Goisot från Caviste, mest 2017

Torsdagens släpp från fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste innehåller viner från Goisot, en producent i nordvästra Bourgogne. ”Men vänta, kom det inte Goisot-viner bara för ett halvår sedan?” kanske några av er säger då. Jajemen blir då svaret, förra Goisot-släppet var i mars i år. (Se det inlägget för lite mer detaljer om producenten.) Martin har bestämt sig för att det är lämpligt med ett vitvinssläpp i början av hösten – bl.a. till skaldjuren de månader som slutar på ”r” – och det blir därför två Goisot-släpp i år.

Släppet heter CAV0092 och kostar 1090 kr (exkl. frakt) för sex flaskor, 2+2+2 av de tre vinerna. Årgången är 2017 för Aligoté och Sauvignon Blanc, och så ingår en vingårdsbetecknad Chardonnay från 2015.

Så här såg vårens släpp ut. Glömde bort att fotografera flaskorna jag provade inför detta släpp, men etiketterna är trots allt rätt lika.

Bourgogne Aligoté 2017
Druvsort Aligoté. 11 månader på ståltank. 135 kr/st, två flaskor i lådan.

Fruktig doft med moget äpple, en del persika och melon, aningen stekt äpple och mineral. Torr och stram smak med äpple, mineral och bra syra. Smaken är klart stramare än vad doften indikerar, i övrigt är vinet tillgängligt. Kan utvecklas i något år, men kan också drickas i närtid, 85 p.

Jämfört med årgång 2016 är nog det här vinet aningen fruktigare, men stilen är i stort densamma, med tydlig mineralitet.

Saint-Bris Exogyra Virgula 2017
Druvsort: Sauvignon Blanc. 11 månader på ståltank. 155 kr/st, två flaskor i lådan.

Diskret fruktig doft med äpple, aningen gröna toner med krusbär och mineral. Torr, fruktig och rätt stram smak med grönt äpple, en del citrus och krusbär, mineral, hög syra och frisk eftersmak. Fruktigare i smak än doft. Trevlig nu, kan säkert ligga ett-två år om man så önskar, 86-87 p.

Vet man vad man letar efter kan man hitta lite Sauvignon Blanc-toner i det här vinet, men de är inte alltför utpräglade. Klart friskt, men kanske inte riktigt lika svalstilat och mineraldominerat som 2016.

Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne 2015
Druvsort: Chardonnay. 16 månader på ekfat, varav ca 20% nya. 255 kr/st, två flaskor i lådan.

Trevlig doft med klassisk vit bourgogne-karaktär och toner av mogna gula äpplen, gula plommon, mineral med kalkiga toner, lite vita blommor, en del smör och välintegrerade fat och möjligen lite begynnande utveckling. Torr och mycket mineraldominerad smak med mintig karaktär, bra tyngd bakom mineralen, äpple, bra syra och en eftersmak med mineral och äpple. Mer mineraldominerad i smak än i doft. Aningen utvecklad nu men kan (och bör få) utvecklas mer med tanke på mineraliteten, 89+ p.

Klart stram för att komma från en i grunden varm och druvmogen årgång. I jämförelse med systervinet Gueules de Loup 2015 som fanns i vårens låda, bör det här vinet nog få ligga längre. D.v.s. jag tycker nog att de har släppts i rätt ordning.

Jämförelseviner av äldre årgång, ingår ej i lådan och finns ej till salu:

Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne 2011

Doft med moget äpple, lite gröna toner i bakgrunden och en ”hård” mineralitet, viss utveckling. Smaken är torr och äpplig med bra koncentration, något ”hård” mineralkaraktär och bra syra. Lite hård och kall stil. Funkar nu, kan nog utvecklas mer, 87-88 p?

Ingick i CAV0019 som släpptes 2013, och då satte jag 88+ p. Årgång 2011 i Bourgogne är ibland rätt knepig, kanske ännu mer på den röda sidan än den vita.

Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne 2008

Fruktig doft med moget äpple, gula plommon, mineral med viss mintighet, lätt blommig, utvecklad med aningen smör och antydan till nötter. Smak med bra koncentration, frukttoner med grönt äpple, en del gula plommon, mineral och bra syra. Fin utveckling och frisk stil, härlig nu, 90-91 p.

2008 – en härlig årgång för vita bourgogner! Efterföljande årgångar i liknande stil är främst 2010 och 2014. Ett vin från tiden före Caviste drog igång sin verksamhet, så inget jag bedömt tidigare.

Annons
Detta inlägg publicerades i Aligoté, Bourgogne, Chardonnay, Nätvinhandel, Sauvignon Blanc. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Goisot från Caviste, mest 2017

  1. Pingback: Goisot from Côtes d’Auxerre, mostly 2017 | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s