kommentar